People in Need lansează un apel pentru propuneri de proiect
Apel pentru propuneri de proiect
Sprijin tehnic și financiar pentru implementarea activităților comunitare de educație media și alfabetizare democratică, urmând metodologia OWIS
1. Obiectivele apelului de propuneri
Obiectivul general al acestui apel este de a împuternici Organizațiile Societății Civile (OSC) din Moldova cu abilități necesare pentru a se angaja eficient în educația civică și alfabetizarea democratică, în special orientate spre tineri și grupuri marginalizate. Acest lucru include sprijinirea analizării informațiilor pentru a combate dezinformarea și promovarea cetățeniei informate prin utilizarea documentarelor pentru educația civică, bazate pe metodologia OWIS.
Obiectivul specific este de a susține alfabetizarea media și democratică pe parcursul ciclului electoral, în comunitățile din Moldova, pentru a promova o implicare informată, educația civică și participarea activă la alegeri, cu un accent primar pe implicarea tinerilor.
2. Domeniul programului de sprijin
People in Need (PIN) este o organizație non-profit care se străduiește să construiască o lume în care oamenii nu sunt limitați de o societate lipsită de libertăți, sărăcie, lipsă de oportunități sau discriminare. PIN are ca scop promovarea valorilor democratice, a incluziunii cetățenilor în procesele decizionale și a transparenței procesului democratic; susține inițiativele locale și încurajează grupurile de acțiune să contribuie la îmbunătățirea vieții oamenilor din întreaga țară. People in Need joacă un rol activ în realizarea unei dezvoltări globale mai incluzive și durabile. Mai multe informații despre PIN Moldova sunt disponibile la https://moldova.peopleinneed.net
Sprijin financiar
Organizațiile selectate vor primi sprijin financiar sub formă de granturi gestionate de People in Need Moldova, conform modalității explicate mai jos:
3. Alocare de granturi
Suma finanțării pentru fiecare propunere de proiect constituie până la 10.000 EUR.
Proiectele vor dura între 6 și 12 luni și se vor implementa începând cu luna ianuarie 2024.
Beneficiarii granturilor vor semna un acord de contribuție (contract de grant) cu PIN. Deoarece organizațiile selectate vor fi scutite de TVA pentru costurile efectuate în cadrul acestui grant, propunerile de buget vor conține costurile planificate fără TVA.
4. Activități eligibile și priorități ale apelului
Mai jos sunt prezentate exemple de tipuri de activități eligibile pentru finanțare. Lista nu este nici exhaustivă, nici cumulativă. Alte tipuri de activități pot fi luate în considerare, cu condiția să se alinieze cu obiectivele acestui apel de propuneri. Aceste exemple sunt oferite pentru a inspira potențialii solicitanți și pentru a ghida conceperea proiectului.
Tipurile de activități eligibile pentru finanțare includ:
- Proiecții de filme care promovează gândirea critică și justiția socială, urmată de discuții și dezbateri, promovând conștientizarea drepturilor omului.
- Implicarea centrelor de tineret și a comunităților rurale în activități bazate pe documentare privind alfabetizarea mediatică și democratică;
- Desfășurarea de ateliere de lucru pentru dezvoltarea gândirii critice, a competenței mediatice și a cetățeniei digitale, utilizând documentarele ca punct de plecare pentru discuții; Facilitarea gândirii critice și a discuțiilor informate cu privire la temele-cheie din fiecare documentar.
- Organizarea de dezbateri între mai multe părți interesate și între generații în cadrul comunităților în jurul proceselor și valorilor democratice; Ajutarea spectatorilor să recunoască prejudecățile și să înțeleagă modul în care acestea afectează narațiunile din documentare și alte mijloace media
- Îndrumarea cetățenilor să identifice și să demonteze știrile false și dezinformarea cu ajutorul unei capacități sporite de alfabetizare mediatică;
- Împuternicirea participanților de a crea povești digitale, de a oferi cursuri digitale pentru a împărtăși experiențe și perspective privind angajamentul civic, valorile democratice.
- Sprijinirea gândirii critice a tinerilor în abordarea problemelor locale și promovarea schimbării sociale;
- Promovarea angajamentului politic și civil al tinerilor prin crearea de platforme care încurajează participarea civică, dialogul și dezvoltarea leadership-ului.
- Organizarea de simulări de alegeri și campanii de educare a alegătorilor pentru promovarea spiritului civic. (de ex., o dezbatere politică, campanie electorală) în care participanților li se atribuie roluri precum factorii de decizie politică, jurnaliștii și cetățenii. Înțelegerea modului în care documentarele influențează opiniile și comportamentul social al spectatorilor și organizarea unei dezbateri privind dacă și cum modelează documentarele discursul și comportamentul public.
