22 de reprezentanți ai societății civile din țările Parteneriatului Estic au învățat cum să se facă auziți în comunitate



22 de reprezentanți ai societății civile din țările Parteneriatului Estic s-au aflat în Chișinău timp de 5 zile, unde au luat parte la lucrările unui program de instruire a trainerilor privind consolidarea capacităților societății civile (ToT). Trainingul a fost organizat de IDIS ”Viitorul” în cadrul proiectului ”Civil society. Dialogue for Progress”, finanțat de Uniunea Europeană.

Ulterior, participanții vor instrui alți reprezentanți ai societății civile din țările lor (R. Moldova, Ucraina, Belarus, Armenia, Georgia, Azerbaidjan).

Pe parcursul instruirii (28 septembrie-2 octombrie), cei trei traineri internaționali au explicat participanților cum pot folosi eficient instrumentele de lobby, comunicare și advocacy pentru a se face auziți în comunitate; cum să instituie un dialog constructiv cu factorii de decizie; cum să acționeze în situații de criză; cum să colaboreze cu mass-media și cum să realizeze activități utile în comunitate.

La final, participanții au identificat obiective personale și profesionale, atât pentru organizația pe care o reprezintă, cât și pentru comunitatea din care fac parte pentru perioade de 3 luni și pentru 2 ani.

Zaur Akbarov din Azerbaidjan și-a propus să cerceteze cum poate influența și schimba societatea din țările post-sovietice și să se implice mai activ în procesul de dialog politic.

Oxana Bondar din Ucraina intenționează să lanseze Școala Tinerilor politici, implicând trainerii din cadrul programului ToT. Scopul școlii este dezvoltarea pozițiilor civice în rândul tinerilor.

Anna Tovstukha din Ucraina își propune să distribuie cunoștințele acumulate la acest seminar prin organizarea unui training în rândul activiștilor din țara ei. Totodată, Anna intenționează să elaboreze un concept de program universitar de responsabilitate civică. ”Vreau să impulsionez societatea să fie mai activă, să promovez alegerile corecte ”, a explicat Anna.

Ketevan Sulava din Georgia, la fel, va împărtăși experiența acumulată la Chișinău cu colegii pentru a îmbunătăți  strategia de dezvoltare a organizației pentru a deveni mai vizibilă și mai influentă.

Training of Trainers (ToT) este un program de instruire pentru reprezentanții civile din cele 6 țări ale Parteneriatului Estic, format din 4 unități câte 5 zile fiecare.

Anterior, au fost organizate două traininguri similare în Ucraina (18 -2 mai 2015)și Georgia (13-17 iulie 2015). Ultimul training se va desfășura în luna noiembrie la Kiev.