Apel de propuneri pentru ONG-uri și companii private ca parte a proiectului: “Asigurarea Demnității și Rezilienței Comunităților Vulnerabile prin abilitarea socio-economică”



2022 New logo PINApel de propuneri pentru ONG-URI și companii private ca parte a PROIECTULUI: ASIGURAREA DEMNITĂȚII ȘI REZILIENȚEI COMUNITĂȚILOR VULNERABILE PRIN ABILITAREA SOCIO-ECONOMICĂ, dezvoltată de People in Need Moldova, din fondurile SOS Ukraine, donații directe ale poporului ceh.

Scurtă descriere a suportului PIN:  

People in Need (PIN) este o organizație internațională non-profit cu sediul în Cehia, fondată pe principii de umanism, libertate, egalitate și solidaritate, punând accentul pe demnitatea și libertatea umană. PIN activează în peste 20 de țări, oferind ajutor umanitar și sprijin pentru dezvoltarea comunităților vulnerabile.  

Începând cu anul 2004, PIN a fost activă în Moldova, sprijinind persoane, societatea civilă și instituții. PIN Moldova are un istoric solid în împuternicirea societății civile și promovarea proceselor participative prin acordarea de granturi și parteneriate strategice. 

Sprijinul financiar în cadrul acestei cereri de propuneri este acordat de fondul SOS-Ucraina (Fondul de apel de urgență pentru Ucraina), care a fost lansat de People in Need (PIN) în februarie 2022 în Republica Cehă pentru a strânge fonduri de la cetățeni și companiile cehe pentru a sprijini Ucraina. Fondul a devenit un instrument al PIN pentru a susține organizațiile locale ale societății civile care oferă asistență vitală, servicii sociale și abordează provocările existente ale refugiaților, migranților și populației vulnerabile din Moldova. Pentru a atinge scopul programului, PIN va selecta proiecte ale actorilor societății civile prin intermediul unui apel deschis de propuneri.    

Context   

După mai bine de doi ani de strămutare, refugiații din Ucraina sunt expuși riscului de sărăcie, iar măsurile insuficiente de protecție socială agravează barierele existente în ceea ce privește incluziunea socioeconomică, iar unele grupuri cu posibile vulnerabilități au fost neglijate. De asemenea, războiul, inflația asociată și actuala situație economică și de pe piața muncii din Moldova au avut un impact și mai grav asupra populației vulnerabile. În prezent, transferurile umanitare în numerar sunt tot mai bine direcționate și reduse în volum, în timp ce legislația privind auto-angajarea, patentele sau activitățile independente urmează să fie reformate, iar aceste mecanisme rămân inaccesibile pentru refugiați și problematice pentru populația vulnerabilă din Moldova. Sprijinul disponibil din partea statului și a actorilor internaționali de dezvoltare pentru refugiații din Ucraina și alte țări care locuiesc în Republica Moldova este insuficient pentru a acoperi nevoile de bază ale beneficiarilor și a asigura o sursă de venit decentă. 

Zone de implementare 

  • Regiunea de Nord a Republicii Moldova: (municipiul Balti și 11 raioane: Briceni, Drochia, Dondușeni, Edinet, Falesti, Floresti, Glodeni, Rișcani, Ocnita, Singerei, Soroca)  

OBIECTIVELE APELULUI 

Propunerile prezentate trebuie să îndeplinească cel puțin una dintre cerințele obligatorii de mai jos pentru a fi eligibile pentru finanțare

  • Crearea de oportunități de muncă și angajarea refugiaților din Ucraina (indiferent de naționalitate) 
  • Crearea de oportunități de muncă și angajarea populației vulnerabile din Moldova (acordând prioritate persoanelor cu dizabilități, persoanelor vârstnice și mamelore singure) 
  • Oferirea de servicii și infrastructură pentru a facilita accesul la angajare pentru refugiații din Ucraina și populația vulnerabilă din Moldova  
  • Implicarea partenerilor de afaceri din Ucraina 
  • Promovarea soluțiilor de afaceri în domeniul bunurilor și serviciilor sociale, durabile și sustenabile din punct de vedere financiar, pentru populația cu grad ridicat de vulnerabilitate din Moldova  

Organizația dvs. poate depune cereri de finanțare pentru un singur lot:   

