CJI invită jurnaliștii și jurnalistele la o instruire pe tema acordării primului ajutor medical



Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) invită jurnaliștii și jurnalistele din Republica Moldova să participe la instruirea „Situațiile de criză și acordarea primului ajutor medical”. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Ministerul Apărării al Republicii Moldova, va avea loc pe data de 18 noiembrie 2022 pe teritoriul Taberei militare nr. 143 din Chișinău.

instruire 10

Instruirea reprezintă o continuitate a trainingului „Jurnalism pe timp de război”, desfășurat de CJI  în perioada 4-5 martie 2022, care a ajutat participanții să înțeleagă mai bine ce presupune munca de jurnalist/jurnalistă în perioade de conflict și să conștientizeze riscurile la care se expun atunci când relatează din zonele de război.

Instruirea va fi susținută de doi instructori sanitari din cadrul Ministerului Apărării și va urmări scopul de a învăța participanții care sunt elementele de bază ale acordării primului ajutor medical.

Astfel, în cadrul instruirii jurnaliștii vor afla la modul teoretic și practic:

  • Cum se aplică corect garoul;
  • Cum trebuie stopată hemoragia și aplicat bandajul;
  • Cum are loc resuscitarea cardio-pulmonară;
  • Cum se face respirația artificială;
  • Cum discutăm cu colegul/pacientul în momentul în care îi acordăm ajutor medical.

La fel, CJI va oferi fiecărei redacții, care va delega jurnaliști la instruire, câte o trusă de acordare a primului ajutor medical.

Doritorii se pot înregistra completând acest formular până pe data de 14 noiembrie 2022. Numărul de locuri este limitat. CJI va accepta la instruire doar 15 participanți. Persoana de contact: Mariana Tabuncic, manageră de program CJI, tel.: 022 213 652.

Instruirea este organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în calitate de partener în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK și implementat de Internews. Proiectul MEDIA-M își propune să promoveze dezvoltarea unei prese independente și profesioniste în Moldova, oferindu-le cetățenilor acces la o diversitate de perspective și contribuind la formarea unui sector media mai rezistent la presiuni politice și financiare.