Organizațiile neguvernamentale care promovează drepturile persoanelor cu dizabilități de pe ambele maluri ale Nistrului vor deveni mai active
Chișinău, 16 iunie 2014, Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități (CAJPD) din Chișinău, în cooperare cu Centrul de Reabilitare şi Consiliere pentru Copii şi Tineri cu Dizabilităţi mentale şi fizice de Dezvoltare "OSORȚ” din Tiraspol, au organizat o vizită de studiu pentru organizațiile societății civile din domeniu la ONG-uri din Bender și Tiraspol. Aceasta este a doua vizită de studiu organizată în cadrul proiectului „Dialogul dintre persoanele cu dizabilităţi de pe ambele maluri ale Nistrului”, realizat cu asistenţa financiară a Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană, co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Reprezentanții societății civile de pe malul drept al Nistrului au vizitat următoarele ONG-uri de pe malul sting al Nistrului: ОО в поддержку малоимущих и инвалидов «Чуткость» (Бендеры); Благотворительный фонд "Надежда семье и детям" (Бендеры); РБФ САРСИПОДА "Мир равных возможностей" (Бендеры); ОО Тираспольский союз инвалидов (Тирасполь); ОО Ассоциация семей детей инвалидов ТАСДИ (Тирасполь); НП БЦРиК ОСОРЦ (Тирасполь).
Prin aceste vizite de studiu organizatorii și-au propus să facă schimb de experiență și bune practici în privinţa promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi și să contribuie la dezvoltarea unor relații de colaborare între ONG-urile de pe ambele maluri ale Nistrului.
În cadrul acestei vizite s-au întreținut discuţii cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi de pe ambele maluri ale Nistrului şi strategiile de promovare şi incluziune socială a acestora.
”Datorită acestor experiențe mi-am completat cunoștințele, experiența de lucru cu persoanele cu dizabilități. Informația acumulată aici o voi disemina în echipa de specialiști și tuturor membrilor organizației noastre. De asemenea, am făcut cunoștință cu membrii altor organizații, cu care pe viitor sperăm să creăm noi parteneriate.” – a menționat Natalia Filaravschi, directorul A.O. ”Dezna” din or. Sîngerei.
Maria Boico, președinta ONG-lui ”Generația mea” din comuna Grătiești, mun. Chișinău a menționat că în urma acestei vizite de studiu la ONG-urile din stînga Nistrului, ”m-am convins încă odată că tinerii cu dizabilități sunt la fel ca și ceilalți tineri, și că ar fi bine dacă societatea i-ar accepta așa cum sunt. Fiecare din ei are un farmec aparte: acel zâmbet copilăresc, acea dorință de a fi util, de a face ceva frumos cu mâinile sale. Mă bucur că acești tineri au în preajmă oamenii cu suflet mare, grijulii, care fac tot posibilul ca ei să fie integrați în societate.”
Scopul proiectului „Dialogul dintre persoanele cu dizabilităţi de pe ambele maluri ale Nistrului”, constă în consolidarea și împuternicirea societăţii civile de pe cele două maluri ale Nistrului pentru promovarea respectării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.
Pe lângă vizite de studiu, in cadrul acestui proiect au fost realizate instruiri pentru societatea civila și persoane cu dizabilități de pe ambele maluri ale Nistrului cu scopul de a realiza o schimbare socială pozitivă în rândul comunităţilor minoritare şi marginalizate. Două expoziţii Photovoice, se vor desfăşura în perioada septembrie – octombrie, în Chișinău și în Tiraspol.
Persoana de contact:
Mariana Țîbuleac,
Coordonator Relații Publice, CAJPD
Tel/Fax: 22 – 28 70 90
info@advocacy.md