Lansarea cursului de instruire la distanta a functionarilor electorali



CICDE INFONETCentrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe lîngă Comisia Electorală Centrală (CICDE) în parteneriat cu Alianța Centrelor Comunitare de Acces la Informație și Instruire din Moldova, Fundaţia Est-Europeană și Fundația Educație pentru Democrație din Polonia anunţă lansarea cursului de instruire la distanţă "E-learning pentru alegeri libere şi corecte".

Scopul cursului este de a contribui la fortificarea proceselor electorale din Republica Moldova şi incluziunea persoanelor cu dizabilităţi în actul electoral direct şi secret prin pilotarea cursului de instruire la distanţă a membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare.


Obiective specifice:

O1: Pilotarea instruirii şi calificării la distanţă, pe platforma de colaborare internaţională www.civicportal.org a funcţionarilor electorali, inclusiv a persoanelor din Registrul funcţionarilor electorali, perfecţionării profesionale continue a acestora, subiecţilor implicaţi în procesul electoral din Republica Moldova, precum şi altor persoane interesate.

O2: Incluziunea persoanelor cu dizabilităţi în actul electoral direct şi secret prin promovarea standardelor internaţionale şi naţionale pentru asigurarea garantării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului pentru persoanele cu dizabilităţi.

O3: Diseminarea bunelor practici de asigurare a unui mediu favorabil pentru organizarea corectă și transparentă a alegerilor în Republica Moldova.

Programul cursului va acoperi problemele de bună funcţionare a proceselor electorale: baza legală; constituirea şi organizarea activităţii birourilor electorale ale seciilor de votare; contestaţii; liste electorale; pregătirile înainte de ziua alegerilor; relaţiile cu media şi observatorii; ziua alegerilor; numărarea voturilor; întocmirea procesului verbal; elaborarea, ordonarea, sigilarea, împachetarea şi transmiterea documentaţiei electorale; votarea peste hotarele ţării; asigurarea accesului și incluziunea persoanelor cu dizabilităţi la votarea directă şi secretă; utilizarea tehnologiilor de informare şi comunicare în procesele electorale.


Cursul se va desfășura începînd cu 17 octombrie 2013. Instruirea este gratuită şi nu necesită prezenţă on-line la ore prestabilite. Participarea presupune conexiunea pe platformă de cîteva ori pe săptămînă, la ore comode participanţilor pentru parcurgerea materialelor didactice oferite şi recomandate de experți, implicarea în discuţii pe forum şi susţinerea unor teste individuale după fiecare temă şi a unui test final. La finalizarea cursului, participanții care îl vor absolvi cu succes vor primi certificate electronice şi vor fi admişi automat să susţină direct testul oficial pentru a fi certificati în calitate de membri ai birourilor electorale ale sectiilor de votare.

Înscrierea participanților la cursul e-learning se face prin expedierea unui mesaj cu titlul "E-learning pentru alegeri libere şi corecte" pe adresa edudemo.md@gmail.com.


Sunt invitați să participe persoanele desemnate/care urmează a fi desemnate în calitate de funcţionari electorali de către autorităţile publice locale, partidele politice reprezentate în Parlament/ Ministerul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene, precum alte persoane interesate care doresc să contribuie personal la eficientizarea proceselor electorale în Republica Moldova.

Cursul va fi moderat de experţii CICDE, iar instruirea se va desfășura pe platforma de colaborare internaţională www.civicportal.org, administrată de către Fundaţia „Educaţie pentru Democraţie” din Polonia, în cadrul programului RITA, finanţat de Fundația Polono-Americană pentru Libertate.

Aceasta activitate se desfasoara în cadrului proiectului "E-learning pentru alegeri libere şi corecte", implementat de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe lîngă Comisia Electorală Centrală (CICDE) în parteneriat cu Alianța Centrelor Comunitare de Acces la Informație și Instruire din Moldova.

Pentru informații suplimentare: Victor Koroli – vkoroli@gmail.com, Natalia Iuraș – natalia.iuras@cec.md

Acest proiect este realizat de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe lîngă Comisia Electorală Centrală (CICDE) în parteneriat cu Alianța Centrelor Comunitare de Acces la Informație și Instruire din Moldova cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA şi co-finanţat de Fundația Polono-Americană pentru Libertate, prin intermediul programului RITA, implementat de Fundaţia „Educaţie pentru Democraţie” din Polonia.