Instruire/Efectul stereotipurilor și prejudecăților asupra materialelor de presă



Asociația Presei Independente (API) anunță înregistrarea participanților la o instruire despre stereotipurile și prejudecățile cu care se confruntă jurnaliștii și cum aceștia ar putea să le evite în materialele pe care le realizează. Instruirea se va desfășura în or. Chișinău, în perioada 20-21 octombrie 2022. Activitatea este organizată în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II”, finanțat din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia, componenta „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament”.

La instruire se pot înscrie jurnaliști, reporteri și alți colaboratori din mass-media naționale și locale din Republica Moldova și studenții de la facultățile de jurnalism din țară. 

Programul va include sesiuni teoretice și practice despre prejudecăți și stereotipuri și modul în care acestea afectează materialele de presă. De asemenea, experții și participanții vor discuta despre instrumentele care pot ajuta jurnaliștii să evite perpetuarea prejudecăților în materialele pe care le realizează. Participanții vor fi implicați și în exerciții de autoevaluare a prejudecăților și stereotipurilor cu care se confruntă. 

Elena Cioina și Ștefan Popov vor fi trainerii acestei instruiri. Elena Cioina este coordonatoare media a platformei E-Sanatate.md și redactoră-șefă Sanatateinfo.md. Experta a acumulat aproape două decenii de activitate în jurnalism, fiind axată preponderent pe jurnalismul social și cel de sănătate. Ștefan Popov este psiholog și psihoterapeut, fondator și președinte al Centrului de Cercetări Științifice în Psihologie în cadrul căruia a coordonat mai multe cercetări psihosociale. 

Cheltuielile pentru transport, cazare și alimentare sunt asigurate de organizatori.

Doritorii de a participa la program (prezență fizică) sunt rugați să transmită un mesaj de confirmare pe adresa tatiana.ranga@api.mdpână la 17 octombrie 2022.

Notă: prin înscrierea la program, solicitanții își asumă obligația, în cazul în care vor fi selectați, să documenteze și să realizeze cel puțin un articol la una din temele abordate pe perioada desfășurării programului.

Atenție, locurile sunt limitate!

Această activitate este implementată de Asociația Presei Independente în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II”, componenta „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament”, finanțat din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.