frule

Apel de propuneri de proiecte|Sprijin financiar pentru educația civică în crearea unui mediu favorabil societății civile

Capture décran 2024 11 19 à 12.07.08

  

Asociația Europeană pentru Democrație Locală - ALDA anunță apel de propuneri, în cadrul proiectului „INSPIRĂ Moldova”, finanțat de UE, care are scopul să contribuie la crearea unui mediu favorabil pentru societatea civilă din Moldova prin abilitarea organizațiilor societății civile (OSC) de a se implica activ în discuțiile politice la toate nivelurile.

  1. Obiectivele apelului de propuneri

Obiectivul general este de a sprijini societatea civilă și organizațiile media să desfășoare activități de educație civică menite să consolideze rolul societății civile în domeniul public.

Obiectivul specific este de a aprofunda cunoștințele cetățenilor în procesele democratice și a educației electorale, cultivând o implicare civică mai informată și mai angajată, cu un accent deosebit pe participarea tinerilor.

 

  1. Modalități de acordare a subvențiilor

Valoarea finanțării pentru fiecare propunere este de 6 500 EUR.

Proiectele trebuie să dureze între 6 și 9 luni și să fie implementate începând cu luna ianuarie  2025.

Beneficiarii granturilor vor semna un contract de grant cu ALDA. În acest grant vor fi finanțate mai multe propuneri.

Deoarece organizațiile selectate vor fi scutite de TVA pentru costurile suportate în cadrul acestui grant, propunerea de buget trebuie să conțină costurile planificate fără TVA.

 

  1. Activități eligibile și priorități apelului de propuneri

Următoarele tipuri de activități sunt eligibile pentru finanțare. Lista nu este nici exhaustivă, nici cumulativă. Alte tipuri de activități pot fi luate în considerare, cu condiția ca acestea să se alinieze obiectivelor prezentei cereri de propuneri. Aceste exemple sunt oferite pentru a inspira aplicanții și pentru a sprijini elaborarea de proiecte eficiente în promovarea valorilor democratice înaintea alegerilor Parlamentare din Moldova.

  • Organizarea activităților de educație democratică menite să sporească înțelegerea de către cetățeni a proceselor electorale și a responsabilității civice.
  • Facilitarea discuțiilor și organizarea atelierelor în centrele de tineret din diferite orașe, sate și raioane pentru a ajunge la tineri din diverse medii și pentru a le oferi un spațiu incluziv în care să învețe despre procesul alegerilor parlamentare, valorile democratice și puterea vocilor lor.
  • Desfășurarea de campanii multimedia dinamice, privind importanța menținerii proceselor democratice și semnificația votului, cu scopul de a risipi miturile, de a contracara dezinformarea și de a ilustra impactul fiecărui vot asupra viitorului Moldovei.
  • Elaborarea de materiale educaționale atractive, cum ar fi scurtmetraje, teste online sau videoclipuri animate, care să evidențieze rolul instituțiilor democratice și drepturile individuale de vot, subliniind importanța participării în cunoștință de cauză la alegeri.
  • Organizarea atelierelir, conferințelor și dezbaterilor publice, care să facă participarea civică accesibilă și relevantă pentru tineri.
  • Publicarea materialelor, menite să sensibilizeze publicul cu privire la drepturile politice și valorile democratice (articole, fișe informative, materiale video etc.) și campanii pe rețelele sociale.

Se va acorda prioritate propunerilor care vizează îmbunătățirea înțelegerii proceselor democratice de către cetățenii moldoveni, în special de către tineri, pentru a cultiva exprimarea votului conștient și importanța participării electorale. Un accent deosebit va fi pus pe proiectele implementate în zonele rurale și regionale, unde educația civică și participarea la vot sunt deosebit de scăzute.

