Condițiile de trai ale vârstnicilor din Centrul raional de plasament din Anenii Noi au fost îmbunătățite cu suportul Uniunii Europene și al Fundației Soros Moldova



Treizeci de persoane vârstnice și cu dizabilități din Centrul de plasament din satul Puhăceni, raionul Anenii Noi, au condiții mai bune pentru trai și activități de recreere, după ce încăperile au fost renovate și dotate cu mobilier, electrocasnice și alte echipamente. De condiții mai bune de muncă au parte și cei 25 de angajați. Îmbunătățirile au fost făcute în cadrul unui proiect desfășurat de Asociația Obștească „GENESIS” în parteneriat cu Consiliul Raional Anenii Noi cu sprijinul Uniunii Europene și al Fundației Soros Moldova.

01

Sălile de baie au fost reparate și adaptate accesului persoanelor cu dizabilități, s-au făcut renovări și dotări cu echipament în sala de mese, în spălătoria Centrului, în cabinetul medical și în spațiile pentru dormit. Din resursele proiectului și ale Consiliului Raional Anenii Noi au fost procurate o mașină de spălat, un frigider, un aragaz și alt echipament necesar pentru o activitate conformă cu normativele de stat. De asemenea, echipa Centrului, care lucrează pe ture, a fost instruită cum să acorde îngrijiri paliative, cum să asigure protecția persoanelor din serviciu împotriva situațiilor de  abuz și violență, cum să aplice instrumente de planificare individualizată a asistenței pentru beneficiarii serviciului.

„Angajații din acest tip de instituții au o activitate specifică, muncesc în ture de noapte-zi, supraveghează neîntrerupt sănătatea și starea psihologică a vârstnicilor, de aceea au nevoie de abilități profesionale specifice și de instruiri continue. Prin intermediul proiectului, datorită asistenței unui mentor calificat vom spori calitatea serviciilor prestate”, a spus, la evenimentul de totalizare, Natalia Procopii-Scobioală, manageră de proiect la AO „GENESIS”.

6

„Centrul de plasament din Anenii Noi a trecut  printr-o perioadă de modernizare și îmbunătățire a condițiilor de trai și a serviciilor prestate, iar noi suntem bucuroși să sprijinim astfel de transformări, în special dacă ele sunt fundamentate de un parteneriat durabil dintre societatea civilă și autoritățile publice locale”, a menționat Victoria Neaga, manageră de proiecte la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Cele 40 de servicii sociale le sociale pe care le dezvoltăm, împreună cu partenerii, în proiectul «Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune» sunt orientate spre îmbunătățirea calității vieții celor mai vulnerabile categorii ale populației. Ne bucurăm că există deschidere la nivel local și astfel serviciile dezvoltate sunt sustenabile”, a spus Petru Culeac, director executiv al Fundației Soros Moldova.

2

Proiectul „Îmbunătățirea calității serviciilor de plasament în cadrul Azilului raional pentru persoane în etate și cu dizabilități din s. Puhăceni, r. Anenii Noi, în contextul pandemiei de Covid 19” are un buget de 49 600 00 EUR și o cofinanțare din partea Consiliului Raional Anenii Noi  de 500 000 00 de lei. Proiectul este implementat în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis.

Persoană de contact: Natalia Procopii-Scobioală, directoare executivă AO „Genesis”

Email: genesis.mereni@gmail.com; tel: 069590633