"Vocea Femeii pentru Pace si Democratie" a fost auzita la Singerei



upasangerei1.jpgÎn cadrul proiectului „Vocea Femeii pentru Pace si Democratie" Uniunea Presei de Afaceri din Moldova  a petrecut la  Singerei un trening, la care au participat  25 de persoane  din cadrul Administratiei  Publice Locale, reprezentanti ai mass-mediei locale, radioului national, reprezentanti din mediul de afaceri, reprezentanti ai Oficiului Fortei de Munca. Tema treningului a fost  „Procesul de negocieri" si „Procesul de Comunicare. Arta Discursului Public".

Ca deobicei, seminarul a inceput cu prezentarea moderatorilor si a participantilor. În prima parte s-a definit conceptul de „negocieri" in baza brainstorming-ului, realizat impreuna cu participantii. Dupa colectarea unui sir de idei, cei prezenti au formulat si au prezentat definitiile proprii. Relatia moderator - grup a fost mentinuta pe parcursul trainingului prin initierea unor discutii reciproce, prin acordarea unui sir de intrebari relevante. Participantii au dat dovada de un interes sporit fata de procesul de negocieri si au asimilat lejer informatia prezentata,  raminind placut impresionati de informatia  adusa prin intermediul acestui seminar.

Au fost aduse un sir de strategii, tehnici si tactici ce pot fi utilizate in cadrul negocierilor pentru a obtine beneficiile necesare. S-a combinat perfect partea teoretica cu cea practica. În aceasta ordine de idei, participantii au fost pusi in situatia de a simula un proces de negocieri. Cite o persoana reprezentau un stat al Uniunii Europene. Fiecare tara avea in fata o foaie cu o pozitie ce trebuia sa o prezinte in abordarea problemei semnarii Planului de Actiuni RM - UE. Se presupunea ca suntem in anul 1998. Activitatea a avut un succes neasteptat. Fiecare persoana a intrat perfect in rolul ce i s-a propus.

Pe parcursul altei activitati participantii au fost pusi in situatia de a-si negocia postul de munca. Seful si cel care dorea sa se angajeze au prezentat publicului modalitatea de desfasurare a acestui tip de negocieri. În cadrul acestui joc de rol era important sa se evidentieze semnificatia limbajului nonverbal in procesul de negocieri.

În a doua parte a seminarului s-a abordat tema: „Procesul de Comunicare. Arta "Discursului Public". Participantii au beneficiat de o informatie vasta cu privire la: procesul de comunicare; importanta feedback-ului; structura unui discurs; structura unui argument; pregatirea pentru discurs precum si modalitati de lucru cu publicul.

upasingerei3.jpgScopul trainingului a fost nu doar teoretizarea participantilor, ci si aplicarea practica a cunostintelor obtinute. În acest scop la fel s-au organizat o serie de exercitii ce solicitau aplicarea informatiei asimilate. De exemplu,  au fost pusi in situatia de a realiza si a prezenta publicului un discurs pe o anumita tema timp de un minut. O alta practica utila a fost simularea discursului unui presedinte si modalitatea de a raspunde la intrebarile capcana ale jurnalistilor in baza celor prezentate de primul. În asa mod participantii au sesizat importanta nu doar a cuvintelor, dar si a limbajului nonverbal, a tonalitatii vocii.

La final a fost efectuata o evalure care ajuta la imbunatatatirea modalitatilor de desfasurarte a seminarelor din cadrul acestui proiect.

Drept rezultat 25 de persoane au fost bine informate in domeniul procesului de negocieri si de comunicare. Antrenarea lor in activitati ce le vor ajuta ulterior sa poata aborda altfel partenerul in procesul de negocieri. Vor putea lucra mult mai eficient cu publicul, astfel impunindu-se ca femei in viata publica si politica. Obtinerea unei continuitati in timp si in spatiu a informatiei ce a fost difuzata in cadrul seminarului. Fiecare participant a obtinut un ghid in care este integrata o informatie ampla referitor la diverse tematici ce au o tenta sociala. Evaluarea situatiei din teritoriu referitor la gradul de implicare a femeilor in cadrul procesului decizional.

 

Aceasta activitate a fost realizata cu sustinerea financiara a Ambasadei SUA in Moldova. 

 

Sursa: Grupul de distributie "DemocracyGrantsMoldova"