Școala de Jurnalism din Moldova deschide înscrierile pentru Storytelling Video și Podcast, două cursuri noi dezvoltate în parteneriat cu DW Akademie



PODCASTING

În premieră, Școala de Jurnalism din Moldova (ȘJM) lansează două cursuri noi pentru jurnaliștii profesioniști, dezvoltate în parteneriat cu DW Akademie.

  • La cursurile de Storytelling Video și Podcast se pot înscrie jurnaliștii care profesează în redacție sau în format de liber profesionist (freelancer), precum și colaboratorii (contribuitorii) din afara redacțiilor, care cunosc normele jurnalismului și au abilitățile de bază necesare. 

Cele două cursuri noi de Storytelling Video și Podcast au fost elaborate după metodologia academiei germane și vor fi predate în format hibrid – atât online, cât și offline. Timp de 10 săptămâni, jurnaliștii vor fi instruiți de formatori locali și internaționali, conform standardelor DW Akademie și ținând cont de cele mai recente tendințe în domeniu. La fel, în premieră, ȘJM va folosi ca material didactic un instrument numit „MethodKit pentru Podcast- ABC-ul unui podcast reușit”*, elaborat de DW Akademie în 18 limbi și adaptat în limba română de ȘJM.

La finalul programului de instruire, participanții vor avea posibilitatea să obțină granturi de până la 3.000 de euro pentru ideile lor inovatoare de produse jurnalistice, dar și mentorare în implementarea ideilor.

Cursurile noi vor fi predate de traineri locali și ai DW Akademie

Cele două cursuri vor dura 10 săptămâni fiecare și se vor desfășura în perioada 23 septembrie – 3 decembrie 2023, într-un tempo intensiv, dar în același timp adaptat programului de muncă tipic pentru jurnaliști.  Participanții nu doar vor învăța să creeze podcasturi și storytelling video în mod profesionist și calitativ, ci vor avea ocazia și să-și conceapă propriile produse media.

Cursurile pentru jurnaliști au fost dezvoltate și vor fi predate de instructori locali, certificați de DW Akademie. Formarea pe Storytelling Video va fi predată de Alex Gurdila, jurnalist și consilier pentru parteneriate și tehnologii media la Mediacor, în tandem cu Veronica Gherbovețchii, jurnalistă TV8 cu o experiență de peste 10 ani în media.

Cursul de Podcast va fi predat de Victoria Coroban, jurnalistă Radio Europa Liberă, autoarea podcastului „Laborator social” de la Radio Europa Liberă.

În afară de aceasta,  experți media ai DW Akademie vor contribui în calitate de instructori invitați.

MasterMind, un spațiu sigur de inovare și cizelare a produselor media

Cursurile Storytelling Video și Podcast se vor încheia cu o sesiune MasterMind, în care beneficiarii celor două instruiri, fiind ghidați de experți ai DW Akademie, își vor perfecționa proiectele de produse jurnalistice dezvoltate în cadrul celor două cursuri, pentru a le integra în oferta editorială a redacțiilor lor. MasterMind este un principiu de lucru conform căruia un grup de persoane depășește împreună provocări și găsește soluții, folosind inteligența colectivă și experiențele comune, pentru ca fiecare membru al grupului să-ți atingă propriile obiective.

Concurs de finanțare pentru cele mai convingătoare proiecte de storytelling video și podcast

Cele mai bune idei de produse media dezvoltate în cadrul cursurilor și a sesiunii de MasterMind vor putea obține finanțare în valoare de până la 3.000 de euro. Banii vor fi folosiți pentru dezvoltarea unei miniserii fie de podcast, fie de storytelling video, care va fi difuzată în spațiul audiovizual al Republicii Moldova sau online.

*„MethodKit pentru Podcast – ABC-ul unui podcast reușit” este un instrument didactic folosit de DW Akademie pe plan global în toate instruirile sale dedicate podcastului. Setul conține 61 de fișe, fiecare cu un aspect-cheie care ajută la dezvoltarea, structurarea, definirea și chiar evaluarea podcastului. Acesta oferă sprijin pas cu pas și ajută viitorii autori sau autoare de podcast să pună întrebări, să se concentreze asupra părților esențiale de care are nevoie fiecare podcast și invită la colaborare.

Persoanele interesate să participe la cursurile Storytelling Video și Podcast organizate de Școala de Jurnalism din Moldova se pot înscrie aici  https://bit.ly/3Pm6o4v

Termen-limită de înscriere: 19 septembrie.

Important: În acest an, participarea este gratuită. Școala de Jurnalism va asigura financiar deplasarea și cazarea beneficiarilor din alte localități decât Chișinău.