Y-PEER Moldova lansează Școala Tinerilor Reporteri Y-PEER 2023



Y-PEER Moldova selectează 20 de participanți (10 tineri din Moldova și 10 tineri refugiați din Ucraina), cu vârsta 15-20 ani pasionați de jurnalism online.

Y-PEER Moldova este un ONG național înregistrat sub numele Rețeaua de Tineri Educatori de la Egal la Egal din Moldova din anul 2013 și activează pe tot teritoriul țării, având echipe active de voluntari în peste 150 de școli. Y-PEER Moldova organizează activități de informare, educare și comunicare cu scopul de a dezvolta cunoștințe, atitudini și deprinderi utile de viață în rândul tinerilor. 

În perioada octombrie 2022 - iunie 2023 Y-PEER Moldova implementează proiectul Fii informat - Protejează-ți sănătatea cu susținerea International Rescue Committee (IRC) care prevede activități complexe de implicare a tinerilor localnici și refugiați în activități de informare, comunicare și formare de la egal la egal, cât și coeziune socială la nivel local.  În cadrul acestui proiect, dezvoltăm Școala Tinerilor Jurnaliști Y-PEER, în formatul unui HUB online al tinerilor lideri pentru educație și stare de bine.

Participanții selectați în proiect, vor primi 2 zile de instruire și vor învăța cum să folosească instrumentele media pentru a identifica interesele și provocările tinerilor. precum și tehnici jurnalistice de a prezenta subiectele pentru audiența online. Ulterior, în fiecare săptămână vor avea loc sesiuni de mentorat online de o oră, ghidați de traineri profesioniști, de la care participanții vor învăța cum să abordeze subiecte despre educație formală și non-formală, probleme de sănătate mintală la tineri, reziliență, motivație de a fi activ în programele școlare și extra-școlare. Tinerii, membrii HUB-ului online de educație și bunăstare pentru tineri lideri, vor fi îndrumați să creeze un podcast despre reziliență, gestionarea problemelor de criză, precum și competențe transferabile. 

Perioada proiectului: martie - iunie 2023

Programul proiectului YOUTH PEER VOICE: 

  • Participarea la 2 zile de workshop la începutul proiectului, la Chișinău. (martie 2023)
  • Aderarea la HUB-ul online de educație și bunăstare pentru tineri lideri (martie 2023)
  • Sesiuni de mentorat  online, în fiecare săptămână  timp de o oră pe tematici specifice subiectului. (aprilie - mai 2023)
  • Crearea de conținut în formulă individuală și/sau de grup, plasarea de conținut jurnalistic în forme variate în mediul online, ca rezultat al instruirilor și sesiunilor de mentorat. (aprilie - iunie 2023).
  • Cele mai bune podcast-uri realizate de participanți vor fi publicate pe www.suntbine.md (mai - iunie 2023)
  • Participarea la Gala finală a proiectului, la Chișinău. (iunie 2023)

Menționăm că, toate cheltuielile de transport, cazare, alimentare, materiale de lucru la nivel local sunt acoperite de organizatori (Y-PEER Moldova).

 Cine se poate înscrie:

  •  Tineri din Moldova cu vârsta de 15 - 20 ani sau
  • Tineri refugiați din Ucraina, care se află în Moldova cu vârsta de 15 - 20 ani

și sunt pasionați de crearea de conținut jurnalistic: articole, podcast, vlogging, blogging. 

Modalitatea de aplicare

Tinerii interesați vor completa formularul de înscriere disponibil aici: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd19-pykvunsioNL2TPz_G6wuZ4LD-GZMfSQb3sY14PZrie2g/viewform

Termenul limită de înregistrare în proiect este 27.02.2023

Persoana de contact: Nadejda Costin, Coordonator de proiect, Email: reteauaypeer@gmail.com, Mob: +373 69795502

* Doar candidații selectate vor fi contactați. Vă mulțumim.

Articol adaugat de: Y-PEER Moldova