OHCHR Moldova: Apel deschis pentru aplicații din partea OSC-urilor și apărătorilor drepturilor omului de a participa în cadrul atelierelor de lucru privind raportarea alternativă în contextul celui de-al 3-lea ciclu de Evaluare Periodică Universală (EPU)

Prezența pe țară a Oficiului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului[1] (Oficiul ONU pentru drepturile omului/OHCHR) anunță apel deschis pentru aplicații din partea organizațiilor societății civile (OSC) și a reprezentanților grupurilor neformale de apărători ai drepturilor omului de a participa la o serie de instruiri și ateliere de lucru referitoare la raportarea alternativă în contextul celui de-al 3-lea ciclu de Evaluare Periodică Universală (EPU).

Revizuirea țării noastre de către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului va avea loc la cea de-a 40-a sesiunea a Grupului de Lucru a Evaluării Periodice Universale, planificată la începutul anului 2022.

Procesul de Evaluare Periodică Universală este realizat sub auspiciile Consiliului pentru Drepturile Omului și oferă posibilitatea fiecărui stat de a prezenta evoluțiile în domeniul drepturilor omului, măsurile luate pentru armonizarea legilor și politicilor și pentru planificarea și dezvoltarea de noi politici, precum și identificarea priorităților de viitor în domeniul drepturilor omului. Este universal, deoarece implică o revizuire a evidenței drepturilor omului în toate statele membre ale ONU și se referă la toate drepturile omului.

Pentru a susține OSC și activiștii în domeniul drepturilor omului, inclusiv reprezentanți ai grupurilor vulnerabile violării drepturilor omului, în realizarea scopului lor de a elabora și depune rapoarte alternative referitoare la situația privind respectarea drepturilor civile, politice, economice, sociale și culturale al omului, inclusiv ale persoanelor din grupurile vulnerabile, evoluția privind implementarea recomandărilor din cadrul ciclului 2 al EPU, dar și pentru a asigura că informația din prima sursă este livrată membrilor Consiliului.

OHCHR intenționează să abiliteze organizațiile societății civile, dar și reprezentanții grupurilor vulnerabile violărilor de drepturile omului în elaborarea rapoartelor alternative pentru Consiliu.  

Termenul limită de depunere a rapoartelor alternative din partea societății civile este, tentativ, 1 iulie 2021.

Sesiunile introductive cu referire la procedurile, etapele și acțiunile imediate în procesul de raportare urmează a fi organizate în periaoda 26 – 29 Aprilie 2021 (data exactă, agenda activității și alte informații relevante urmează a fi expediate organizațiilor/persoanelor care își vor confirma interesul).

De asemenea, în dependență de interes, OHCHR va acorda ghidare în procesul de elaborare a rapoartelor, prin organizarea ședințelor tematice, precum și interacțiunea organizațiilor societății civile și activiștilor în domeniul drepturilor omului cu Consiliul pentru Drepturile Omului. Pentru a participa la concurs, organizațiile urmează să expedieze până în data de 14 aprilie 2021, pe adresa de e-mail: moldova@ohchr.org  un mesaj cu subiectul "APLICAȚIE PARTICIPARE EPU" cu următoarele documente:

  1. CV-ul organizației sau o mică descriere a activităților desfășurate. În cazul persoanelor individuale, CV-ul personal;
  2. Scrisoare de motivare în cadrul căreia se va reflecta de ce organizația/grupul dorește să participe la instruire și care sunt domeniile de interes pentru elaborarea și depunerea rapoartelor alternative.

Pentru orice clarificări vă rugăm să expediați un e-mail cu subiectul "Clarificare concurs" la adresa menționată mai sus.

 

[1] Prezența pe țară a Oficiului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului (Oficiul ONU pentru drepturile omului) asistă Oficiul Coordonatorului Resident ONU, Echipa de țară a ONU din Republica Moldova, Guvernul și organizațiile societății civile în consolidarea capacităților de promovare a drepturilor omului și integrarea abordării bazate pe drepturile omului în activitățile lor. Domeniile prioritare de lucru sunt: Consolidarea statului de drept și a responsabilităților pentru încălcarea drepturile omului; Asigurarea egalității și combaterea discriminării; Integrarea drepturilor omului în dezvoltarea sustenabilă, precum și, Creșterea spiritului civic și a participării oamenilor.  


Distribuie prietenilor:Articolele publicate din 1 iunie 2020 nu au fost supuse verificarilor

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet

Logati-va cu una din retelele sociale pentru a crea un cont nou. Puteti modifica datele de acces si alege o parola dupa crearea contului.