RISE Moldova lansează un program extins de traininguri și investigații jurnalistice la nivel național



RISE Moldova anunță lansarea proiectului “Journalists Guarding Democracy” care are drept scop de a responsabiliza autoritățile și a promova transparența reformei sectorului justiției în Moldova prin intermediul jurnalismului de investigație de calitate la nivel național și local. 

În proiect vor participa 18 jurnaliști din presa locală, națională, reporteri din Ucraina refugiați în Republica Moldova și freelanceri. 

Programul își propune să consolideze și să sprijine mass-media independentă care va aborda probleme relevante din justiție, inclusiv despre procesele de judecată de maxim interes local și național care afectează comunitatea și cetățenii acesteia, cazuri de corupție și conflicte de interese.

Durata proiectului: Noiembrie 2022 - Aprilie 2025 

Jurnaliștii selectați își vor îmbunătăți abilitățile de documentare a subiectelor, împachetare și promovarea investigațiilor. Aceștia vor parcurge următoarele etape: 

Workshopuri avansate cu experți internaționali

Jurnalism de investigație

Lucru cu baze de date naționale și internaționale, instrumente avansate de căutare, etc.

Fact-checking 

Procesul de verificare a faptelor pentru a crește calitatea și credibilitatea materialelor publicate.

Social media

Prezentarea atractivă și promovarea anchetelor documentate, creșterea audienței.

Securitate fizică și digitală

Abilități esențiale în acordarea primului ajutor. Securizarea locuinței și biroului.

Instrumente și pași pentru securizarea echipamentului și gadgeturilor.

 

Documentarea anchetelor și mentorat 

Participanții vor documenta anchete de interes național și local fiind ghidați la sesiunile de training-by-doing de jurnaliștii RISE Moldova.

Pentru anchetele publicate participanții vor primi onorarii în funcție de complexitatea materialelor.

 

Amplificarea impactului anchetelor

Pentru a produce un impact cât mai mare a anchetelor publicate, RISE Moldova va colabora cu juriști profesioniști care vor depune sesizări la diferite instituții ale statului.

 

Asistență juridică

Participanții vor beneficia de asistența avocaților specializați în mass-media la redactarea cererilor de informație și apărarea intereselor în procese de judecată.

 

Jurnaliștii interesați vor completa formularul de mai jos până la: 15 noiembrie 2022, ora 18.00.

În limba română, AICI: https://forms.gle/k6fZ4NLHiKpb6xe88 

În limba rusă, AICI: https://forms.gle/nVgmLZAv4G1ogHmD7 

 

Detalii suplimentare vor fi oferite în timpul unei sesiuni online de Q&A desfășurată pe 10 noiembrie 2022, ora 11.00. Jurnaliștii interesați de proiect ne vor contacta pentru prin email la natalia@rise.md sau la numărul de telefon 079263126 pentru a primi datele de acces. 

 

Proiectul “Journalists Guarding Democracy” (Jurnaliștii la paza democrației - tr. din engleză)  este implementat de RISE Moldova, cu suportul Biroului pentru Democrație, Drepturile Omului și Afacerilor Muncii (DRL) al Departamentului de Stat al SUA.

* * *

RISE Moldova este o comunitate de jurnaliști de investigație, programatori și activiști din Republica Moldova și România.

RISE Moldova investighează crima organizată și face conexiuni din zone offshore, dezvăluie scheme de spălare a banilor din Europa de Est și Asia Centrală, scheme de corupție, contrabandă, fraude fiscale, trafic de arme și scoate la lumină afacerile ascunse ale politicienilor.

RISE Moldova face parte din rețeaua globală a jurnaliștilor de investigație „Global Investigative Journalism Network” și se numără printre membrii organizației „The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)”. În 2015 și 2016, RISE a fost partenerul pentru Republica Moldova al proiectelor globale de investigație #PanamaPapers și #SwissLeaks, coordonate de The International Consortium of Investigative Journalists.