Strategii proactive împotriva amenințărilor cibernetice discutate la Simpozionul Regional de Securitate Cibernetică



Strategii proactive împotriva amenințărilor cibernetice discutate la Simpozionul Regional de Securitate Cibernetică

Securitatea cibernetică a devenit o prioritate strategică la nivel global, așa cum atacurile asupra instituțiilor importante sunt în continuă creștere. Conform statisticilor oficiale, în anul precedent, 71% din organizațiile din întreaga lume au fost au suferit în urma atacurilor ransomware, iar 30.000 de site-uri web sunt atacate zilnic. Strategiile proactive de prevenție cu privire la atacurile cibernetice pentru diminuarea impactului și atenuarea consecințelor nefaste, atât la nivel global, cât și regional, au fost subiecte discutate la Simpozionul Regional de Securitate Cibernetică ce se desfășoară în aceste zile la Chișinău. Platforma a reunit oficiali guvernamentali, experți locali sau reprezentanți ai principalilor parteneri de dezvoltare ai țării noastre. La eveniment au participat cca 35 de experți din state precum România, Estonia, SUA, Polonia, Ucraina și alte 10 țări, la care au participat peste 300 de participanți. 

„Securitatea cibernetică rămâne a fi o prioritate în cadrul colaborării Uniunii Europene cu Republica Moldova. Avem discuții în contextul aspectelor politice și recunoaștem reciproc importanța integrării domeniului de securitate cibernetică. Astăzi toate conflictele, crizele, au o componentă cibernetică. Ceea ce este clar e că la etapa creșterii amenințării trebuie să ne conjugăm eforturile, să consolidăm colaborarea la nivel bilateral, regional, internațional. Republica Moldova s-a dovedit a fi un partener solid, a demonstrat un angajament continuu de a-și îmbunătăți reziliența cibernetică. Suntem bucuroși să vedem sprijinul consecvent pe parcursul anilor, și avem și exemple bune, inclusiv disponibilitatea de a învăța din practicile statelor occidentale în domeniul securității cibernetice.” - Jānis MAŽEIKS, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova. 

„Țările noastre pot obține un beneficiu digital doar printr-un efort conjugat, prin consolidarea capacităților și rezilienței în securitatea cibernetică. Am fost martorii, pe parcursul acestor luni, la cât de esențial este acest domeniu. Am văzut actori rău intenționați care lansează atacuri DDoS, iar Republica Moldova a reușit în mod profesionist să facă față acestor provocări și săși demonstreze capacitatea de a le soluționa și în viitor. SUA, prin intermediul USAID, a donat echipamente pentru a ajuta Republica Moldova inclusiv pentru a răspunde în mod adecvat la atacurile cibernetice și pentru a dezvolta reziliența. Pentru a ne asigura că există specialiști bine instruiți, pentru a asigura securitatea cibernetică, în colaborare cu Universitatea Tehnică din Moldova, în parteneriat cu Google, Cisco Systems și alte rețele, va fi creată o nouă academie de securitate cibernetică în Republica Moldova.” - Laura HRUBY, Șef Adjunct al Misiunii Ambasadei Statelor Unite la Chișinău. 

„Securitatea cibernetică este un subiect în trend la foarte multe conferințe internaționale, iar acest simpozion este relevant din mai multe motive. În primul rând, viitorul Moldovei este unul digital: aceasta are nevoie de digitalizare rapidă pe multiple sectoare pentru a-și promova dezvoltarea socio-economică. Implementarea componentelor de e-sănătate, e-banking, e-comerț, este o soluție pentru a trece la un nivel superior de bunăstare socială, de atractivitate economică și stabilitate politică. Provocările cu care se confruntă Republica Moldova ar putea să fie atenuate inclusiv prin tranziție digitală. Respectiv, atunci când vorbim despre securitatea cibernetică, nu vorbim doar despre siguranța infrastructurii cibernetice, este vorba de fapt de esența dezvoltării socio-economice a Republicii Moldova.” - Tomasz KOBZDEJ, Ambasador al Republicii Polone în Republica Moldova. 

„Grație partenerilor noștri, avem posibilitatea să ne consolidăm capacitatea noastră, să implementăm cele mai bune tehnologii, să beneficiem de instruiri și formări. Din acest motiv, acum suntem deja într-o poziție mai bună, de a combate toate amenințările pe care le avem la moment. Dar asta nu mai este suficient, deoarece securitatea cibernetică reprezintă o cale foarte lungă și în primul rând noi trebuie să adoptăm strategia noastră, trebuie să identificăm și să analizăm toate riscurile care țin de peisajul de amenințări pe care le avem în față. Noi trebuie să ne combinăm toate eforturile pentru a identifica și soluționa toate amenințările hibride.” - Alexandru COREȚCHI, Director al I.P. „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”. 

În prima zi a Simpozionului Regional de Securitate Cibernetică au fost abordate, printr-o serie de paneluri de discuții de importanță semnificativă, concentrându-se pe construirea unui mediu digital mai securizat. Totodată, și identificarea și abordarea proactivă a atacurilor cibernetice în sectoarele critice au fost elemente cheie pentru această platformă. Companii cu renume internațional din România, Estonia, SUA și Polonia, precum SANS Institute, CRDF Global, MITRE Corporation, ISACA, Deloitte, Orange și Adobe Cyber Security, și-au împărtășit experiența lor, dar și scenarii reale de crize cibernetice și strategii eficiente de reacție implementate la nivel global. 

Cea de-a doua zi a simpozionului este dedicată atelierelor practice, unde participanții vor interacționa direct cu experții în securitatea cibernetică pentru identificarea metodelor proactive de detectare a amenințărilor și implementare a măsurilor defensive necesare. Workshop-urile vor viza, de asemenea, strategii dedicate prevenirii atacurilor de tip phishing în cadrul organizațiilor, cu accent special pe sectoarele guvernamentale și infrastructura critică, iar cei mai buni creatori de programe și mecanisme de apărare cibernetică vor împărtăși cu participanții strategii eficiente de contraatac și prevenire a amenințărilor cibernetice. Acest cadru interactiv va oferi participanților oportunitatea de a înțelege mai bine vulnerabilitățile și riscurile specifice securității cibernetice. 

Partenerii evenimentului: Consiliul Europei, Uniunea Europeană, Cybersecurity EAST, GFA Consulting Group, ACTION Global Communication, EU - Moldova: Stronger Together, Agenția de Guvernare Electronică și Departamentul de Stat al SUA. Partener digital: Amigo.