  • Lotul 1. Promovarea antreprenoriatului social (Companii private și ONG-uri). Activitățile pot fi orientate spre promovarea antreprenoriatului social, cu un accent pe inițiative “verzi” (de exemplu, protecția resurselor naturale, reciclare, reîmpădurire etc.) sau inițiative social-orientate (de exemplu, producția și distribuția de articole pentru populația vulnerabilă, mese calde, afaceri care implică persoane vârstnice și persoane cu dizabilități), care pot include înființarea de unități de producție și crearea de rețele de distribuție. Activitățile suplimentare pot include organizarea evenimentelor de recrutare, înființarea incubatoarelor de afaceri și organizarea oportunităților de networking. Serviciile de suport, cum ar fi asistența juridică, suportul financiar și consilierea, ar facilita integrarea și dezvoltarea afacerilor. 
  • Lot 2. Promovarea activităților de angajare și generare de venituri (ONG-uri): Activitățile pot include promovarea activităților de subzistență, angajare și generare de venituri de către ONG-uri, acțiunile potențiale incluzînd organizarea de târguri de locuri de muncă, oferirea de workshopuri pentru redactarea CV-urilor sau dezvoltarea carierei și furnizarea de servicii de plasare în câmpul muncii pentru refugiații din Ucraina și persoanele vulnerabile din Moldova. Inițiativele pot include, de asemenea, programe de dezvoltare a competențelor, formare antreprenorială și crearea de platforme pentru networking și mentorat pentru a ajuta refugiații din Ucraina în obținerea unui loc de muncă sau începerea propriilor afaceri, contribuind astfel la îmbunătățirea autonomiei economice și integrării lor în comunitate. Vă rugăm să rețineți faptul că activitățile (cursurile) de formare profesională și tehnică (CFPT) nu sunt eligibile.  

Durata estimată a proiectului:  

  • Perioadă minimă de 4 luni pentru implementare (posibilitate de prelungire în cazul în care proiectul se dovedește a fi de succes) 
  • Data posibilă de începere: 1 septembrie 2024  
  • Data de încheiere: 31 martie 2025 

Proiectul dumneavoastră trebuie să se adreseze următoarelor categorii de persoane: 

  • Refugiați din Ucraina 
  • Persoane vîrstnice 
  • Adolescenți 
  • Femei 
  • Persoane cu dizabilități 
  • Populație de etnie romă 

Vă rugăm să rețineți că PIN are ca obiectiv general ca cel puțin 50% din refugiații din Ucraina să beneficieze de acest apel. Încurajăm foarte mult includerea acestui grup țintă, deși nu este o cerință strictă. 

Aplicanți eligibili: 

  • ONG-uri (Organizații Non-Guvamentale): Organizații non-profit orientate spre diferite cauze sociale pentru Lotul 1 și Lotul 2 ; 
  • Companii private: Organizații comerciale care doresc să participe la dezvoltarea socială prin programe specifice strict pentru Lotul 1

Criterii de eligibilitate: 

  • Costuri eligibile: Finanțarea poate fi utilizată pentru echipamente destinate îmbunătățirii anumitor domenii sau extinderii serviciilor, precum și pentru salarii și alte cheltuieli operaționale; 
  • Costuri neeligibile: CFPT (Cursurile de formare profesională și tehnică) nu sunt eligibile pentru finanțare; sub-granting. 
  • Neeligibil: Solicitanții nu sunt eligibili dacă figurează pe listele de sancțiuni internaționale sau naționale sau dacă au un istoric de activități ilegale, fraudă sau corupție. În plus, entitățile care au legături cu persoane expuse politic sau cele implicate în proceduri judiciare în curs legate de practici lipsite de etică. 

Sunt disponibile trei tipuri de subvenții:   

  • Subvenție mică 1.000 - 5.000 Euro  
  • Subvenție medie 5,001 - 10,000 Euro  
  • Subvenție mare 10,001 - 20,000 Euro  

Subvenția va fi acordată pe baza deciziei Comitetului de evaluare al PIN (a se vedea Criteriile de evaluare a cererilor). Pentru a vă spori șansele de a obține o subvenție, PIN încurajează organizațiile să prezinte propuneri realiste și bine gândite, precum și să dovedească experiența anterioară și capacitatea de a gestiona suma de grant solicitată. Numărul de granturi este limitat. 

Criterii de evaluare a aplicațiilor: 

În conformitate cu procedurile de evaluare a cererilor PIN, fiecare solicitant va primi puncte în funcție de pachetul de documente depuse și a conformității cu criteriile specificate. Fiecare solicitant poate obține maximum 100 de puncte. Solicitanții cu cele mai mari punctaje vor primi sprijin financiar nerambursabil. 

1. Capacitățile Organizaționale: Organizația care aplică trebuie să prezinte suficiente capacități organizaționale (perioada de existență, performanța  financiară în anul precedent, dimensiunea echipei, resurse umane permanente, proiecte de dimensiuni similare etc.) în raport cu dimensiunea grantului solicitat. Performanțele anterioare ale beneficiarilor de granturi PIN vor fi evaluate și pot afecta pozitiv sau negativ această categorie

Max. 20 puncte 

 

2. Experiența organizațională în domeniu: Organizația aplicantă are experiență relevantă pentru lotul respectiv (de exemplu, sprijinirea grupurilor social vulnerabile, în special persoanele strămutate și refugiații) și în activitățile propuse. 

Max. 20 puncte 

 

3. Relevanța propunerii de proiect: Organizația aplicantă demonstrează că înțelege contextul, nevoile și problemele grupurilor vulnerabile din comunitățile țintă, riscurile legate de proiect și propune acțiuni viabile, inovatoare și cu impact. Această categorie va evalua în principal conținutul narațiunii proiectului și logica sa de intervenție. 

Max. 20 puncte  

 

4. Componentă financiară: Organizația aplicantă a prezentat documente financiare care dovedesc un management financiar de înaltă calitate (de exemplu, rapoarte către donatori, documente furnizate către FISC și Statistica). Costurile financiare ale propunerilor sunt rezonabile, aliniate la prețurile pieței și prezentate într-un mod transparent și detaliat. Această categorie va evalua în principal structura, logica și rezonabilitatea bugetului propus în ceea ce privește acțiunile și obiectivele propuse.  

Max. 20 puncte  

 

5. Performanță și sustenabilitate: Organizația aplicantă propune obiective care oferă un bun raport calitate/preț și urmărește să utilizeze resursele financiare cu eficiență și eficacitate pentru maximizarea impactului. Durata proiectului este potrivită pentru scopul propus, riscurile sunt gestionate în mod corespunzător, iar sustenabilitatea generală a proiectului propus este bine concepută și asigurată. 

Max. 20 puncte  

 

Date și termene:  

  • Deschiderea concursului: 19 august 2024  
  • Sesiune de informare21 august 2024, ora 11.00, întâlnirea va dura o oră, link pentru întâlnire: ZOOM Link 
  • Termen limită de depunere a candidaturilor: 31 august 2024 COB  

Procesul de aplicare:  

Obligațiile PIN față de beneficiarii de granturi:   

  • PIN va oferi subvenții pentru organizațiile locale;   
  • PIN va organiza sesiuni de informare înainte de termenul limită de depunere a candidaturilor și va pune la dispoziție modelele necesare pentru depunerea cererilor;   
  • Beneficiarii selectați vor beneficia de formare și de sprijinul necesar pentru punerea în aplicare, pentru a permite furnizarea de asistență în conformitate cu standardele umanitare și cu principiile de protecție;  
  • PIN va solicita, de asemenea, partenerului să furnizeze beneficiarilor și altor părți interesate informații clare cu privire la mecanismul de reclamații, feedback și răspuns (CFRM);  
  • Pentru a permite raportarea de calitate necesară, PIN va organiza reuniuni de coordonare și va pune la dispoziția partenerilor toate modelele de raportare.  

Obligațiile beneficiarilor față de PIN:  

  • Beneficiarii selectați vor trebui să participe la programul de consolidare a capacităților PIN pentru a asigura aderarea la standardele clusterului ONU și la politicile PIN, în special în ceea ce privește Codul de conduită PIN, achizițiile și MEAL (Monitorizare, Evaluare, Învățare și Raportare);  
  • Noii beneficiari de granturi PIN (cei care nu au mai primit granturi de la PIN) vor trebui să treacă prin PAT (Procesul de Evaluare a Partenerilor) înainte de a primi grantul;  
  • Beneficiarii selectați vor trebui să respecte cerințele de raportare financiară și narativă prevăzute în contract.  

Mecanism de responsabilizare și feedback pentru parteneri  

Mecanismul de responsabilizare poate fi utilizat pentru toate aspectele care se află sub influența directă a PIN, inclusiv, dar fără a se limita la: respectarea principiilor și standardelor umanitare, abordarea colaborativă a PIN cu partenerii, Codul de conduită, politicile-cheie ale PIN și orice acuzații de fraudă.  

