Program de instruire pentru jurnaliști/te: „Între adevăr și senzațional: Cum relatăm profesionist despre violența împotriva femeilor?”

Ești jurnalist sau jurnalistă care scrii pe teme sociale, inclusiv pe subiecte care vizează violența în familie și violența împotriva femeilor? Vrei să știi cum să abordezi profesionist și cu impact această tematică și să contribui astfel la o schimbare în societate, într-o lume dominată de senzațional și informații rapide? Vrei să rămâi fidel/ă adevărului și eticii profesionale? Atunci această instruire este pentru tine.

Centrul de Drept al Femeilor (CDF), în colaborare cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), lansează înscrierile pentru Programul de instruire „Între adevăr și senzațional: Cum relatăm profesionist despre violența împotriva femeilor?” la care te invităm să participi.

Instruirea, care se va desfășura în perioada 12-13 septembrie 2024, va fi susținută de experte cu experiență în jurnalism, drepturile femeilor și asistență psihosocială, care te vor ajuta să conștientizezi rolul important pe care îl ai în schimbarea percepției societății asupra fenomenului violenței împotriva femeilor. De asemenea, acestea vor asigura un conținut relevant și util pentru activitatea ta jurnalistică. În calitate de experte-formatoare vor participa:

Alina RADU, directoarea săptămânalului Ziarul de Gardă

Arina ȚURCAN, avocată, Centrul de Drept al Femeilor

Gabriela POPENCO, psihologă, Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale

Astfel, în cadrul programului de instruire:

  • vei afla cum să relatezi corect, documentat și echilibrat despre cazurile de violență împotriva femeilor și a violenței în familie, evitând capcanele senzaționalului;
  • vei face cunoștință cu tehnici de intervievare și redactare care respectă demnitatea și drepturile victimelor;
  • vei învăța cum să abordezi subiectele cu sensibilitate și respect, renunțând la etichetări, stereotipuri și prejudecăți;
  • vei discuta despre importanța respectării normelor deontologice, despre etica și responsabilitatea jurnalistică în raportarea cazurilor de violență împotriva femeilor și violență în familie;
  • vei învăța cum să abordezi subiectele legate de femicid, o formă extremă de violență care reprezintă uciderea femeilor și fetelor din cauza genului lor, și cum să relatezi despre aceste cazuri într-un mod care să respecte demnitatea victimelor și a familiilor lor, evitând senzaționalismul care poate amplifica traumele;
  • vei afla despre introducerea noțiunii de „femicid” în legea privind prevenirea și combaterea violenței în familie
  • vei conștientiza mai bine problematica violenței și impactul acesteia asupra victimelor;
  • vei primi sfaturi și exemple de bune practici de la experți în domeniu.

De asemenea, vom avea și o invitată specială care va aduce o perspectivă valoroasă asupra relatării subiectelor care vizează hărțuirea sexuală a femeilor și fetelor.

De ce este importantă participarea ta la program?

Instruirea te va ajuta să reflecți echidistant și responsabil subiectul violenței împotriva femeilor și a violenței în familie în presă, contribuind astfel la prevenirea și diminuarea fenomenului. Totodată, prin materialele pe care le vei publica vei contribui la sporirea gradului de conștientizare a fenomenului de public și la schimbarea percepțiilor asupra acestui subiect.

De asemenea, instruirea îți va oferi oportunitatea de a interacționa cu profesioniștii din domeniu.

Programul va îmbina partea teoretică cu cea practică, în baza unor cazuri de violență identificate în prealabil de CDF.

 Resurse informaționale

 În cadrul instruirii, vei primi acces la o serie de resurse care te vor ajuta să documentezi subiectele legate de violență în mod echidistant, profesionist și cu respectarea normelor deontologice.

 Când: 12-13 septembrie 2024

Unde: Complexul Turistic Costești, s. Costești, raionul Ialoveni

 Ce urmează?

 După instruire, vei avea la dispoziție două luni pentru a pune în practică cunoștințele acumulate, documentând și realizând cel puțin un material jurnalistic pe tema violenței împotriva femeilor și/sau a violenței în familie. Până pe 15 noiembrie 2024, vei expedia materialele publicate organizatorilor, care le vor evalua în funcție de respectarea normelor deontologice și a cunoștințelor acumulate în cadrul instruirii.

Premii:

Cele mai bune 5 materiale pe tema violenței împotriva femeilor și a violenței în familie vor fi premiate cu câte 9.000 de lei fiecare.

Dacă ești jurnalist sau jurnalistă din presa scrisă, online, radio sau TV și ești interesat/ă de subiect te poți înscrie la program până pe data de 5 septembrie 2024, completând acest formular. Participanții vor fi selectați în funcție de numărul locurilor disponibile, dar și de motivația manifestată.

Limba de comunicare: româna. Jurnaliștii vorbitori de rusă și care cunosc limba română sunt încurajați să aplice.

Cheltuielile pentru cazare, alimentare și transport vor fi acoperite de organizatori.

Pentru detalii suplimentare ne poți scrie pe adresa comunicare@ijc.md. Persoana de contact: Mariana Tabuncic, manageră de program, CJI.

 

Programul de instruire este organizat de Centrul de Drept al Femeilor în colaborare cu Centrul pentru Jurnalism Independent și cu susținerea financiară a Suediei.

 

 




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola