Societatea civilă a fost informată despre apelul Comisiei Europene privind măsurile de consolidare a încrederii



IDIS ”Viitorul” și Delegația UE în RM au desfășurat 3 sesiuni de informare: pe 17 septembrie la Chișinău și Comrat si pe 18 septembrie 2015 la Tiraspol, privind propunerile pentru consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Apelul este finanțat de către Comisia Europeană.

Programul de acest tip este un concept lansat după cel de-al doilea Război Mondial, cu scopul de a sparge stereotipurile și podurile, metaforic vorbind. Din acest considerent, am decis să implementăm această idee și în R. Moldova. Este o investiție pe termen lung, de a apropia malurile, de a sparge stereotipuri, cu ajutorul societății civile, care este o componentă foarte importantă în acest program. De această dată, venim cu investiții mai mari, dar și provocările și așteptările sunt la fel de mari”, a precizat Yarek Domanski, reprezentantul Delegației UE în RM.

Expertul Natasha Gospodjinacki a explicat participanților care sunt condițiile de aplicare și criteriile de eligibilitate.

Yarek Domanski și Iva Stamenova, reprezentanții Delegației UE în RM, au răspuns la întrebările participanților. Întrebările doritorilor de a aplica pot fi adresate în scris către Delegația UE până la 21 de zile înainte de termenul limită de depunere a dosarului. Întrebările pot fi transmise la adresa de email delegation-moldova-procurement@eeas.europa.eu Toate răspunsurile la întrebările adresate vor fi făcute public pe pagina oficiala a CE (cel târziu cu 11 zile înainte de termenul limită).

Aplicantul trebuie să fie o persoana legală, non profit, să fie o organizație a societății civile, înregistrată în Republica Moldova sau în unul din statele membre ale UE și să aibă cel puțin doi co-aplicanți.

Apelul este divizat în două loturi: Lotul 1 este axat pe susținerea societății civile în creșterea încrederii de pe ambele maluri ale Nistrului și Lotul 2 este axat pe susținerea societății civile din UTA Găgăuzia.

Suma totală alocată de către Comisia Europeană este de 6.500.000 euro și proiectele trebuie să se încadreze în termenul de 24 - 29 luni. Suma minimă solicitată poate fi 450.000 euro, iar cea maximă de 1.000.000 euro.

Domeniile prioritare sunt buna guvernare, educația, mediul, dezvoltarea socio-economică, protecția consumatorului, persoanele cu dezabilități etc.

Pentru mai multe informații, accesați pagina Comisiei Europene.

Termenul limită de depunere a propunerilor de proiect este 19 Octombrie 2015.

Pentru detalii, contactaţi Coordonatorul de proiect, Carolina Ungureanu, la numărul de telefon 0 22 221844 sau la adresa de email carolina.ungureanu@viitorul.org