Pentru a împărtăși reclamații, sugestii sau feedback, vă rugăm să utilizați următoarele canale de comunicare. Toate informațiile vor fi tratate în mod confidențial și în siguranță:  

  • Număr de asistență telefonică gratuit: 0 800 000 09

RU

КОНКУРС ПРЕДЛОЖЕНИЙ ДЛЯ НЕПРАВИТЕЛЬСТВЕННЫХ ОРГАНИЗАЦИЙ И ЧАСТНЫХ КОМПАНИЙ В РАМКАХ ПРОЕКТА: ОБЕСПЕЧЕНИЕ ДОСТОИНСТВА И УСТОЙЧИВОСТИ УЯЗВИМЫХ СООБЩЕСТВ ЧЕРЕЗ РАСШИРЕНИЕ СОЦИАЛЬНО-ЭКОНОМИЧЕСКИХ ВОЗМОЖНОСТЕЙ, РАЗРАБОТАННОГО ОРГАНИЗАЦИЕЙ «PEOPLE IN NEED» МОЛДОВА ЗА СЧЕТ СРЕДСТВ SOS UKRAINE, ПОЖЕРТВОВАНИЕ ЧЕШСКОГО НАРОДА.

Краткое описание поддержки PIN:  

People in Need (PIN) - международная некоммерческая организация, базирующаяся в Чехии, основанная на принципах гуманизма, свободы, равенства и солидарности, с уклоном в защиту человеческого достоинства и свободы. Оперируя в более чем 20 странах, PIN предоставляет гуманитарную помощь и поддержку для развития уязвимых групп населения. 

С 2004 года PIN активно действует в Молдове, оказывая поддержку отдельным лицам, гражданскому обществу и учреждениям. Опыт PIN Moldova включает расширение прав и возможностей гражданского общества и поддержку процессов участия через гранты и партнерские отношения. 

Финансовая поддержка в рамках данного конкурса заявок оказывается в рамках средствами SOS-Украина (Фонд чрезвычайного реагирования в поддержку Украине), который был запущен организацией People in Need (PIN) в феврале 2022 года в Чешской Республике с целью сбора средств от чешских граждан и бизнеса для поддержки Украины. Фонд стал инструментом PIN для поддержки местных организаций гражданского общества, которые оказывают жизненно важную помощь, социальные услуги и решают существующие проблемы беженцев, мигрантов из Украины и уязвимого населения в Молдове. Для достижения цели программы PIN будет отбирать проекты на основе открытого конкурса предложений.    

Справочная информация   

После более чем двух лет перемещения беженцы в Украине подвергаются риску бедности, в то время как недостаточные меры социальной защиты усугубляют существующие барьеры на пути социально-экономической интеграции, а некоторые группы с потенциальной уязвимостью остаются без внимания. Война, связанная с ней инфляция и текущая экономическая ситуация и ситуация на рынке труда в Молдове также оказали еще более серьезное воздействие на уязвимые слои населения. Гуманитарная денежная поддержка в настоящее время становятся все более адресными и сокращаются в объеме, в то время как законодательство о самозанятости, патентах или индивидуальной трудовой деятельности еще не реформировано, и эти механизмы остаются недоступными для беженцев и проблематичными для уязвимых слоев населения в Молдове. Поддержка беженцев из Украины и других стран, проживающих в Республике Молдова, со стороны государства и международных субъектов развития недостаточна для удовлетворения основных потребностей получателей помощи и обеспечения достойного источника дохода. 

Районы реализации 

  • Северный регион Республики Молдова: (муниципий Бельцы и 11 районов: Бричаны, Дрокия, Дондюшены, Единец, Фалешты, Флорешты, Глодень, Ришканы, Окница, Сынжерей, Сорока) 

ЦЕЛИ КОНКУРСА 

Чтобы получить право на финансирование, поданные предложения должны соответствовать хотя бы одному из обязательных требований, перечисленных ниже: 

  • Создание возможностей для трудоустройства и занятости беженцев из Украины (независимо от национальности); 
  • Создание возможностей для трудоустройства и занятости уязвимых слоев населения в Молдове (в первую очередь людей с ограниченными возможностями, пожилых людей и матерей-одиночек); 
  • Предоставление услуг и инфраструктуры для облегчения доступа к занятости для украинских беженцев и уязвимых групп населения в Молдове; 
  • Привлечение украинских бизнес-партнеров; 
  • Продвижение устойчивых и финансово стабильных бизнес-решений в сфере социальных товаров и услуг для уязвимых слоев населения в Молдове. 

