Tinerii au discutat cu experţii priorităţile şi impedimentele în derularea afacerilor



IDIS ”Viitorul”, în parteneriat cu Hilfswerk Austria International, a desfășurat dezbaterea publică cu tema „Sunt tânăr - pot să dezvolt o afacere în Republica Moldova?”.

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului “Remitenţele Dezvoltă Comunităţile în Moldova“, implementat de Reprezentanţa Asociaţiei Hilfswerk Austria în Moldova, cu suportul Uniunii Europene.

La dezbatere au participat peste 30 de tineri studenți. Discuţiilor din cadrul evenimentului s-au alăturat expertul asociat al IDIS ”Viitorul”, Sergiu Gaibu și Alina Găină, mama lui Petru Găină, tânăr antreprenor, beneficiar de micro-granturi în proiectul ”Remitențele Dezvoltă Comunitățile în Moldova”. Cu banii obţinuţi peste hotare, dar şi din granturi, Petru, împreună cu familia sa au plantat 25 ari de coacăză şi 17 de agriş. Din banii obţinuţi în urmă vânzării au reuşit să ramburseze creditele şi intenţionează să construiască şi o seră cu căpşune.

„A fost dificil, fiul meu avea doar 19 ani când i-a venit această idee, după ce a citit un articol în ziar despre cultivarea coacăzii. La acea vârstă încă nu putea accesa granturi sau credite şi atunci am completat eu cererile, dar el s-a documentat foarte mult şi a stabilit planul de afaceri şi de cultivare a fructelor. Cea mai importantă a fost ideea şi proiectul care ne-a permis să accesăm banii necesari”.

La rândul său, Sergiu Gaibu, a rugat tinerii să puncteze cele mai necesare aspecte pentru lansarea unei afaceri, dar şi impedimentele majore în demararea businessului. Potrivit participanţilor, cele mai importante detalii sunt ideea, un plan de afaceri bine gândit, voinţă, resurse financiare, instruire, informare (analiza pieţei), forţă demuncă, abilităţi necesare etc.

Printre impedimentele derulării unei afaceri, tinerii au menţionat frica de eşec, lipsa susţinerii, corupţia, lipsa resurselor financiare.

Expertul Sergiu Gaibu i-a îndemnat pe tineri să se implice cât mai mult în activităţi de voluntariat în instituţii internaţionale pentru a acumula experienţă. Totodată, acesta le-a amintit despre ciclul din business PDSA (Plan, Do, Check, Act). Acest ciclu al businessului este valabil pentru orice formă de business, care recomandă întocmirea unui Plan de acţiuni, executarea acestuia, verificarea periodică a implementării activităţilor şi acţiuni de corecţie a aspectelor ce intervin pe parcurs.

La finalul dezbaterilor, unii tineri au discutat propriile idei de lansare a afacerilor.

Scopul proiectului “Remitenţele Dezvoltă Comunităţile în Moldova“ este de a contribui la conexiunea procesului de migraţie cu dezvoltarea economică a Republicii Moldova şi utilizarea eficientă a efectelor/consecinţelor pozitive ale migraţiei în vederea dezvoltării comunităţilor rurale din zona ţintă.

Pentru mai multe detalii, contactaţi Coordonatorul Relaţii Publice al IDIS „Viitorul”, Diana Lungu, la numărul detelefon 0 22 221844 sau la adresa de email diana.lungu@viitorul.org