Instruire în media online pentru tinerii bloggeri din regiunea transnistreană



În perioada 30-31 martie 2013, alţi treisprezece elevi şi profesori, reprezentanţi ai şcolilor din Târnăuca şi Parcani, au participat la programul de instruire cu denumirea „Blogul şcolar: cum scriem pentru media online”. 

Seminarul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), la Tiraspol, în parteneriat cu organizaţia neguvernamentală Stels-Tera (Tiraspol), cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Genurile jurnalistice, sursele de informații, piramida inversată şi separarea faptelor de opinii au fost doar câteva dintre subiectele însuşite de participanţi cu ajutorul trainerilor Liliana Barbăroşie şi Oxana Gîlcă, care au împărtăşit tinerilor bloggeri mai multe exemple din experienţa personală. De asemenea, participanţii au exersat scrierea materialelor pentru media online, punând în aplicare regulile de scriere, structura şi specificul acestor texte.

Anastasia M., elevă din Parcani, a menţionat că programul a fost unul interesant, însă cel mai captivant a fost subiectul despre fotografii – cum să facă fotografii bune, cum să scrie legendele pentru acestea şi cum să selecteze o imagine potrivită pentru un material.

Olga Ş., elevă din Parcani, a spus că jocul de rol jurnalist-intervievat a fost foarte util, deoarece i-a dat posibilitatea să înţeleagă importanţa etapei de documentare, să înveţe să pună întrebări şi să înţeleagă diferenţa dintre întrebările închise şi deschise.

CJI aminteşte că, în perioada februarie-mai 2013, elevi din 11 şcoli transnistrene vor participa la programe de instruire privind scrierea materialelor pentru media online.

Proiectul intitulat „Îmbunătăţirea capacităţilor mass-media din Moldova, inclusiv din regiunea nistreană, prin promovarea participării civice”, este implementat de CJI, în parteneriat cu ONG-urile Stels Terra şi Centrul Media de la Tiraspol, cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Scopul Programului este de a contribui la promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului prin implicarea autorităţilor locale, societăţii civile, comunităţii de afaceri şi altor părţi interesate în activităţile de dezvoltare economică şi socială a comunităţilor locale.

Acest proiect este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).