Ваша организация может подать заявку на финансирование только одного лота:   

  • Лот 1. Содействие социальному предпринимательству (Лот подходит для частных компаний и НПО). Деятельность может быть направлена на развитие социального предпринимательства с акцентом на «зеленые» инициативы (например, защита природных ресурсов, переработка отходов, лесовосстановление и т.д.) или социально ориентированные инициативы (например, производство и распространение товаров для уязвимых слоев населения, горячее питание, бизнес с участием пожилых людей и инвалидов), которые могут включать создание производственных мощностей и сетей распространения. Дополнительные виды деятельности могут включать организацию мероприятий по набору персонала, создание бизнес-инкубаторов и организацию сетевого взаимодействия. Услуги поддержки, такие как юридическая помощь, финансовая поддержка и консультирование, будут способствовать интеграции и развитию бизнеса. 
  • Лот 2. Содействие занятости и деятельности, приносящей доход ( Лот подходит для НПО): Деятельность может включать содействие НПО в обеспечении средств к существованию, занятости и деятельности, приносящей доход, в том числе организацию ярмарок вакансий, проведение семинаров по составлению резюме или развитию карьеры и предоставление услуг по трудоустройству украинских беженцев и уязвимых лиц из Молдовы. Инициативы могут также включать программы развития навыков, обучение предпринимательству и создание сетевых и менторских платформ для оказания помощи украинским беженцам в получении работы или открытии собственного бизнеса, что способствует повышению их экономической самодостаточности и интеграции в общество. Обратите внимание, что мероприятия (курсы) по профессиональному и техническому обучению (КПТО) не учитываются. 

Предполагаемая продолжительность проекта:  

  • Минимальный срок реализации - 4 месяца (возможно продление, если проект окажется успешным) 
  • Возможная дата начала: 1 сентября 2024 г.  
  • Возможная дата окончания: 31 марта 2025 г. 

Ваш проект должен быть ориентирован на следующие категории людей: 

  • Беженцы из Украины 
  • Пожилые люди 
  • Подростки 
  • Женщины 
  • Люди с ограниченными возможностями 
  • Ромское население 

Пожалуйста, обратите внимание, что общая цель PIN заключается в том, чтобы не менее 50 процентов беженцев из Украины получили помощь в рамках данного конкурса предложений. Мы настоятельно рекомендуем включить эту целевую группу, хотя это и не является строгим требованием. 

Правомочные заявители: 

  • НПО (неправительственные организации): некоммерческие организации, ориентированные на различные социальные цели, для Лота 1 и Лота 2
  • Частные компании: коммерческие организации, желающие участвовать в социальном развитии через конкретные программы, строго по Лоту 1

Критерии отбора: 

  • Допустимые расходы: Финансирование может быть использовано для приобретения оборудования для улучшения определенных областей или расширения услуг, а также для оплаты труда и других операционных расходов; 
  • Неприемлемые расходы: КПТО (курсы профессионального и технического обучения) не подлежат финансированию; субгранты. 
  • Неприемлемые: Кандидаты не могут быть допущены к участию в программе, если они находятся в международных или национальных санкционных списках или имеют историю незаконной деятельности, мошенничества или коррупции. Кроме того, организации, имеющие связи с политически значимыми лицами или вовлеченные в текущие судебные разбирательства, связанные с неэтичной практикой. 

Доступны три вида грантов:   

  • Малый грант 1,000 – 5,000 евро  
  • Средний грант 5,001 - 10,000 евро  
  • Большой грант 10,001 - 20,000 евро  

Грант будет присужден на основании решения оценочной комиссии PIN (см. Критерии оценки заявок). Чтобы повысить шансы на получение гранта, PIN рекомендует организациям подавать реалистичные и хорошо продуманные предложения, а также демонстрировать предыдущий опыт и способность управлять запрашиваемой суммой гранта. Количество грантов ограничено. 

Критерии оценки заявок: 

В соответствии с процедурами PIN по оценке заявок на участие, каждый заявитель получает баллы на основании пакета представленных документов и соответствия указанным критериям. Каждый заявитель может получить максимум 100 баллов. Претенденты, набравшие наибольшее количество баллов, получат безвозмездную финансовую поддержку. 

