Societatea civila lanseaza o actiune ecologica pentru imbunatatirea managementului apelor



Societatea civila lanseaza o actiune ecologica pentru imbunatatirea managementului apelor in bazinul raului Bac. Caravana apelor isi ia startul luni, 22 septembrie, in raionul Calarasi, si se va incheia la 26 septembrie, la Anenii Noi, transmite Info-Prim Neo.

Presedintele organizatiei teritoriale Chisinau a Miscarii Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba, a precizat joi, 18 septembrie, intr-o conferinta de presa, ca echipa Caravanei este formata din specialisti in domeniul protectiei mediului si sanatatii, gestionari ai apelor, savanti. Pe parcursul saptamanii vor fi vizitate raioanele Straseni (23 septembrie), Ialoveni (24 septembrie) si municipiul Chisinau (25 septembrie).

Potrivit lui Vladimir Garaba, raul Bac este periculos de poluat. El a acuzat autoritatile ca nu se implica in solutionarea situatiei.

„Raul Bac nu mai exista mai sus de bazinul de acumulare „Ghidighici”. Albia este uscata, iar in bazinu l de acumulare nu a curs apa toata vara”, a mentionat Valentina Tapes de la Inspectoratul Ecologic de Stat.

Specialistii spun ca e nevoie de cateva miliarde de lei pentru a reconstrui statiile de epurare biologice.

Caravana apelor este o actiune desfasurata in cadrul proiectului „Parteneriat pentru un rau curat”. Costul actiunii se ridica 2 mii dolari, iar banii vor fi oferiti de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare in Moldova. Parteneri ai Caravanei sunt Inspectoratul Ecologic de Stat, Agentia „Apele Moldovei”, Serviciul Hidromoteorologic de Stat si consiliile raionale din republica.

Raul Bac este al doilea, ca marime, alfluent al fluviului Nistru. Lungimea acestuia este de 155 km. În bazin curge 256 de rauri cu o lungime totala 868 km. În bazinul raului Bac locuiesc 940 mii de oameni, populatia urbana constituind peste 80%.

www.info-prim.md