Drepturile omului - o cale spre democratie



afmp.jpgPe 8 octombrie in satul Tataresti din raionul Cahul  Asociatia Familiilor Monoparentale (AFMP) a realizat seminarul „Drepturile omului - o cale spre democratie" in cadrul proiectului „Educatie pentru cetatenie activa si democratica" finantat de catre Ambasada Statelor Unite in Moldova. La lucrarile acestuia  au participat 33 de elevi.

Conform agendei de lucru, elevii au trecut prin evolutia drepturilor omului, apoi au incercat lucrind in echipe sa defineasca notiunea de drepturile omului.  Trecind in revista cadrele normative fundamentale la nivel national, european si international , elevii au aflat si despre  principalele institutiile responsabile de respectarea drepturilor omului. De asemenea li s-au oferit extrase de Constitutia R. Moldova  si  fiind repartizati pe echipe au lucrat asupra alcatuirii unei  scari valorice a drepturilor omului. Participantii au beneficiat de materilale informative despre drepturile omului, de buletinul informativ, pliante, etc.

La sfirsitul seminarului elevii au expus cuvinte de multumire. Insisi profesorii care au participat la seminar  au relatat ca au aflat  multe lucruri noi, utile si pentru lucru cu elevii claselor inferioare. Consideram ca astfel de seminare sunt utile in mediul rural.

Elevii  de asemenea au fost incurajati sa-si expuna asteptarile, din care  am reusit sa aflam ca problema care ii framinta cel mai mult la aceasta virsta este profesia pe care sa o aleaga in viitor. De aceea paralel cu tematica abordata initial am trasat si citeva idei despre planificarea carierei si importanta studierii cererii si ofertei pe piata muncii inainte de a alege o profesie.