1. Организационный потенциал:  Организация-заявитель должна продемонстрировать достаточный организационный потенциал (годы существования, финансовые показатели за предыдущий год, размер команды, человеческие ресурсы, проекты аналогичного масштаба и т.д.) по отношению к размеру запрашиваемого гранта. Результаты предыдущего опыта работы PIN c организацией-заявителем будут оцениваться и могут положительно или отрицательно повлиять на данную категорию. 

Макc. 20 баллов 

2. Соответствующий организационный опыт: Организация-заявитель имеет опыт, соответствующий лоту (например, поддержка социально уязвимых групп, в частности перемещенных лиц и беженцев) и предлагаемой деятельности. 

Макc. 20 баллов 

3. Актуальность проектного предложения: Организация-заявитель демонстрирует, что она понимает контекст, потребности и проблемы уязвимых групп в целевых сообществах, риски, связанные с проектом, и предлагает жизнеспособные, инновационные и эффективные действия. В этой категории в основном оценивается содержание описания проекта и его логика вмешательства. 

Макc. 20 баллов 

4. Финансовый компонент: Организация-заявитель представила финансовые документы, демонстрирующие высокое качество управления финансами (например, отчеты донорам, документы, предоставленные в Налоговую Инспекцию и/ или в Национальное бюро Статистики). Финансовые затраты обоснованы, соответствуют рыночным ценам и представлены в прозрачной и подробной форме. В данной категории в основном оценивается структура, логика и обоснованность предлагаемого бюджета по отношению к предлагаемым действиям и целям.  

Макc. 20 баллов 

5. Результативность и устойчивость: Организация-заявитель предлагает цели, которые обеспечивают соотношение цены и качества, и стремится эффективно и рационально использовать финансовые ресурсы для достижения максимального воздействия. Продолжительность проекта соответствует предлагаемой цели, риски управляются надлежащим образом, а общая устойчивость предлагаемого проекта хорошо продумана и обеспечена. 

Макc. 20 баллов 

Даты и сроки:  

  • Открытие конкурса: 19 августа 2024 г.  
  • Информационная сессия: 21 августа 2024, в 11.00, встреча продлится час, ссылка на встречу: ZOOM Link 
  • Срок подачи заявок: 31 августа 2024 года по старому стилю.  

Процесс подачи заявки:  

  • Полный пакет документов необходимо отправить на адрес электронной почты до 31 августа 2024 года по адресу: concurs.moldova@peopleinneed.net   

Обязательства PIN перед получателями грантов:   

  • PIN будет предоставлять гранты местным организациям;   
  • PIN организует информационные сессии до окончания срока подачи заявок и предоставит необходимые шаблоны для заявок;   
  • Отобранные бенефициары получат обучение и поддержку в реализации, чтобы обеспечить оказание помощи в соответствии с гуманитарными стандартами и принципами защиты;  
  • PIN также потребует от партнера предоставить бенефициарам и другим заинтересованным сторонам четкую информацию о механизме подачи жалоб, обратной связи и реагирования (CFRM);  
  • Для обеспечения требуемого качества отчетности PIN будет организовывать координационные встречи и предоставлять партнерам все шаблоны отчетности. 

Обязательства бенефициаров по отношению к PIN:  

  • Отобранные грантополучатели должны будут принять участие в программе по наращиванию потенциала PIN, чтобы обеспечить соблюдение стандартов и политик PIN, в частности, в отношении Кодекса поведения PIN, закупок и MEAL (мониторинг, оценка, продотчетность и обучение);  
  • Новые грантополучатели PIN (те, кто ранее не получал гранты PIN) должны будут пройти процедуру PAT (процесс оценки партнеров) до получения гранта;  
  • Отобранные грантополучатели должны будут соблюдать требования к финансовой и описательной отчетности, изложенные в контракте. 

Механизм подотчетности и обратной связи для партнеров  

Механизм подотчетности может быть использован для решения всех вопросов, находящихся под непосредственным влиянием PIN, включая, но не ограничиваясь: любые подозрения/ обвинения в мошенничестве, соблюдение гуманитарных принципов и стандартов, подход PIN к сотрудничеству с партнерами, Кодекс поведения и ключевые политики PIN.  

Чтобы поделиться жалобами, предложениями или отзывами, пожалуйста, используйте следующие каналы связи. Вся информация будет обрабатываться конфиденциально и безопасно:  

  • Бесплатная телефонная линия помощи: 0 800 000 09 
  • WhatsApp/Viber: +373 60 98 99 05

ENG

CALL FOR PROPOSALS FOR CSOs AND PRIVATE COMPANIES AS PART OF THE PROJECT: Ensuring Dignity and Resilience of Vulnerable Communities through socio-economic Empowerment developed by People in Need Moldova, from SOS Ukraine funds, direct donations from czech people.

