Anunț pentru selectarea participanților în cadrul unui program de instruire în ceea ce privește gândirea critică, alfabetizarea media, analiza, rezistența la dezinformare și reflectarea informațiilor de interes public într-un mod imparțialAnunț pentru selectarea participanților în cadrul unui program de instruire în ceea ce privește gândirea critică, alfabetizarea media, analiza, rezistența la dezinformare și reflectarea informațiilor de interes public într-un mod imparțial

Data lansării: 20.03.2023

Data limită pentru depunerea dosarului: 04.04.2023, ora 18.00

Anunț pentru selectarea participanților în cadrul unui program de instruire în ceea ce privește gândirea critică, alfabetizarea media, analiza, rezistența la dezinformare și reflectarea informațiilor de interes public într-un mod imparțial

Acest anunț este lansat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” în cadrul proiectului „Sprijinirea gândirii critice și rezistența la dezinformare în Republica Moldova”, susținut financiar de către Ambasada Finlandei la București.

Obiectivul proiectului constă în sporirea capacităților instituțiilor media, ale organizațiilor societății civile, ale studenților de la Facultățile de Jurnalism și ale Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova, în ceea ce privește gândirea critică, alfabetizarea media, analiza, rezistența la dezinformare și reflectarea informațiilor de interes public într-un mod imparțial.

După încheierea programului de instruire, participanții doritori vor avea posibilitatea să aplice cunoștințele obținute în elaborarea a 15 articole care vor fi remunerate și de asemenea, publicate și diseminate de către IDIS „Viitorul”.

Cine poate aplica?

- Reprezentanții instituțiilor media din Republica Moldova, jurnaliști;

- Reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din Republica Moldova care sunt specializate sau doresc să se specializeze pe acest domeniu;

- Studenți ai Facultăților de Jurnalism;

- Lideri civici activi ce-și propun să-și focalizeze atenția pe următoarele subiecte: gândirea critică, alfabetizarea media, analiza, rezistența la dezinformare și reflectarea informațiilor de interes public într-un mod imparțial.

Rugăm potențialii aplicanți să-și rezerve timp pentru a participa la toate sesiunile de instruire.

Puteți aplica dacă:

 • Activați într-o instituție media din Republica Moldova;
 • Activați într-o organizație a societății civile din Republica Moldova;
 • Sunteți jurnalist sau activist civic care încearcă să contribuie la gândirea critică, alfabetizarea media, analiza, rezistența la dezinformare și reflectarea informațiilor de interes public într-un mod imparțial;
 • Sunteți student/studentă la facultatea de jurnalism sau la o altă facultate ce studiază subiecte conexe temei centrale a acestui program.
 • Doriți să îmbunătățiți capacitatea organizației dvs. sau a dvs personal pe domeniul programului de instruire;
 • Doriți să fiți promotori ai gândirii critice și să promovați rezistența la dezinformare în Republica Moldova;
  • Considerați că ar trebui luate măsuri pentru ca informațiile de interes public să fie reflectate într-un mod imparțial și corect.
 • Monitorizați și elaborați rapoarte / articole asupra modului în care cele mai influente instituții media din Republica Moldova reflectă problemele interne și externe, care afectează societatea, din perspectiva dezinformării, a prezentării știrilor false și implicațiile acestor acțiuni pentru țară.

Ce presupune programul de consolidare a capacităților?

Programul presupune 20 sesiuni de instruire. Fiecare sesiune de instruire va dura 2 ore. Programul constituie o oportunitate excelentă de a dobândi noi abilități și cunoștințe, de a identifica parteneri care vă împărtășesc viziunile și de a învăța din alte experiențe. În programul de formare vor fi implicați experți naționali și internaționali cu o vastă experiență în domeniu care vor prezenta și diverse studii de caz din experiența lor.

Care sunt subiectele sesiunilor?

 • Ce stă în spatele tendințelor de dezinformare și manipulare? Aspectul psihologic al acestor tendințe. Studiu de caz;
 • Informațiile false ca parte componentă a dezinformării. Studiu de caz;
 • Ce este verificarea faptelor și cum funcționează? Studiu de caz;
 • Tehnici de combatere a dezinformării. Instrumente disponibile. Studiu de caz;
 • Experiența și bunele practici la nivel internațional în combaterea dezinformării; Studiu de caz.
 • Particularitățile dezinformării în mediul online. Studiu de caz;
 • Rolul noilor tehnologii în campaniile de dezinformare. Tendințe actuale ale campaniilor de dezinformare pe rețelele de socializare. Studiu de caz;
 • Educația media. Studiu de caz;
 • Rolul jurnaliștilor în combaterea dezinformării. Studiu de caz;
 • Diferențele dintre eforturile de expunere a dezinformării și acțiunile de cenzură. Studiu de caz;
 • Cum pot fi protejați actorii implicați în eforturile de combatere a dezinformării? Studiu de caz;
 • Efectele dezinformării asupra securității statului. Studiu de caz;
 • Dezinformarea ca parte a războiului hibrid. Studiu de caz;
 • Tehnici și măsuri pentru reziliența publicului în fața dezinformării. Studiu de caz. etc.

Durata și cât se va desfășura programul:

Programul se va desfășura (estimativ în intervalul aprilie – iunie 2023) în format hibrid: unele sesiuni offline și unele online.

Sesiunile se vor ține peste o săptămână, în următoarele zile și următorul interval de timp: Miercuri (13.00 – 17.00) și Joi (13.00 – 17.00).

Astfel, pe parcursul unei luni calendaristice, participantii vor fi implicați doar 4 zile part time (Miercuri și Joi, de la 13.00 – 17.00), ceea ce constituie 8 sesiuni. Pentru a acoperi toate cele 20 sesiuni, tot programul va dura 2 luni si jumatate / 10 zile part time.

Toate costurile instruirii vor fi acoperite din bugetul proiectului.

La finalizarea programului, beneficiarii vor primi certificate de participare.

După încheierea programului de instruire, participanții doritori de la instruire vor avea posibilitate să aplice cunoștințele obținute în elaborarea a 15 articole care vor fi remunerate, dar, de asemenea, publicate și diseminate de către IDIS „Viitorul”.

Procedura de aplicare

Așteptăm formularul de aplicare completat și CV-ul dvs. pe adresele de poștă electronică: ungureanu.carolina@gmail.com , procopciucmaria@gmail.commihai.turcanu@protonmail.com și sau depus la sediul IDIS  „Viitorul”, or. Chișinău, str. Iacob Hâncu 10/1, până pe data de 04.04.2023, ora 18.00. Recepționarea dosarului dvs. va fi confirmată electronic, pe adresa de e-mail a expeditorului.

Dacă aveți întrebări nu ezitați să telefonați la numărul de telefon 022 22 18 44 sau să scrieți echipei de implementare a proiectului la adresele electronice de mai sus.

Acest anunț au fost elaborat în cadrul proiectului „Supporting critical thinking and resisting disinformation in the Republic of Moldova/ Promovarea spiritului critic și combaterea dezinformării în Republica Moldova” implementat de către IDIS „Viitorul” cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei în România. 

IDIS „Viitorul” este un think tank independent, fondat în 1993, care îmbină cercetarea în domeniile social, politic și economic cu componente solide de advocacy. IDIS efectuează cercetări și monitorizări în mai multe domenii: economie, politică socială, mass media, politici ale UE, dezvoltare regională, dar și riscuri de securitate și politică externă.