- Implicarea participanților în teatru social, în care aceștia joacă scene din temele documentarului, explorând probleme, promovând o înțelegere mai profundă prin jocuri de rol și discuții interactive.
Prioritatea acestui apel este de a crește nivelul de educație mediatică și democratică în rândul comunităților moldovenești în perioada alegerilor din 2025 din Republica Moldova. Includerea următoarelor aspecte vor spori relevanța propunerilor:
- Campanii de sensibilizare a opiniei publice menite să educe cetățenii cu privire la pericolele dezinformării și la importanța educației mediatice.
- Complementaritatea cu inițiativele în curs este încurajată pentru a asigura o abordare coordonată. Proiectele care demonstrează abordări inovatoare în ceea ce privește implicarea tinerilor și participarea civică vor fi prioritizate.
- Planuri clare de sustenabilitate, incluzând strategii pentru impact pe termen lung și dezvoltarea capacităților instituționale.
- Prioritizarea grupurilor marginalizate, precum tinerii cu dizabilități, tinerii LGBTQ+ și tinerii din zonele rurale.
- Promovarea egalității de gen și împuternicirea tinerelor femei și fete.
Următoarele tipuri de activități nu sunt eligibile pentru finanțare:
- Acțiuni care se axează în principal pe sponsorizări individuale pentru participarea la ateliere, seminare, conferințe;
- Acțiuni care se referă exclusiv sau, în principal, la burse individuale pentru studii sau cursuri de formare;
- Acțiuni care sprijină partidele politice sau candidații în timpul alegerilor;
- Finanțarea retroactivă pentru proiecte care sunt deja în curs de desfășurare sau care au fost finalizate;
- Proiectele care oferă beneficii exclusive persoanelor fizice sau grupurilor restrânse de persoane fizice nu vor fi eligibile pentru finanțare.
- Proiectele dăunătoare mediului nu vor primi finanțare, iar achiziționarea de echipamente este permisă numai dacă este direct legată de punerea în aplicare a proiectului.
5. Procesul de aplicare și selecție
Prezentarea generală a procesului de aplicare și selecție de la publicarea orientărilor până la demararea implementării propunerilor de proiect:
5.1 Calendar orientativ
Lansare apel |
Vineri, 15 noiembrie 2024 |
Sesiune de informare (online) |
Vineri 22 noimebrie 2024; 14:00 Chișinău time (aici ZOOM link Meeting ID: 890 6488 9661 Passcode: 831933) |
Termen-limită pentru depunerea propunerilor de proiect |
Miercuri, 4 decembrie 2024; 23:59 ora Chișinău |
Evaluarea propunerilor |
5 - 13 decembrie 2024 |
Negociere, finalizare și anunțare rezultate finale |
16 - 24 decembrie 2024 |
Perioada indicativă de implementare propuneri de proiect |
2 ianuarie - 30 noiembrie 2025 (de la 6 la 11 luni în această perioadă) |
Formare pentru dezvoltarea capacităților PIN privind metodologia OWIS |
Ianuarie 2025 |
5.2 Depunerea cererii complete
Perioada de depunere dosare este deschisă imediat și se va încheia miercuri, 4 decembrie 2024 (23:59, GMT+3, ora Chișinăului). Pachetul complet va conține:
- Anexa A Formularul de aplicare pentru grant (versiunea RO-EN, versiunea RU-EN);
- Anexa B Formularul de aplicare pentru buget;
- Confirmare a înregistrării organizației;
- Declarația pe proprie răspundere (versiunea RO, versiunea EN, versiunea RU)
Formularele de aplicare vor fi trimise la adresa concurs.moldova@peopleinneed.net Dosarele pot fi în limbile româna-engleză sau rusă-engleză.
5.3. Eligibilitatea, evaluarea și procedura de atribuire de grant
5.3.1 Conformitatea administrativă
- Toate solicitarile vor fi supuse unui control administrativ care va stabili dacă au fost furnizate informațiile solicitate prin formularul de cerere online. Cererile vor fi evaluate pe baza criteriilor administrative de conformitate descrise mai jos: Pachetul de cerere este primit complet, în conformitate cu secțiunea 5.2 de mai sus. Organizația trebuie să fie un ONG înregistrat în Moldova și să dețină un certificat de înregistrare.
- Organizația trebuie să fie în măsură să semneze un acord de grant cu PIN.
- Organizația nu este deja beneficiară a unui grant în cadrul proiectului INSPIRED Moldova.
