Jurnaliștii locali au discutat cu experții IDIS și autorități despre integrarea europeană a RM



Mai mulți jurnaliști din diferite localități ale țării au participat la un seminar de instruire pe subiecte ce țin de integrarea europeană. Participanții au aflat de la Daniela Morari din cadrul Ministerului de Externe, despre Acordul de Asociere și procedura de ratificare, despre cum este implementat Planul de Acțiuni, ce presupune acesta și ce impact are în societate.  

Imediat ce a fost Acordul parafat, am început lucrul pentru a vedea cum să implementăm, lansând un document ce prevede un plan de acțiuni cu responsabilii și costurile necesare. De două ori pe an raportăm Guvernului acțiunile noastre. La început a fost mai dificil să coordonăm toată informația primită de la toate instituțiile implicate. În baza modelului estonian, am lansat o platformă online unde plasăm și coordonăm informația. Informația este disponibilă și pentru societatea civilă care poate veni cu recomandări și observații. Multă lume ne întreabă concret cât și ce s-a realizat. Este dificil de dat un răspuns concret și exact. Trebuie să urmărim fiecare directivă în parte dar, peste 20% din prevederi sunt în vigoare deja”, a precizat Daniela Morari.

Totodată, reprezentanta ministerului a sugerat jurnaliștilor să se specializeze pe anumite domenii pentru a elabora materiale jurnalistice bine documentate.

Corneliu Ciurea a vorbit jurnaliștilor despre euro-sceptici, pro-europeni și euro-fobi, iar la final, aceștia au prezentat trei modele de materiale media din aceste trei perspective.

În presa occidentală nimeni nu numește RM stat asociat, ci membru al Parteneriatului Estic. Poate pentru că Acordul de Asociere încă nu este ratificat de toate statele UE. Aș recomanda ca presa să insiste să numească RM stat asociat pentru că noi deja implementăm Acordul. Noi căutăm momentul potrivit pentru a depune cererea de candidat la aderare. UE n-o să ne refuze, dar nici nu ne poate accepta pentru că nu suntem pregătiți, dar ne vor da un alt Plan de Acțiuni să-l îndeplinim. Următorul scop al RM este să de venim candidat la funcția de candidat. Este un proces dificil de înțeles și de explicat. Cu cât UE înaintează spre Est, cu atât condițiile sunt mai multe”, a menționat expertul.

Leonid Litra a prezentat elemente ale campaniilor de comunicare a procesului de integrare europeană în Ucraina: ”În perioada lui Ianukovici a existat o comunicare mai slabă a fenomenului de integrare europeană. Un prim impediment a fost lipsa voinței politice, chiar dacă au existat două strategii de comunicare . Acestea au fost implementate prost pentru că nu existau resurse suficiente. Societatea civilă nu avea suportul autorităților pentru activitățile de promovare a integrării europene. A existat o campanie puternică de dezinformare, bazată pe următoarele mesaje cheie: Ucraina va deveni doar o sursă de materie primă; Ucraina și Rusia sunt legate prin istorie, limbă și slavinism; dacă semnăm AA va trebui să legalizăm căsătoriile de același sex; semnarea AA va duce la cumpărarea pământului de către statele din UE”.

Invitatul de onoare, Oleg Serebrian, ex-ambasadorul R. Moldova în Franța, a povestit cum se vede țara noastră de la Paris și Bruxelles, ce înseamnă Parteneriatul Estic, cum putem să devenim mai atractivi pentru europeni, dar mai ales pentru cetățenii țării noastre.

La rândul lor, jurnaliștii au menționat că în regiuni este o lipsă a informației despre activitățile autorităților centrale în procesul de integrare europeană, subliniind necesitatea întâlnirilor autorităților cu populația din raioanele țării.

Proiectul este susținut financiar de Ambasada Finlandei. Pentru mai multe detalii, contactaţi Coordonatorul Relaţii Publice al IDIS „Viitorul”, Diana Lungu: 0 22 221844.