Conexiuni accesibile pentru Moldova: oportunități și provocări



poze 561

Mobilitatea sustenabilă, infrastructura sigură pentru bicicliști, crearea zonelor sigure de 30km/h în adiacentul instituțiilor de învățământ, transportul public accesibil sunt doar câteva dintre subiectele discutate în cadrul mesei rotunde Conexiuni accesibile pentru Moldova: oportunități și provocări, organizate la inițiativa Automobil Club din Moldova, în cadrul proiectului SABRINA – Rute de Ciclism mai sigure în zona Dunării, finanțat de Interreg Programul Transnațional Dunărea. Evenimentul a fost organizat în suportul Săptămânii Europene a Mobilității 2022, care este campania emblematică a Uniunii Europene privind mobilitatea urbană durabilă. Aceasta are drept scop promovarea schimbărilor comportamentale în favoarea mobilității, transportului public și a altor soluții de transport ecologice și inteligente.

 Informarea factorilor de decizie cu privirea la necesitatea abordării moderne a normelor și standardelor de implementare și modernizare a infrastructurii destinată transportului alternativ, precum informarea și promovarea avantajelor accesului la un transport calitativ și accesibil, ciclismului și a altor forme de mobilitate sustenabilă au fost principalele obiective ale organizării acestui eveniment.

Coordonatorul de proiect al SABRINA, Virginia Mandalac, a prezentat rezultatele remarcabile ale activitităților obținute în ultimii doi ani de muncă asiduă a echipei. Pe lângă Raportul privind cele mai bune practici din regiune și fișele informative referitoare la riscurile, soluțiile și beneficiile implementării recomandărilor elaborate în cadrul proiectului, a fost prezentat și Ghidul destinat factorilor de decizie. Acest Ghid este un instrument online care oferă utilizatorilor (autorităților din domeniul infrastructurii de ciclism și siguranței rutiere; alte părți interesate) un set unificat de proceduri, know-how și recomandări bazate pe Evaluarea pe stele și studii de caz a bunelor practici pentru îmbunătățirea și dezvoltarea rutelor de ciclism cu accent pe siguranța rutieră și călătoriile fără pericole. Autotitățile din domeniu au manifestat un interes deosebit față de materialele prezentate.

poze 111

Invitații au prezentat viziunile moderne privind mobilitatea accesibilă, discutând despre progresele din domeniu și situația actuală în Republica Moldova la nivel național și local.  În concluzie, autoritățile responsabile au confirmat disponibilitatea de cooperare cu organizațiile non-guvernamentale și activiștii civici în vederea ameliorării, promovării și implementării celor mai bune practici din domeniu.

Republica Moldova s-a alăturat Declarației de la Viena din 2021 privind Transportul, Sănătatea și Mediul în Regiunea Europeană, prin care a fost aprobat Master-Planul European pentru ciclism și face eforturi pentru o abordare modernă a normelor și standardelor de implementare și modernizare a infrastructurii destinate ciclismului, precum informarea și promovarea avantajelor unui transport public calitativ și accesibil, ciclismului și a altor forme de mobilitate sustenabilă. O infrastructură urbană modernă nu poate fi asigurată fără benzi pentru cicliști. Săptămâna curentă Guvernul a aprobat noi reguli privind reglementarea circulației trotinetelor electrice, care vor întra în vigoare peste o lună. Aceste reguli sunt necesare pentru o mai bună siguranță a utilizatorilor, având în vedere că numărul acestora este în creștere.poze 81