Aplicanții sunt încurajați să propună acțiuni inovatoare și atractive în materie de educație civică, care să promoveze un dialog public fără apartenență politică, bazat pe dovezi și informat. Metodele creative sunt încurajate pentru a inspira tinerii să participe la viitoarele alegeri parlamentare. Activitățile trebuie să fie interactive, cu subiecte complexe, dar accesibile și relevante, în special pentru cei care votează pentru prima dată și pentru tinerii din zonele rurale, promovând dialogul între generații și între mai multe părți interesate în procesul alegerilor.

Următoarele tipuri de activități nu sunt eligibile pentru finanțare: acțiunile care se concentrează în principal pe sponsorizări individuale pentru participarea la ateliere, seminarii, conferințe sau congrese nu vor fi susținute. În plus, sunt excluse activitățile care se referă în principal la burse individuale pentru studii sau cursuri de formare. Nu sunt eligibile nici acțiunile care sprijină partidele politice sau candidații în timpul alegerilor. În plus, nu va fi luată în considerare finanțarea retroactivă pentru proiecte care sunt deja în curs de desfășurare sau care au fost finalizate. Proiectele care oferă beneficii exclusive unor persoane sau unor grupuri restrânse de persoane nu vor fi eligibile pentru finanțare. Acțiunile din sectorul educației formale nu vor fi, în general, eligibile, cu excepția unor circumstanțe speciale. Proiectele dăunătoare mediului nu vor primi finanțare, iar achiziționarea de echipamente este permisă numai dacă este direct legată de punerea în aplicare a proiectului.

 

  1. Procesul de aplicare și selecție

În cele ce urmează se oferă o prezentare generală a procesului de aplicare și selecție, de la publicarea orientărilor până la începerea implementarii.

  • Termeni orientativi 

Deschiderea apelului

Marți, 6 noiembrie 2024

 

Sesiune de informare online

Miercuri, 20 noiembrie 2024;

14:00, ora Chișinăului

(link pentru înregistrare aici)

Termenul-limită pentru depunerea propunerilor

Luni 2 decembrie 2024;

23:59 ora Chișinăului

Evaluarea propunerilor

2 - 10 decembrie 2024

Negociere, finalizare și acordare

11 - 18 decembrie 2024

Perioada de implementare a propunerilor

1 ianuarie 2025 - 31 decembrie 2025

(de la 6 la 9 luni în această perioadă)

 

Pentru orice întrebări suplimentare, nu ezitați să scrieți un e-mail la aldamoldova@alda-europe.eu, menționând titlul acestui apel înainte de 25 noiembrie 2024.

  • Depunerea dosarului de aplicare

 

Perioada de depunere dosarelor de aplicare este deschisă imediat și se va încheia luni, 2 decembrie 2024 (23:59, GMT+3, ora Chișinăului). Dosarul complet pentru aplicare este compus din:

Dosarele trebuie trimise la adresa aldamoldova@alda-europe.eu. Dosarele trebuie depuse în limbile engleză, română sau rusă.

 

  • Procedura de evaluare și de acordare de grant

4.3.1 Conformitatea administrativă

Toate dosarele vor fi supuse unui control administrativ care va stabili dacă au fost furnizate informațiile solicitate, prin formularul de cerere online. Dosarele vor fi evaluate în funcție de criteriile de conformitate administrativă descrise mai jos:

  • Pachetul de cerere este primit complet, în conformitate cu secțiunea 4.2 de mai sus.
  • Organizația trebuie să fie un ONG înregistrat în Moldova și să furnizeze un certificat de înregistrare.
  • Organizația trebuie să fie în măsură să semneze un acord de grant cu ALDA.
  • Organizația nu este deja beneficiară a unui grant în cadrul proiectului „INSPIRĂ Moldova”.
  • Organizația nu trebuie să se afle în niciunul dintre criteriile de excludere prezentate în formularul de cerere, secțiunea 7, cum ar fi conflictul de interese, opinia de audit negativă a auditorilor organizației sau a auditorilor donatorilor săi, participarea la o organizație criminală, corupția, frauda, activitățile teroriste, spălarea banilor sau finanțarea terorismului, munca copiilor și alte forme de sclavie modernă sau trafic de persoane, orice activitate ilegală, falimentul, procedurile de insolvență sau de lichidare sau măsuri similare, conduita profesională necorespunzătoare sau procesele de achiziții neloiale și un nivel de îndatorare care ar putea pune în pericol fondurile de grant. 

