Ambasadoarea Germaniei în R. Moldova: UE va susține parcursul european al R. Moldova, indiferent de guvernarea care va conduce țara după alegerile din noiembrie



UE va susține parcursul european al R. Moldova, indiferent de guvernarea care va conduce țara după alegerile din noiembrie. Afirmația a fost făcută de E.S. Ulrike Knotz, Ambasadoarea Germaniei în R. Moldova, în cadrul unei întâlniri cu tinerii lideri politici, la IDIS ”Viitorul”, marți, 28 octombrie.

R. Moldova este în vizorul Germaniei și al Uniunii Europene și este considerată țara cu cele mai bune realizări în rândul țărilor din Parteneriatul Estic. UE susține acele reforme care vor spori dezvoltarea economică și socială a unui stat. În acest sens, Germania are bune exemple de politici care pot fi preluate, dar nu putem interveni în politica unei țări. Susținem reforma de descentralizare a țării, precum și cele din sectorul economic și mai ales juridic, care este cel mai important pilon în funcționarea unei societăți, care oferă siguranță și atractivitate inclusiv investitorilor străini”, a precizat Excelența Sa.

Oficialul a făcut referire și la problemele cu care se confruntă R. Moldova, cele mai stringente fiind lipsa transparenței și corupția. Cât privește relația cu Federația Rusă, aceasta trebuie să fie una constructivă, fără embargouri, iar dialogul să fie unul pașnic.

Întrebată cum e să fii ambasador și să trăiești departe de casă, dar mai ales cum e să fii femeie în această funcție, E.S. Ulrike Knotz a menționat că ”pierzi o parte din libertatea ta când trebuie să călătorești mereu, să trăiești în țări diferite, să cunoști mereu oameni noi, dar partea bună a lucrurilor este că niciodată nu reușești să te plictisești, iar mie îmi place munca mea și modul meu de viață. Când am început în anii `80 cariera mea în domeniul diplomației, eram foarte puține femei în acest domeniu. Astăzi, procentul femeilor ambasadoare a crescut și lucrurile s-au mai schimbat”.

La rândul său, doamna Ambasadoare i-a întrebat pe tineri cum văd ei rolul lor de dezvoltare a societății în care trăiesc.

Noi tinerii, trebuie să ne implicăm mai mult în activitățile sociale, să participăm la școli și activități de instruire, cum e școala de la IDIS, pentru a ne dezvolta, pentru a putea schimba ceva în țara noastră”, consideră Petru Tataru, unul din participanți.

Alina Gâlcă, altă participantă a Școlii de Instruire Politică, este de părere că ”totul pornește de la educație. Trebuie să punem accent pe educație și să distribuim echilibrat cadrele profesionale. Astăzi avem prea mulți economiști și juriști și prea puțini agricultori, de exemplu”.

Amintim că Şcoala de Instruire Politică este un proiect implementat de IDIS “Viitorul” cu suportul financiar al Fundaţiei Hanns-Seidel şi are drept scop instruirea politică a tinerilor lideri din R. Moldova, fiind o continuare a programului “Advanced Political Learning and European Leadership for Highly Motivated Young Leaders in Moldova” implementat în 2006-2007, 2008 şi 2011-2012.  

Pentru detalii, contactaţi Coordonatorul Relaţii Publice, Diana Lungu: diana.lungu@viitorul.org sau la numărul de telefon 0 22 221844