Centrul pentru Jurnalism Independent oferă instruire și burse pentru producerea materialelor jurnalistice cu elemente constructive



Vreți să învățați mai multe despre conceptul de jurnalism constructiv? Vreți să produceți materiale multimedia, audio, video cu elemente constructive?

Screen Shot 2021 10 21 at 5.29.39 PM
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în parteneriat cu DW Akademie, invită jurnaliștii interesați să participe la un program complex de instruire și producere a materialelor în cadrul proiectului „Promovarea Jurnalismului Constructiv în Republica Moldova”.

Scopul proiectului: Promovarea conceptului de jurnalism constructiv în rândul breslei jurnalistice și îmbunătățirea abilităților mass-media de reflectare constructivă a realităților cotidiene printr-un program de instruire, un program de mentorat și oferirea de asistență financiară pentru producerea de materiale.

Programul se va desfășura în câteva etape:
- instruire de 3 zile, oferită de traineri internaționali și naționali (27-29 octombrie 2022);
- competiție pentru selectarea ideilor și oferirea de burse pentru producerea materialelor cu elemente constructive (1-15 noiembrie 2022);
- producerea de materiale cu elemente constructive (1 decembrie 2022 – 28 februarie 2023).

Cine poate participa: Jurnaliști angajați în mass media naționale și regionale și jurnaliști liber profesioniști, care colaborează cu redacțiile naționale și regionale.

Beneficii ale participării:
Jurnaliștii care se vor înscrie în program vor beneficia de:
• Ghidare la elaborarea ideilor pentru proiecte, oferită de experți internaționali și naționali în cadrul cursului de instruire;
• Burse de pana la 3000 euro per echipă pentru producerea materialelor cu elemente constructive;
• Mentorat pe parcursul implementării proiectelor, oferit de un expert național.

Programul de instruire va fi ținut de către:
• Aida Salihbegovic, jurnalistă Deustche Welle (DW), instructoare în Jurnalism constructiv și Jurnalism de soluții.
• Ana Gherciu, directoare executivă a portalului Moldova.org, instructoare cu experiență în Jurnalism de soluții (instruire și mentorat) și producerea de materiale multimedia.

Responsabilitățile participanților la program:
• Participanții la instruire vor fi prezenți în toate cele 3 zile de training;
• Participanții la competiție vor prezenta confirmări semnate de redacțiile disponibile să publice materialele realizate în cadrul proiectelor de producere a materialelor cu elemente constructive.
• Echipele câștigătoare vor produce, publica și promova materialele elaborate în cadrul proiectelor.

Cheltuieli de participare:
CJI va acoperi toate cheltuielile legate de participare la curs (materiale, alimentație, transport și cazare pentru participanții din afara Chișinăului).

Limba de lucru: Româna, rusă, engleză

Persoanele interesate sunt invitate să expedieze CV-urile la adresa de e-mail vzaharia@ijc.md. Termenul-limită de depunere a dosarelor: 18 octombrie 2022.

În procesul de recrutare, CJI nu discriminează direct sau indirect candidatul/candidata pe criterii de sex, vârstă, apartenență națională, rasă, etnie, religie, viziuni politice, orientare sexuală, origine/statut social etc. Se va ține cont doar de competențele profesionale ale candidatului/candidatei. CJI oferă șanse egale de angajare tuturor, toate dosarele fiind analizate obiectiv și cu asigurarea deplinei confidențialități.

Context: Jurnalismul constructiv este o ramură nouă în jurnalism, drept alternativă la avalanșa de știri negative care copleșește publicul, ce se bazează pe oferirea de soluții la diversele probleme descrise în materialele jurnalistice. Jurnalismul constructiv e un răspuns la tabloidizare, senzaționalism și negativism des întâlnite în prezent. Prin jurnalismul constructiv mass-media va veni cu răspunsuri la problemele sociale și va informa dacă acestea funcționează sau nu, va oferi detalii despre ce se poate de învățat din soluții și de ce acestea contează pentru public. În loc de a semnala doar problemele, jurnalismul constructiv propune o schimbare de perspectivă – cum să facem o știre din soluțiile la respectiva problemă?


Sursa foto: https://www.discovermagazine.com/