Brief description of PIN's support:  

People in Need (PIN) is a Czech-based international non-profit organization founded on the principles of humanism, freedom, equality, and solidarity, with a focus on human dignity and freedom. Operating in over 20 countries, PIN provides humanitarian and development aid to vulnerable populations. Since 2004, PIN has been active in Moldova, supporting individuals, civil society, and institutions. PIN Moldova has a strong track record in empowering civil society and promoting participatory processes through grants and partnerships. The financial support under this call is issued by the SOS-Ukraine fund (Ukraine Emergency Appeal Fund), launched by PIN in February 2022 to raise funds from Czech citizens and companies to support Ukraine. This fund has become PIN’s instrument to support local civil society organizations in providing vital assistance, social services, and addressing the challenges faced by refugees, migrants, and vulnerable populations in Moldova. To achieve the program's goals, PIN will select projects from civil society actors via an open call for proposals. 

Context   

After over two years of displacement, the refugees from Ukraine are at risk of poverty, with insufficient social protection measures compounding existing barriers to socioeconomic inclusion some groups with potential vulnerabilities have been overlooked. In addition, the war, its associated inflation and the current economic and labor market situation of Moldova have taken an even heavier toll on vulnerable Moldovans. In the current context, humanitarian cash transfers are being further targeted and reduced in volume while legislation for self-employment, patenta or activitate indepediente is still to be reformed and these mechanisms remain inaccessible for refugees and challenging for vulnerable Moldovans. The support available from the State and international development actors for refugees from Ukraine and other countries residing in Republic of Moldova and vulnerable Moldovans is insufficient to cover their basic needs and provide a decent source of income.  

Areas of implementation  

  • Northern part of the Republic of Moldova: (Balti, Briceni, Drochia, Dondușeni, Edinet, Falesti, Floresti, Glodeni, Rișcani, Ocnita, Singerei, Soroca raions)  

Objective of the call  

Submitted proposals must address at least one of the following mandatory requirements for receiving funding

  • Creating jobs for and employing refugees from Ukraine (regardless of their nationality) 
  • Creating jobs for and employing vulnerable Moldovans (with a priority for people with disabilities, elderly and single mothers) 
  • Providing services and facilities to facilitate access to employment for refugees from Ukraine and vulnerable Moldovans 
  • Involving Ukrainian business partners 
  • Promoting business-oriented, financially viable and sustainable social good and services to Moldova's most vulnerable residents 

Your organisation can apply to only one Lot of the call:  

  • Lot 1. Promoting social entrepreneurship (Private companies and CSOs): Activities may be aimed at promoting social entrepreneurship with a focus on 'green’ (e.g., protection of natural resources, recycling, reforestation, etc.) or socially-oriented initiatives (e.g., production and distribution of items for vulnerable population, hot meals, business involving elderly and people with disabilities), which can involve setting up production units and creating distribution networks. Additional activities may include holding recruitment events, setting up business incubators, and organizing networking opportunities. Support services like legal assistance, financial support, and counselling would facilitate integration and business development. 
  • Lot 2. Promoting employment and income generation activities (CSOs): Activities may include promoting livelihood activities, employment and income generation by CSOs, potential actions include organizing job fairs, offering resume writing workshops or career development workshop, and providing job placement services tailored for Ukrainians and vulnerable Moldovans. Initiatives might also involve skill development programs, entrepreneurship training, and creating platforms for networking and mentorship to support Ukrainians in securing employment or starting their own businesses, thereby enhancing their economic self-sufficiency and integration into the community. Please note that technical and vocational education and training (TVET) activities are not eligible. 

Expected duration of the project: 

  • At least 4 months of implementation (possibility of extension in the event of project success) 
  • Possible start date: 1st of September 2024 
  • Latest initial end date: 31st of March 2025 

Your project should aim to serve the following groups of people: 

  • Refugees from Ukraine 
  • Elderly 
  • Youth 
  • Women 
  • People with Disabilities 
  • Roma Communities 

Please note that PIN has an overall target of at least 50% of refugees from Ukraine benefiting for this call. We highly encourage the inclusion of this target group although it is not a strict requirement. 

