Femeile din Ungheni și Cahul pledează pentru dezvoltare economică și muncă decentă



În data de 1 noiembrie, la Ungheni s-a desfășurat conferința finală a proiectului „Abilitarea femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă”. La eveniment au participat membri și membre ale autorităților locale din Ungheni și Cahul, reprezentați și reprezentante ale partenerilor de dezvoltare, agenți economici și, bineînțeles, beneficiarele proiectului. În cadrul conferinței s-a discutat despre reușitele proiectului, importanța susținerii și abilitării economice a femeilor, dar și despre continuitatea acestei inițiative.

Ideea demarării proiectului a venit din necesitatea de a crea un model de incluziune socio-economică a femeilor, astfel încât acestea să beneficieze de ajutor pentru a se dezvolta, a-și redobândi încrederea în sine și a deveni independente din punct de vedere financiar. În perioada de pilotare a modelului de incluziune socio-economică, 256 de femei au beneficiat de suport pentru socializare, educație și formare, în cadrul Cluburilor pentru Femei. Dintre acestea, 97 au avut parte de asistență psiho-socială și ocupațională, 32 și-au găsit un loc de muncă, iar 21 au primit suport prin mini granturi, pentru a iniția activități care să le asigure independența financiară.

Angela Ciocîrlan, președinta Asociației Obștești „Făclia”: „Ne-am așezat la discuții pentru a vedea care sunt provocările femeilor, ce dureri au și ce ar dori să soluționeze. În urma acelor cercetări și analize am văzut că femeile au nevoie de informații, susținere, încurajare, abilitare și instruiri. Mai mult decât atât, femeile au nevoie de comunicare, să fie ascultate și auzite. Acest model de a ne asculta reciproc și de a fi împreună, stă, de fapt, la baza poveștii noastre de succes. Am pornit de la autoritățile publice locale, de la factorii de decizie din regiune – cei care spuneau că își doresc să susțină femeile. Am mers la biblioteci, acolo unde femeile pot veni să comunice într-un spațiu prietenos. De asemenea, am invitat instituțiile de resort, precum Direcția de Ocupare a Forței de Muncă Ungheni și Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei Ungheni, unde femeile vin și își caută răspunsul. Și nu în ultimul rând, am apelat la asociațiile specializate de femei. Eroinele principale au fost femeile. Peste 250 de entuziaste s-au înrolat în Cluburile pentru Femei de la Ungheni și Cahul.”

Tatiana Lazăr, vicepreședinta raionului Ungheni: „Femeile au nevoie de susținere economică, dezvoltare economică și, prin proiectul respectiv, a fost dezvoltată anume această idee. Mulțumim autorităților publice de nivel întâi, că s-au implicat, au dat dovadă de foarte multă responsabilitate și au ajutat femeile, care la început poate nu aveau încredere că vor reuși să se implice într-o afacere, dar am văzut cum au reușit. Astfel, ne încurajează și pe noi să ne implicăm.”

În cadrul proiectului a fost creată o platformă specializată – Cluburile locale pentru Femei, care le-a oferit supraviețuitoarelor violenței în familie oportunitatea de a se dezvolta și a deveni independente financiar. În total au fost create 16 cluburi de femei în Ungheni și Cahul din care au făcut parte peste 250 de femei. Peste 20.000 de persoane din raioanele Cahul și Ungheni au fost informate cu privire la drepturile sociale și economice ale femeilor, respectarea egalității de gen, oportunități de dezvoltare a afacerilor inovatoare (încurajarea antreprenoriatului), violența domestică și în bază de gen, egalitatea de gen.

Svetlana Andrieș, specialistă programe, UN Women Moldova: „În cadrul proiectului EVA finanțat de UE ne-am străduit să creăm un ecosistem de angajamente prin politici la nivel local din perspectiva de gen. Un ecosistem care să presupună mai multă implicare a femeilor lidere, mână în mână cu bărbații, în activități economice la nivel local, dar și în inițiative locale care vin să îmbunătățească cât de puțin condițiile sociale economice ale cetățenilor pentru care lucrăm împreună. UN Women Moldova are trei priorități de bază: participarea politică și implicarea în luarea deciziilor, inclusiv în procesele de pace și securitate; abilitarea economică a femeilor; eliminarea și prevenirea violenței în bază de gen. În acest proiect implementat de AO „Făclia” avem un element sinergic care îmbină toate aceste priorități pe care lucrăm la nivel național, inclusiv în Cahul și Ungheni. Ne-am dori ca aceste Cluburi locale să își continue activitatea fie pe cont propriu, fie prin alte programe de suport.”

Modelul de incluziune socio-economică are patru piloni de bază: mecanismul de referire bazat pe parteneriate, rețeaua de suport și asistență pentru femeile supraviețuitoare ale violenței în familie, strategia de identificare a beneficiarelor și metodologia de furnizare a serviciilor de abilitare socio-economică a femeilor din regiunile Ungheni și Cahul.

Tudor Gavriliuc, secretarul Consiliului Municipal Ungheni: „Noi toți avem dreptul la muncă decentă și viață decentă. Acest proiect, prin cluburile pentru femei, prin oportunitățile oferite și prin micile afaceri create, le va ajuta pe femei să înțeleagă că nu sunt cu nimic inferioare bărbaților, că pot fi independente și pot obține succes. Noi întotdeauna am fost sensibili la acele inițiative bune, le-am susținut mereu și le vom susține în continuare.”

Nicoleta Enachi, lucrătoare outreach: „Am creat un club aprins, un club cu femei dornice de a veni, de a participa, de a se deschide. Un mare avantaj pe care le-am avut la aceste cluburi este că am putut să ajutăm femeile, iar ele veneau cu siguranța căci totul este confidențial.”

Damaris Leahu, coach vocațional la Ungheni: „Le-am asistat pe drumul lor de succes, le-am ajutat să își descopere resursele interioare, fiindcă cele exterioare mai puțin pot fi influențate, dar cele interioare se pot descoperi și valorifica. Ne va fi plăcut să urmărim până la capăt cum femeile noastre înfloresc și se dezvoltă.”

Momentan la Direcția de Ocupare a Forței de Muncă sunt înregistrate peste 30 de femei care doresc să învețe o profesie nouă și să obțină independență financiară.

Carolina Butușneanu, consilieră de ocupare: „Specialiștii din cadrul Direcției de Ocupare a Forței de Muncă ne-au ajutat să găsim posturile vacante de muncă pliate la nevoile și interesele beneficiarelor din cadrul proiectului. Suntem în continuare în căutarea joburilor pentru celelalte beneficiare, care nu au reușit să se angajeze, dar care caută un loc de muncă, pentru că vor să își trăiască visele.”

Olesea Plăcintă, membră a Clubului pentru Femei din Zagarancea: „Am pornit în cadrul acestui proiect ca participantă a clubului, deoarece am fost victimă a violenței economice și juridice, mi-au fost lezate unele drepturi. Fiind membră a clubului, am mers pas cu pas. Am participat la cursurile de antreprenoriat și educație financiară, iar specialistul de angajare m-a îndemnat să solicit un mini grant pentru afacere. Sunt mândră că am întâlnit în calea mea acești oameni minunați, care mi-au fost mereu alături.”

Proiectul „Abilitarea femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă” se desfășoară în baza Acordului de Colaborare cu UN Women, în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.