Piligrim-Demo a început implementarea proiectului „Imbunătățirea procesului electoral prin observare și evaluare”



Proiectul are ca scop îmbunătățirea practicilor și legislației electorale și aducerea procesului electoral din UTA Găgăguzia în conformitate cu standardele internaționale a alegerilor libere și corecte.

În cadrul proiectului vor fi monitorizate și evaluate alegerile în Adunarea Populară a Găgăuzie din 2012 de la momentul formării Comisiei Electorale Centrale a Găgăguziei până la confirmarea rezultatelor alegerilor de către Curtea de Apel Comrat.

Cu acest prilej facem apel la autoritățile din UTA Găgăguzia implicate în organizarea și desfașurarea alegerilor apropiate sa asigure transparența procesului electoral în toate etapele acestuia.

Echipa experților va evalua alegerile apropiate din punct de vedere a corespunderii lor legislației UTA Găgăuzia și Republicii Moldova, precum și standardelor internaționale de alegeri libere și corecte. Experții vor analiza cadrul legal și punerea sa în aplicare, și vor urmări activitățile electorale, reflectarea alegerilor de către mass-media, activitatea organelor electorale și altor autorități relevante, precum și soluționarea litigiilor electorale.

În cadrul proiectului, experții se vor întâlni cu autoritățile relevante, candidați, partide politice, judecători, societatea civilă și mass media.

În ziua alegerilor 4 echipe mobile de observatori pe termen scurt (câte doi în fiecare echipă mobilă) vor fi deplasate în toată regiunea cu scopul de a monitoriza deschiderea secțiilor de votare, votarea, numărarea voturilor și tabularea rezultatelor.

Rezultatele monitorizării și observării vor fi reflectate în raportul provizoriu și final. Rezultatele monitorizării zilei alegerilor vor fi reflectate într-un raport special care va fi prezentat în ziua de după alegeri în cadrul unei conferințe de presă.

Raportul final va fi prezentat în cadrul unei conferințe regionale unde vor fi invitați reprezentanții autorităților regionale, societății civile, mass-media, partidelor politice, precum și candidați în alegeri în Adunarea Populară a Găgăuziei.

Proiectul este implementat cu sprijinul financiar a Ambasadei SUA în Chișinau.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați coordonatorul proiectului, d-l Mihail Sircheli, la adresa electronica: mihail.sirkeli@piligrim-demo.org.md sau la tel: 0684 71711.
www.piligrim-demo.org.md