Eligible Implementers: 

  • CSOs (Civil Society Organizations): Non-profit organizations dedicated to various social causes for Lot 1 and Lot 2
  • Private Companies: Businesses willing to contribute to social development through targeted programs for Lot 1 strictly; 

Eligibility Criteria: 

  • Eligible Costs: Funding can be used for equipment to improve certain areas or expand services, as well as for salaries and other operational expenses; 
  • Ineligible Costs: TVET (Technical and Vocational Education and Training) courses are not eligible for funding; sub-granting. 
  • Non-Eligible: Applicants are ineligible if they appear on international or national sanctions lists, or have a history of illegal activities, fraud, or corruption. Additionally, entities with ties to politically exposed persons or those involved in ongoing legal proceedings related to unethical practices. 

Three types of grants are available:  

  • Small grant 1,000 – 5,000 Euro 
  • Medium grant 5,001 – 10,000 Euro 
  • Big grant 10,001 – 20,000 Euro 

The grant will be provided based on the decision of PIN’s Evaluation Commitee (see Criteria for Applications Evaluation). To increase your chances to get a grant, PIN encourages the organisations to submit realistic and well-thought proposals as well as prove its historical track record and capacity to manage the size of the grant requested. The number of the grants is limited. 

Criteria for Applications Evaluation: 

As per PIN’s Application Evaluation procedures, each applicant will receive points based on the package of submitted documents and compliance with the specified criterion. Every applicant can get a maximum of 100 Points. The applicants with the highest scores will receive grant support.  

  1. Organizational Capacities: The applicant organization demonstrates sufficient organizational capacities (years of existence, financial volume in past year, team size, permanent human resources, similar size of projects, etc.) compared to its requested grants size. PIN's past grantees performance will be assessed and can positively or negatively affect this category. 

Max. 20 points 

  1. Organizational Experience in the field: The applicant has experience relevant to the respective Lot (e.g. supporting socially vulnerable groups, especially displaced persons and refugees) and in the proposed activities.  

Max. 20 points 

  1. Relevance of the Project Proposal: The applicant demonstrates understanding of the context, needs and problems of the vulnerable groups in target communities, project-related risks and proposes viable, innovative and impactful actions. This category will mainly evaluate the content of the project narrative and its logic of intervention.  

Max. 20 points 

  1. Financial Component: The applicant submitted financial documents proving high quality financial management (e.g. reports to donors, documents provided to FISC and Statistica). The proposals financial costs are reasonable, aligned with market prices and presented in a transparent and detailed way. This category will mainly evaluate the structure, logic and reasonability of the proposed budget regarding the proposed actions and targets.  

Max. 20 points 

  1. Performance and Sustainability: The applicant proposes good value for money targets and aims to use the financial resources with efficiency and effectiveness aiming to maximize the impact. The duration is appropriate for its aim, risks are properly mitigated, and the overall sustainability of the proposed project is well thought and ensured.  

Max. 20 points 

Dates and Timeline: 

  • Opening of the competition: 19th August 2024  
  • Info session: 21th August 2024 at 11:00 pm, meeting will last for one hour, link for the meeting: ZOOM link 
  • Application deadline:  31st August 2024 COB 

Application Process: 

PIN’s obligations towards grantees:  

  • PIN will provide grants for local organizations;  
  • PIN will organise information session before the application deadline and provide required templates for application;  
  • Successful grantees will receive necessary training and implementation support to enable delivery of assistance in line with humanitarian standards and protection principles; 
  • PIN will also request from partner to provide beneficiaries and other stakeholders with clear information on Complaints, Feedback and Response Mechanism (CFRM); 
  • To enable required quality reporting PIN will establish coordination meetings and provide partners with all templates for reporting. 

Grantees’ obligations towards PIN: 

  • Successful grantees will need to go through PIN’s capacity-building programme to PIN policies, especially for PIN’s Code of Conduct, procurement and MEAL; 
  • PIN’s new grantees (those who have not received grants from PIN before) will need to go through Partner Assessment Processes before receiving the grant; 
  • Successful grantees will have to adhere to financial and narrative reporting requirements stated in the contract. 

Accountability and Feedback Mechanism for partners 

The accountability mechanism is applicable for all matters under the direct influence of PIN, including but not limited to: any fraud suspicions/ allegations, adherence to humanitarian principles and standards, PIN’s approach to working with partners, the Code of Conduct and PIN’s key policies. All complaints, suggestions and feedback must be sent through the following communication channels:  

  • Free hotline number: 0 800 000 09  
  • WhatsApp/Viber: +373 60 98 99 05