IDIS ”Viitorul”a lansat un program de instruire pentru jurnaliști



Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) ”Viitorul”, a lansat marți, 8 septembrie, programul de informare și instruire a jurnaliștilor despre subiecte conexe integrării europene. Scopul programului este de a consolida capacitățile jurnaliștilor din instituțiile media să reflecteze subiecte din domenii prioritare pentru R. Moldova, cum ar fi:

Partidele politice; Acordul de Asociere și integrarea europeană; Egalitatea de gen și drepturile omului; Finanțe și bănci, economie, agricultură; Politici sociale: șomajul, angajarea în câmpul muncii, sistemul de sănătate, pensiile, etc.; Educația; Integrarea minorităților etnice.

Prin acest program ne dorim să contribuim la promovarea unui jurnalism liber în R. Moldova. Suntem conștienți că jurnaliștii sunt bine pregătiți și nu ne propunem să predăm lecții, ci să dezvoltăm și să aprofundăm cunoștințele lor în anumite domenii, în special cele legate de integrarea europeană. Din acest considerent, am invitat în calitate de instructori experți bine pregătiți, cu experiență în domeniu”, a explicat Veaceslav Berbeca, coordonatorul proiectului.

Reprezentanta Ambasadei Finlandei la București, Maija Välivaara, a salutat lansarea programului de informare a jurnaliștilor, menționând că ”importanța proiectului constă nu doar în informarea jurnaliștilor, ci mai ales, în promovarea valorilor europene și a ideii de integrare europeană. De ce Finlanda susține acest proiect? Pentru că țara noastră promovează dialogul deschis, implicarea activă a societății civile și aspirațiile R. Moldova de integrare europeană, care este un proces tehnic și complex. Din acest motiv, avem nevoie de persoane bine informate și pregătite, care să promoveze și să disemineze informații despre procesul de integrare europeană. În acest context, mizăm pe implicarea jurnaliștilor”.

Corneliu Ciurea, expert IDIS, a explicat că ”ideea acestui proiect a apărut în urma discuțiilor cu reprezentanții Ministerului de externe, dar și ai instituțiilor europene, care, de multe ori, nu erau mulțumiți de modul în care sunt reflectate anumite subiecte conexe integrării europene. Din acest considerent, am decis să explicăm anumite detalii, termeni, proceduri mai tehnice pentru a fi pe înțelesul tuturor. De asemenea, am avut solicitări de la jurnaliștii înscriși la seminare să abordăm și subiecte legate de agricultură, comerț, piața muncii”.

Jurnaliștii prezenți la eveniment au intervenit și cu alte propuneri de subiecte.

Nefiind din domeniul economic, aș fi interesată de achizițiile publice, tendere, la nivel internațional, pentru a compara situația de la noi cu cea europeană”, a solicitat Lilia Monastîrli, jurnalistă în Ceadîr Lunga.

Tatiana Crețu, de la televiziunea din Strășeni, și-a manifestat interesul pentru temele legate de sistemul medical, și anume vaccinurile pentru copii în RM și UE, subiect care stârnește controverse în societate. 

Cele șapte seminare de instruire se vor desfășura în perioada septembrie 2015 - august 2016. Fiecare seminar va dura două zile, cei 14 participanții având la dispoziție atât informații teoretice, cât și exerciții practice. Alături de experții IDIS, care vor susține instruirea, vor participa și invitați de onoare, relevanți subiectelor discutate, cum ar fi reprezentanți ai instituțiilor publice, ex-ambasadori, etc. 

Proiectul este susținut financiar de Ambasada Finlandei. Pentru mai multe detalii, contactaţi Coordonatorul Relaţii Publice al IDIS „Viitorul”, Diana Lungu: 0 22 221844.