- Organizația nu trebuie să fie afiliată unui partid politic și nici să nu se afle în vreunul dintre criteriile de excludere, cum ar fi conflictul de interese, opinia de audit negativă a auditorilor organizației sau a auditorilor donatorilor săi, participarea la o organizație criminală, corupția, frauda, activitățile teroriste, spălarea banilor sau finanțarea terorismului, munca copiilor și alte forme de sclavie modernă sau trafic de persoane, orice activitate ilegală, falimentul sau procedurile de insolvență sau de lichidare sau măsuri similare, conduita profesională necorespunzătoare sau procesele de achiziții neloiale și un nivel de îndatorare care ar putea pune în pericol fondurile de grant.
5.3.2 Evaluarea tehnică
Comitetul de evaluare va evalua apoi cererile conforme din punct de vedere administrative, în funcție de criteriile enumerate mai jos:
Criteriile de evaluare |
Punctaj maxim |
Capacitatea organizațională (Ani de existență; volumul financiar în ultimul an; dimensiunea și structura echipei; prezența resurselor umane permanente; experiență în gestionarea unor proiecte de dimensiuni similare în raport cu valoarea grantului solicitat) |
20 |
Experiență organizațională în domeniu (Participarea societății civile etc.) |
20 |
Relevanța propunerii de proiect (Alinierea cu Acțiunea și schema de grant; Participanții preconizați/grupurile țintă atinse; Implicarea părților interesate, inclusiv a autorităților locale) |
20 |
Componenta financiară (Cost-eficacitate) |
20 |
Performanță și durabilitate (Impactul asupra mediului; sensibilizarea cetățenilor cu privire la participarea societății civile la dialogul politic; dialogul cu mai multe părți interesate și dezvoltarea de parteneriate; originalitate și inovare) |
20 |
Scor total |
100 |
5.3.3 Evaluarea finală și decizia de acordare grant
În baza punctajului de evaluare de mai sus, conform deciziei comitetului de evaluare PIN, solicitanții vor primi un răspuns oficial cu rezultatul cererii lor.
În cazul selectării spre finanțare, este posibil ca solicitantul să fie nevoit să completeze câteva documente suplimentare ca parte a procesului de due diligence. Odată ce toate observațiile au fost abordate și au fost furnizate informații și documente suplimentare, se va semna un acord de contribuție între solicitant și PIN.
6. Informații generale
INSPIRED Moldova este un proiect finanțat de Uniunea Europeană, care se desfășoară în perioada 2024-2027 și care își propune să contribuie la crearea unui mediu favorabil pentru societatea civilă din Moldova prin împuternicirea organizațiilor societății civile (OSC) să se implice activ în discuțiile politice la toate nivelurile. Pornind de la impulsul generat de procesul de aderare la UE, proiectul facilitează procesele de dialog politic privind mediul favorabil pentru societatea civilă și planurile și programele relevante care decurg din negocierile de aderare. Recunoscând importanța acordării de prioritate consolidării democrației în noua metodologie a UE privind primele criterii fundamentale de aderare, inițiativa va consolida capacitățile OSC de a acționa ca catalizatori ai democrației atât la nivel național și local, cât și în sfera digitală.
Proiectul va încuraja procesele incluzive și participative pentru a îmbunătăți participarea publică, în special prin promovarea implicării grupurilor subreprezentate și a femeilor din Moldova. Prin împuternicirea societății civile moldovenești prin sprijin tehnic și financiar, proiectul urmărește să consolideze influența acesteia asupra politicilor naționale și să accelereze integrarea țării în UE. Aceasta implică implicarea OSC în procesele de elaborare a politicilor la nivel național, local și digital. Proiectul încurajează dialogul și colaborarea cu autoritățile publice pentru a se asigura că societatea civilă devine un actor-cheie în promovarea democrației în Moldova.
Acest apel pentru propuneri se atribuie la rezultatul proiectului nr.3, care urmărește să colecteze, să disemineze și să aplice seturi de instrumente digitale pentru democrație, echipând OSC-urile cu resurse digitale esențiale și expertiză pentru a implica în mod eficient cetățenii și a participa la dialogul politic.
7. Notă
Acest Apel pentru propuneri este possíbil grație sprijinului financiar al Uniunii Europene. Conținutul său reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului INSPIRED Moldova, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul apelului de propuneri aparține People in Need Moldova și nu reflectă în mod necesar viziunea Uniunii Europene.
Proiectul este implementat de un consorțiu de șase organizații, printre care Parteneriatul European pentru Democrație (EPD), Centrul pentru Politici și Reforme (CPR Moldova), Centrul Național de Asistență pentru ONG-urile din Moldova (CONTACT), People in Need (PIN), Asociația Europeană pentru Democrație Locală (ALDA) și Democracy Reporting International (DRI).