Fă voluntariat - dă ritm comunității tale!



Voluntariatul este o activitate și o experiență memorabilă, care te ajută să te descoperi și să descoperi farmecul lucrurilor bune. 

În acest articol vom vorbi cu Adela Doni.

437141945

Adela și-a început cariera sa de voluntară la o vârstă foarte fragedă. Deja la 12 ani era implicată într-o multitudine de activități de voluntariat. Orice îi era interesant să încerce, a reușit să combine activitatea de voluntară cu o reușită academică excelentă, aceasta datorită faptului că a devenit foarte organizată, capabilă să se focuseze și să lucreze în echipe. În CV-ul ei de voluntară se regăsesc posturile la Centrul de Tineret Orhei, Fondul pentru Tineri Orhei, Youth Klinik Orhei, Y-peer Moldova, EcoVisio. De asemenea, a făcut parte din mai multe grupe de inițiativă care au implementat proiecte comunitare.

437264889

Salutare, Adela, dacă am vorbi despre începutul activității tale de voluntariat, ai putea, să ne spui, ce te-a motivat să te implici? 

Adela: Doream să-mi petrec timpul liber mai productiv, decât să stau acasă. Auzisem de la prietenii mei, care erau voluntari, că este interesant, că se organizează activități interesante pentru tineri, puteam să observ asta și pe platformele online. Îmi erau interesante activitățile care erau organizate, proiectele care le făceau, interacțiunea cu alte persoane. Am fost mereu motivată să fac voluntariat, nimeni nu mi-a interzis s-au obligat, chiar prietenii mei fac parte din cercul voluntariatului, astfel mi s-a trezit și mie interesul, toți eram pe aceeași lungime de undă.

Îmi place determinarea ta și implicarea în voluntariat! Poți să ne vorbești, despre cea mai memorabilă experiență, pe care ai avut-o în timpul voluntariatului?

Adela: Academia YouthBank Orhei, deoarece a fost o provocare pentru noi, în primul rând să mobilizăm atâta lume, în al doilea rând să ne gândim la un concept interesant, plus la asta eram foarte emoționați, ne gândeam cum să ieșim în fața unui public mare și cum să vorbim, acesta a fost cel mai memorabil moment. Extrem de multe emoții plăcute, cu echipa ne înțelegeam din priviri, fără cuvinte, care era următorul moment ce trebuia să-l prezentăm.

Cum simți că te-a schimbat această experiență? Ce abilități ai dezvoltat, îmbunătățit prin intermediul voluntariatului?  

Adela: Mi-am învins frica de public, în momentul când trebuie să interacționezi cu mai mulți oameni, înțelegi că totul este doar în mintea noastră. Voluntariatul a fost activitatea care m-a făcut să înțeleg și să depășesc acest moment. Am realizat că nu e nimic așa înfricoșător. Am devenit mai socială, am învățat cum să-mi expun ideile, am întâlnit oameni noi cu care încă țin legătura. Am învățat ce înseamnă să faci voluntariat și cum să scrii un proiect social, asta m-a ajutat mult în analiza scopurilor și nevoilor oamenilor, motivându-mă să mă implic și să fac voluntariat.

Vorbești celorlalți despre voluntariat? Cum promovezi această activitate? 

Adela: Mereu am vorbit celorlalți despre această experiență și am promovat voluntariatul, participând direct în activitățile comunității. Continui să susțin voluntariatul și impactul acestuia asupra comunităților locale și asupra dezvoltării fiecăruia dintre noi.

Care sunt provocările, cu care te-ai confruntat în timpul activităților de voluntariat și cum le-ai depășit?

Adela: Provocarea cea mai mare a fost cea de a accepta părerile, ideile celorlalți - moment care a fost puțin dificil. În timp, muncind mai mult împreună, am reușit, să rezonăm, având cu toții un scop comun. Am realizat, că mergem toți spre aceeași direcție și este nevoie de a ne asculta unii pe alții și de a ne accepta așa cum suntem.

Cu siguranță, în societatea agitată de astăzi, fiecare zi e o provocare, unde gestionarea timpului poate fi un proces complex. Cum reușești să-ți organizezi timpul astfel încât să poți combina viața personală cu activitățile de voluntariat?

Adela: Dorința și interesul față de binele comun mă motivau și mă motivează să găsesc timp pentru a mă implica și pentru a le reuși pe toate.

 Ne concentrăm adesea pe motivarea voluntarilor în ceea ce privește implicarea lor în dezvoltarea comunității. Care este motivul tău personal pentru a continua să practici voluntariatul? 

Adela: Îmi pare interesant să promovez proiecte, să cunosc oamenii noi, interesele lor. În general interesul și dorința de implicare.

În viața cotidiană, te ajută cumva, această experiență de voluntariat?

Adela: Experiența variată te ajută să descoperi motivația de a schimba lumea din jurul tău și de a participa în viața comunității prin fapte bune. Prin implicarea ta activă în diverse activități de voluntariat și inițiative sociale, poți contribui la construirea unui mediu mai empatic și solidar în care e mult mai plăcut să trăiești și să-ți faci o viață.

Ce sfaturi ai avea pentru cei care doresc să facă voluntariat, dar nu știu de unde să înceapă?  

Adela: În primul rând, gândiți-vă la scopul pe care doriți să-l atingeți. Totodată gândiți-vă că voi faceți parte din comunitate, iar ajutorul pe care îl aduceți comunității pentru dezvoltarea acesteia se oglindește automat și în dezvoltarea voastră personală. Acționați și pentru voi, și pentru cercul vostru social!

437558864

Acest interviu a fost realizat de către voluntara AO ,, ADIS ”  Alexandrina Mihaila.

Acest articol a fost elaborat în cadrul proiectului Comunitate puternică prin tradiție de voluntaroat și spirit civic „Voluntariat - tradiție și resursă”, care este implementat de AO „ADIS” în cadrul MYCS, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Organizația de ajutorare est-europeană a Bisericii Catolice din Germania „Renovabis”.

Proiectul „MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică” este implementat de Fundația Terre des hommes Moldova în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), România și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), Moldova și finanțat de Uniunea Europeană.

Conținutul acestuia aparține exclusiv AO „ADIS” și nu reflectă neapărat punctul de vedere a finanțatorilor.