Apel de participare în cadrul cursului de formare a formatorilor



Apel de participare în cadrul cursului de formare a formatorilor

IRC MOLDOVA (International Rescue Committee, Republica Moldova), una din cele mai importante organizații de ajutor umanitar din lume, în contextul lansării unui important program de țară în domeniul educației și protecției sociale în Republica Moldova, lansează un apel de participare în cadrul cursului de formare a formatorilor pe metodologiile Healing Classrooms and Safe Healing Learning (SHLS) (strategii didactice inclusive și cuprinzătoare).

Organizatia ce lanseaza apelul: IRC MOLDOVA (International Rescue Committee)

40 cadre didactice din învățământul primar și/sau gimnazial, pentru livrarea ulterioară a sesiunilor de instruire și formare a cadrelor didactice în implementarea conceptului de Spațiu sigur de învățare și vindecare pentru elevi (HC & SHLS) (strategii didactice inclusive și cuprinzătoare)

Finanțat de: UNICEF MOLDOVA prin intermediul IRC Moldova, în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltare din Republica Moldova și Ministerul Educației și Cercetării

Persoana de contact din cadrul IRC Moldova: Lilia Parhomenco, Manager Educatie lilia.parhomenco@rescue.org

Perioada realizarii sesiunilor de formare: Septembrie 2023

Context: Spațiul sigur de invățare și vindecare este un loc securizat organizat în cadrul instituțiilor de învățământ, a centrelor culturale, bibliotecilor din zonele rurale sau urbane, destinate copiilor/adolescenților care se află în situații de criză și/sau conflict, în care aceștia se simt ocrotiți, ascultați și incurajați să realizeze activitățile în mod individual și în grup, favorizând, astfel, sănătatea mintală și capacitatea de învățare a acestora. Metodologiile Healing Clasrroom si Safe Healing and Learning Spaces se focuseaza pe o abordare invotoare asupra strategiilor didactice clasice, echipând cadrele didactice cu acele instrumente necesare de predare, care vor facilita proceusl de învățare și dobândirea competențelor transversale ale elevilor, indiferent de treapta de școlarizare sau disciplina predată.

International Rescue Committee (IRC) este una din cele mai importante organizații de ajutor umanitar din lume. Fondat în 1933 la solicitarea lui Albert Einstein, IRC lucrează cu persoanele forțate să fugă din cauza războiului, a conflictelor și a dezastrelor, ajutându-le să supraviețuiască, să se refacă și să își reconstruiască viața. Prezentă astăzi în peste 40 de țări, IRC tinde să fie un lider operațional și inspirațional în domeniul relocării, azilului și integrării, demonstrând credibilitate și expertiză în calitate de furnizor de servicii, partener și susținător major pe parcursul crizei globale a strămutării. IRC își desfășoară activitatea în Statele Unite, Africa, Orientul Mijlociu, Asia, Europa și America Latină. Pentru o listă completă a țărilor în care IRC își desfășoară activitatea și dezvoltă programe pentru refugiați, precum si pentru comunitatea gazda, puteți consulta site-ul http://www.rescue.org/where.
La începutul acestui an, IRC a lansat un nou program de țară în Republica Moldova pentru a răspunde la criza refugiaților ucraineni în colaborare cu organizațiile locale ale societății civile. Cu o populație de numai 2,64 milioane de locuitori, Republica Moldova a susținut peste 600.000 de refugiați care i-au trecut granițele în căutarea siguranței. În timp ce majoritatea refugiaților tranzitează țara spre România și spre alte țări europene, se așteaptă ca numărul celor aproape
100.000 de ucraineni rămasi pe teritoriu țării să crească în următoarele luni. Având în vedere dimensiunile sale reduse și resursele limitate, capacitatea Republicii Moldova este deja supusă presiunilor în ceea ce privește aprovizionarea cu energie și criza enonomică. IRC desfășoara în Republica Moldova un program umanitar ce se focusează atât pe refugiați, cât și pe populația locală, cu intervenții menite să salveze vieți și să ușureze suferința umană, cu accent pe educație, prevenirea și răspunsul la violența bazată pe gen și servicii de protecție, acompaniere, si de oferire a suportului pentru integrare în societate si comunitățile locale.
Scopul sesiunilor de formare: Sesiunile de formare a cadrelor didactice din învățământul primar și secundar are scopul de familiarizare a acestora cu metodica predarii în situații de criză, cu precădere, metodologia IRC concentrată pe Spatii sigure de învățare și vindecare, utilizată în peste 40 de sisteme de învățământ din lume. Sesiunile care vor dura 2 zile, a câte 8 ore în fiecare zi (inclusiv pauza de cafea și pauza de prânz) vor fi structurate în module a câte 2 ore fiecare și vor include atât activități individuale cât și activități în grup, personalizate conform ariilor curriculare reprezentate de cadrele didactice selectate, precum și conform treptei de școlarizare.