Baroneasa britanică Janet Royall a vizitat în premieră Republica Moldova



Baroneasa britanică Janet Royall a vizitat în premieră Republica Moldova

Baroneasa britanică Janet Royall, directoarea Colegiului Somerville al Universității Oxford și membră a Camerei Lorzilor în parlamentul britanic, a vizitat în premieră Republica Moldova, la invitația Școlii Internaționale Heritage. Vizita a avut scopul de a consolida parteneriatele educaționale existente și de a crea noi oportunități de colaborare și explorare a educației și a culturii britanice. Aceasta a avut loc la începutul lunii aprilie și a fost organizată în contextul misiunii Heritage de a crea un mediu educațional multicultural și de a dezvolta cetățeni globali.

Janet Royall, baronesa britanică: „A fost grozav să-mi petrec timpul la Școala Internațională Heritage alături de o conducere extraordinară, profesori inspirați și elevi fantastici din multe țări. Am simțit energie și entuziasm în fiecare clasă și a fost o bucurie să-i aud pe elevi învățând în limbile română, rusă și engleză. De asemenea, am avut parte de o mulțime de discuții pline de bucurie, dar și întrebări încrezătoare de la elevii mai mari. Școala cultivă talentele copiilor și ale tinerilor, oferindu-le o educație excelentă, dar și învățându-i să respecte diferențele și să-și celebreze propria cultură. Într-o lume dezbinată, plină de probleme, este mai important ca niciodată ca tinerii să fie mândri de rădăcinile lor și să înțeleagă responsabilitățile unui cetățean global.”

Janet Royall are o carieră fascinantă în politica britanică și în cea a Uniunii Europene, iar din 2017 este directoarea Colegiului Somerville din Oxford, care este alma mater a fostei politiciene britanice Margaret Thatcher. Astfel, experiența acesteia este esențială pentru sistemul educațional din Moldova și pentru Heritage, care este singura Școală Cambridge din țară și pregătește elevii pentru cele mai bune universități ale lumii.

Teodor Zaporojan, elev în clasa a 8-a: „Mi-a plăcut foarte mult personalitatea și deschiderea doamnei Janet Royall. Ne-a oferit o mulțime de sfaturi valoroase din experiența și cariera sa bogată, iar discursurile ei au fost captivante. Această întâlnire a fost o experiență cu adevărat unică!”

Sabina Turcan, elevă Heritage: „Întâlnirea cu baroneasa Royall mi-a deschis ochii către noi posibilități, ea subliniind ideea că nimic nu este imposibil, dacă ai o motivație puternică. A încercat să ne insufle că doar cerul este limita, noi fiind viitorul planetei noastre. Este esențial să ne urmăm ambițiile și să ajungem până la stele.” 

Sanda Bostan, elevă în clasa a 10-a: „Este o experiență foarte prețioasă. Baroneasa ne-a vorbit despre viața ei și ne-a împărtășit gândurile sale despre cât de important este pentru noi, fetele, să ne atingem potențialul și să nu ne lăsăm intimidate de ceilalți. Cred că vorbesc în numele tuturor când afirm că ne-a dat aripi să facem ceea ce vrem.”

În timpul vizitei, baroneasa Royall de Blaisdon, a făcut un tur al Școlii Internaționale Heritage, vizitând inclusiv noul bloc dedicat liceului (care urmează a fi dat în exploatare). De asemenea, a avut parte de reprezentații artistice din partea micuților din clasele primare și a răspuns curiozităților elevilor din clasele liceale, fiind impresionată de nivelul de excelență și mediul prietenos de la Heritage.

Bogdana Bujag, elevă în clasa a 10-a : „Doamna Royall este cu adevărat o inspirație pentru toată lumea. Am fost impresionată de cuvintele sale înțelepte, în special cele referitoare la tinerele femei, educație, precum și importanța sănătății mintale în rândul tinerilor. Experiența ei este ceva din care toată lumea poate învăța.”

Gesica Sîrbu, elevă în clasa a 11-a: „Având-o prezentă la Heritage pe baroneasa Janet, am avut ocazia de a descoperi noi perspective și de a-mi îmbunătăți cunoștințele deja acumulate în AS Law. Am fost fascinată de felul ei de a vorbi, iar întrebările mele nu se mai opreau. Să o cunosc a fost un mare privilegiu, mă inspiră personalitatea și experiențele sale!”

Ulterior, itinerarul a continuat la Universitatea Tehnică din Moldova, unde baroneasa a fost întâmpinată de rectorul Viorel Bostan și a discutat cu studenții despre ChatGPT, inteligența artificială și perspectivele generației tinere. Apogeul aceste vizite a fost semnarea unui memorandum de către Janet Royall, Robert Ford, directorul general Heritage, și Viorel Bostan, rectorul UTM. Documentul reprezintă angajamentul și deschiderea spre colaborări viitoare în beneficiul educației din Moldova, inclusiv prin schimb de experiență și aplicarea celor mai bune practici.

Agenda zilei a mai inclus o întâlnire cu viceprimara Chișinăului, Angela Cutasevici, care a abordat provocările sistemului actual de învățământ și educația incluzivă în contextul războiului cu Ucraina. Baroneasa Royall de Blaisdon a avut și o întrevedere cu Edward Inglett – însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Marii Britanii în Moldova, în timpul căreia au fost abordate mai multe subiecte, în special cooperarea în domeniul educațional dintre Marea Britanie și Moldova.