Un nou Ghid, un nou instrument care stimulează dezvoltarea unei societăți democratice




Unul din produsele principale ale proiectului „Decizii mai bune prin implicare și angajament public”, implementat de Agenția pentru Dezvoltarea Regională și Integrarea Europeană Ungheni (ADRIEU) cu susținerea financiară a Ambasadei SUA în Moldova este editarea Ghidului “Pas cu pas: planificare participativă pentru dezvoltare durabilă „care are la bază experiența beneficiarilor proiectului: primăriile Pîrlița, Todirești, Chirileni și care a fost lansat pe data de 29 iunie ,curent.în sala de ședințe a Camerei de Comerț și Industrie din Ungheni.

„Ghidul vine să încurajeze comunitățile localăe pentru a-și creea viziuni strategice privind direcțiile de dezvoltare pe viitor.Deoarece lipsa planurilor strategice poate duce la realizarea unor activități incoerente, ratînd un șir de oportunități și consumînd nerațional puținele resurse de care dispun.Astfel, pentru a asigura o dezvoltare coerentă și continuă, este necesar de a crea o imagine asupra viitorului, analizînd măsurile ce se impun, în funcție de resursele/potențialul local. Acestea trebuie să constituie elementul principal la elaborarea unei Strategiei de dezvoltare a unei comunități.Dar procesul respectiv trebuie susținut de implicarea cetățenilor prin angajamentul lor împreună cu autoritățile publice locale ameliorînd sau epuizînd problemele locale de interes public. Această participare contribuie nu doar la dezvoltarea locală, la îndeplinirea cerințelor și necesităților cetățenilor, ci și la democratizarea societății la nivel local. Stimularea și încurajarea cetățenilor pentru a participa eficient în afacerile locale este necesară și pentru că rata de participare a lor în procesele locale este scăzută”,a menționat în cadrul evenimentului managerul proiectului Eudochia Viziru.

Ghidul își propune să vină în ajutorul reprezentanților administrațiilor publice locale care doresc să abordeze procesul de elaborare a politicilor publice locale într-o manieră inovativă, oferind un cadru adecvat participării cetățenilor la deciziile adoptate, îmbunătățind calitatea acestora și influențînd bunăstarea comunității din care fac parte.

Realizarea ghidului nu ar fi fost posibilă fără implicarea activă și efortul participării reprezentanților administrațiilor și instituțiilor publice locale, ai societății civile și ai sectorului privat din cele trei comunități administrative. Prin deschiderea și dorința lor de a crea un document strategic eficient, au realizat, pas cu pas, activități ce presupun elaborarea participativă a unei strategii locale.

În paginile Ghidului veți găsi elementele principale ale unei strategii de dezvoltare locală, elaborată cu participarea cetățenilor, pornind de la analiza situației existente și finalizînd cu monitorizarea și evaluarea implementării documentului respectiv. Este o publicație utilă pentru reprezentanții administrațiilor publice locale, pentru cetățenii de rînd. Ghidul vine cu recomandări privind utilizarea diverselor metode care să conducă la îmbunătățirea dialogului dintre administrația publică locală și cetățean și, implicit, la dezvoltarea comunităților locale.

În acest sens, vă propunem să utilizați această lucrare cît mai des pentru perfecționarea procesului decizional în contextul elaborării, implementării și evaluării politicilor publice la nivel local.

Ghidul “Pas cu pas: planificare participativă pentru dezvoltare durabilă poate fi accesat gratuit la adresa: www.adrieu.org

Pentru informații suplimentare, e-mail: agregung@yahoo.com

Activitatea a fost implementata de Agentia pentru Dezvoltare Regionala si Integrare Europeana din Ungheni (ADRIEU) cu sustinerea financiara a Ambasadei SUA in Moldova.

ADRIEU a fost creată in anul 2001 cu scopul de a promova și sprijini valorile democratice, de a contribui la dezvoltarea comunitară , a capacităților umane și instituționale.


Posted: 2011-07-05 14:09:02

Initiative Democratice