Apel de propuneri pentru susținerea activității jurnaliștilor de investigație

Proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media din Republica Moldova” (StratCom), finanțat de Uniunea Europeană, invită ziariștii, alți profesioniști din media și alți candidați eligibili (vedeți lista completă mai jos) să participe la un Apel de Propuneri pentru susținerea activității jurnaliștilor de investigație.

Scopul acestui Apel este de a încuraja și de a susține jurnaliștii și alte persoane interesate în procesul de documentare, realizare, publicare și difuzare a propunerilor de investigații. Propunerile pot aborda orice subiect de interes public, cum ar fi corupția, conflictul de interese, problemele sistemului de sănătate, economia, ecologia, educația și altele. Sprijinul - financiar și editorial - urmează a fi acordat candidaților ale căror propuneri vor fi selectate de membrii unui juriu independent.

Sprijinul financiar implică acoperirea cheltuielilor legate de activitatea jurnaliștilor / profesioniștilor din media / altor aplicanți care participă la realizarea investigației. Suma poate varia între 1,000 euro (o mie) și 4,000 (patru mii) de euro per proiect, în funcție de subiect, numărul de jurnaliști / profesioniști din mass-media / alți aplicanți implicați, durata și resursele necesare. Resursele financiare sunt destinate jurnaliștilor / profesioniștilor din mass-media / altor aplicanți, care documentează atât investigații print/online/multimedia (text, foto, audio, grafică etc.), cât și TV/video online (video cu elemente de Mobile Journalism). 

Pe lângă sprijinul financiar, solicitanții ale căror proiecte vor fi selectate vor beneficia de asistență profesională oferită de mentori și experți media naționali și internaționali, care va fi furnizată pe parcursul întregului proces de cercetare și a etapelor de dezvoltare a produsului media (producție și / sau redactare, publicare și / sau difuzare).

Sprijinul financiar și editorial este accesibil tuturor participanților, indiferent de nivelul de experiență profesională.

Criterii de eligibilitate

Solicitanții care fac parte din categoriile menționate mai jos sunt eligibili să participe la acest Apel, fie individual, fie ca membri ai echipelor:

 • Reporteri care activează în presa scrisă, online, radio sau TV, organizații media la nivel local, regional și national, platforme cu conținut în limba română sau rusă
 • Studenți și absolvenți ai facultății și școlilor de jurnalism; jurnaliști începători,vorbitori de limba română sau rusă
 • Bloggeri/vloggeri, vorbitori de limba română sau rusă.

Solicitanții care au participat la activități de instruire în jurnalism de investigație organizate de StratCom în 2020 (cursuri self-paced, eWorkshops etc.) sunt încurajați să aplice. Cu toate acestea, participarea la activitățile de instruire StratCom nu prezintă un criteriu de eligibilitate. 

Proiectele de investigație terminate sau cele lansate, investigațiile care au beneficiat de sprijin financiar din partea UE și/sau altor donatori înainte de lansarea acestui apel nu sunt eligibile. 

 

Structura aplicațiilor

Aplicațiile trebuie să conțină următoarele documente și informații:

 • Descrierea ideii de proiect și modul în care va fi desfășurată activitatea ce ține de jurnalismul de investigație, inclusiv raționamentul bugetului propus și calendarul provizoriu (a se vedea șablonul). Bugetul poate varia între 1.000 și 4.000 EUR. Suma va acoperi costurile directe legate de cercetarea și dezvoltarea proiectelor de jurnalism de investigație (acces la baze de date, transport, comunicare, costuri directe de producție etc.)
 • Scrisoare de intenție de publicare / difuzare a conținutului propus, oferită de o organizație media din Moldova (până la 2 pagini, formă liberă);
 • CV-ul (format Europass) autorului principal al investigației (a se vedea șablonul);
  Link-uri ale investigațiilor/reportaje video realizate anterior (formă liberă). 

 

Cererile trebuie depuse în română sau rusă.

Evaluarea inițială

Doar cererile care îndeplinesc criteriile de eligibilitate și respectă structura menționată mai sus vor fi transmise spre selecție juriului.

Criterii de selecție

Solicitările vor fi evaluate de un juriu independent, care va lua în considerare criteriile de selecție de mai jos:

 • Abilități profesionale dovedite ale aplicantului / aplicanților pentru implementarea proiectului propus;
 • Prezentarea clară a subiectului proiectului de investigație, a importanței și relevanței sale pentru interesul public;
 • Abordarea inovatoare și eficientă a procesului de documentare și realizare a investigației; 
 • Public țintă bine definit și metodologie clară de măsurare a impactului investigației; 
 • Fezabilitatea proiectului de investigație, a bugetului și a calendarului de producție;
 • Claritatea și calitatea aplicației în general.

Participarea solicitantului la activitățile de instruire în jurnalism de investigație organizate anterior de StratCom (cursuri self-paced, eWorkshops etc.) nu este un criteriu de eligibilitate, dar va fi considerată un avantaj.

Candidații interesați vor completa formularul: FORMULAR

Data limită de depunere a cererilor: 22 martie 2021, 18:00 (ora Moldovei)

Pentru detalii suplimentare puteți lua legătura cu persoana responsabilă din partea proiectului StratCom de organizarea acestui Apel, Dl Dima Stoianov, la adresa de e-mail: dima@commwithus.eu sau la telefonul: 068303071.

 

Distribuie prietenilor:Articolele publicate din 1 iunie 2020 nu au fost supuse verificarilor

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet

Logati-va cu una din retelele sociale pentru a crea un cont nou. Puteti modifica datele de acces si alege o parola dupa crearea contului.