4.3.2 Evaluare tehnică

Comitetul de evaluare va evalua dosarele conforme din punct de vedere administrativ în funcție de criteriile enumerate mai jos:

Criterii de evaluare

 

Punctaj maxim

Relevanță

20

Alinierea cu obiectivele apelului de propuneri

20

Gradul de conștientizare a cetățenilor cu privire la participarea societății civile

15

Sustenabilitate

10

Integrarea dimensiunii de gen și incluziunea

5

Dialogul între mai multe părți interesate și dezvoltarea de parteneriate

5

Originalitate și inovare

5

Raportul cost-eficacitate

5

Implicarea părților interesate

5

Participanți preconizați/grupuri țintă atinse

5

Activități de sensibilizare

5

4.3.3 Evaluarea finală și decizia de atribuire

Pe baza acestei evaluări, aplicanții vor primi un răspuns oficial cu rezultatul aplicării lor.

Dacă este selectat pentru finanțare, este posibil ca aplicantul să fie nevoit să completeze o serie de documente suplimentare ca parte a procesului de diligență necesară. Odată ce toate observațiile au fost abordate și au fost furnizate informații și documente suplimentare, se va semna un acord de finanțare între aplicant și ALDA.

 

  1. Informații generale

Proiectul „INSPIRĂ Moldova” sprijină eforturile de colaborare pentru a cultiva un mediu incluziv și participativ, care să conducă la îmbunătățirea participării publice, inclusiv prin promovarea grupurilor subreprezentate și a femeilor din Moldova. Aceasta se realizează prin împuternicirea societății civile moldovenești de a influența în mod activ politicile naționale și de a stimula integrarea țării în UE prin implicarea OSC în procesele de elaborare a politicilor în sferele națională, locală și digitală. Prin sprijinul tehnic și financiar acordat OSC-urilor din Moldova, proiectul oferă instrumentele și resursele esențiale necesare pentru ași amplifica vocea și a obține un impact durabil. De asemenea, acesta încurajează dialogul și colaborarea cu autoritățile publice, asigurându-se că societatea civilă devine un actor-cheie în promovarea democrației în Moldova. Pornind de la impulsul generat de procesul de aderare la UE, proiectul facilitează procesele de dialog politic privind mediul favorabil pentru societatea civilă și planurile și programele relevante care decurg din negocierile de aderare. Recunoscând importanța acordării de prioritate consolidării democrației în noua metodologie a UE privind primele criterii fundamentale de aderare, inițiativa va consolida capacitățile OSC de a acționa ca catalizatori ai democrației atât la nivel național și local, cât și în sfera digitală.

Dosarele de propuneri se referă la rezultatul 4, care urmărește să consolideze capacitatea organizațională și tehnică a OSC-urilor de a se angaja în dialogul politic și de a contribui la un mediu mai favorabil la nivel național, regional și local.

Proiectul este implementat de un consorțiu de șase organizații, printre care Parteneriatul European pentru Democrație (EPD), Centrul pentru Politici și Reforme (CPR Moldova), Centrul Național de Asistență pentru ONG-urile din Moldova (CONTACT), People in Need (PIN), Asociația Europeană pentru Democrație Locală (ALDA) și Democracy Reporting International (DRI).

Asociația Europeană pentru Democrație Locală (ALDA) este o organizație non-profit, o alianță globală a autorităților locale și regionale și a actorilor societății civile care lucrează împreună cu o abordare participativă pentru comunități reziliente, incluzive și durabile.

 

  1. Notă

Această apel de propuneri este posibil prin sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „INSPIRĂ Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul cererii de propuneri aparține Asociației Europene pentru Democrație Locală (ALDA) și nu reflectă în mod necesar viziunea Uniunii Europene.

 

Antet_Header.png

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola