Implicare Civică pentru Tineret și Împuternicirea Femeilor

Programul „Implicare Civică pentru Tineret și Egalitatea de Gen” urmărește reducerea inegalităților de gen și stimularea activismului tinerilor prin dezvoltarea și consolidarea capacităților organizațiilor societății civile (OSC).  În contextul angajamentelor asumate de Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană, proiectul urmărește să sprijine OSC-urile în promovarea egalității de gen și incluziunii tinerilor în politicile publice naționale și locale. Prin această inițiativă, dorim să asigurăm o participare activă a tinerilor și femeilor în luarea deciziilor și să consolidăm capacitatea organizațiilor locale pentru a influența politicile în domenii cheie.

Perioada de implementare: octombrie 2024- septembrie 2027

Obiectivele Proiectului

Scopul principal al acestui proiect este de a susține OSC-urile locale pentru a deveni actori activi în promovarea egalității de gen și a incluziunii tinerilor.

Obiectivele specifice includ:

  • Modelarea politicilor publice naționale din perspectiva incluziunii tinerilor și egalității de gen.
  • Consolidarea capacităților de advocacy și implicare a 50 de organizații de tineret și pentru drepturile femeilor.
  • Mobilizarea și sprijinirea organizațiilor locale pentru influențarea implementării politicilor regionale și locale.

Activitățile principale ale proiectului

Programul „include trei componente interconectate:

  1. Influențarea politicilor naționale – Peste 100 de OSC-uri vor fi sprijinite să contribuie la dezvoltarea politicilor publice din perspectiva egalității de gen și a incluziunii tinerilor. Prin activități de analiză, monitorizare și dialog politic, organizațiile vor avea oportunitatea de a participa activ la negocierile de aderare la UE, oferind expertiză în cel puțin șase sectoare relevante.
  2. Consolidarea capacităților OSC-urilor – Cel puțin 50 de organizații de tineret și de femei vor beneficia de un program complex de formare și mentorat. Acestea vor învăța cum să analizeze și să monitorizeze politicile, să deruleze campanii de advocacy și să mobilizeze comunități. De asemenea, vor fi dezvoltate trei planuri regionale de mobilizare și advocacy, inclusiv pentru regiunea Transnistreană.
  3. Mobilizare și advocacy la nivel local – Vor fi create trei coaliții regionale ale organizațiilor de tineret și femei, care vor implementa inițiative comune pentru combaterea inegalităților de gen și incluziunea tinerilor. Proiectul va sprijini cel puțin 25 de OSC-uri să implementeze inițiative de advocacy și mobilizare comunitară, implicând direct peste 10.000 de persoane.

Grupul Țintă și Beneficiarii Finali

Proiectul vizează:

  • Organizațiile societății civile care activează în domeniile drepturilor omului, egalității de gen și dezvoltării locale.
  • Asociațiile de tineret și cele pentru drepturile femeilor.
  • Autoritățile publice centrale și locale, inclusiv cele din regiunea Transnistreană.
  • Beneficiarii finali sunt femeile și tinerii vulnerabili, în special cei din zonele rurale, persoanele cu dizabilități, tinerii din comunitățile marginalizate și femeile migrante sau refugiate.

Partenerii și Impactul Așteptat

Proiectul va contribui la întărirea rolului societății civile în promovarea egalității de gen și a drepturilor tinerilor, facilitând un dialog constructiv între OSC-uri și autorități. Se va pune un accent deosebit pe dezvoltarea sustenabilă a organizațiilor locale, creșterea participării tinerilor în procesul decizional și promovarea unui mediu favorabil incluziunii sociale. Prin intermediul activităților de advocacy și mobilizare comunitară, proiectul va avea un impact direct asupra politicilor publice și va facilita accesul tinerilor și femeilor la procesele democratice.

Prin această inițiativă, susținem o societate civilă mai puternică și mai implicată, capabilă să contribuie activ la crearea unui mediu mai echitabil și incluziv pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

*Acest material este realizat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova cu suportul Fundaţiei Est-Europene în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltarea și ONG Agenția de Dezvoltare Regională din Tiraspol, din resursele acordate de Uniunea Europeană și Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene, Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, ONG Agenția de Dezvoltare Regională din Tiraspol, ale Uniunii Europene și/sau al Suediei.




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola