Workshop practic ”Tururi de gunoi și misiuni de salvare a mâncării” (21-24.10)

Distribuie prietenilor:3Tururi de gunoi și misiuni de salvare a mâncării – un atelier de 4 zile în cadrul Cursului de artă contemporană și curatoriat de Clara Abdullah [MD/RO] (EcoVisio) – activistă de mediu și Bermet Borubaeva [KG] (Cooperative PreobraZHenskiy) – artistă și activistă

21-24 octombrie, 2020

Locații: Zpațiu-Atelier (Casa Zemstvei, str. Șciusev 103, Chișinău) / Rugina & Co (Bariera Sculeni, str. Ghidighici 3) / Diverse piețe și magazine din Chișinău / online

Pe parcursul celor 4 zile, vom explora împreună modalități de a salva mâncarea neiubită, nevândută, respinsă, urâtă, strâmbă, aproape de data expirării, dar încă gustoasă și bună pentru consum. Uneori asta înseamnă pur și simplu o privire mai atentă în propriul frigider, alteori e vorba de interacțiuni cu diverse comunități și agenți economici, precum și perindări urbane minuțioase. Experiențele obținute ne vor ajuta să dezvoltăm un discurs artistic în jurul unor subiecte din sfera ecologiei.

Un aspect important la ceea ce noi vom face e să testăm limitele economiei de piață a Chișinăului, care dictează ca toate schimburile să aibă loc în virtutea profitului sau a avantajului social. Noi vom încerca să creăm schimburi bazate pe cooperare, bunăvoință și grijă pentru resurse, chiar dacă asta se va întâmpla la un nivel foarte mic, ca de exemplu convingerea unui magazin de cartier să ne dea nouă morcovii diformi în loc să-i arunce.

Atelierul va include activități de cartografiere, mers pe jos, vorbit și sunat oameni, documentat, făcut postări și poze, cărat sacoșe și mai ales, încasat priviri strâmbe cu regularitate. Festivitatea de ”absolvire” a atelierului va avea loc lângă parcul de sculpturi „Rugina & Co”, sub forma unui performance interactiv în aer liber numit Chaihana. În cadrul acesteia, vom găti și ne vom bucura de „recolta” noastră freegană de oraș, alături de un ceai cald și muzicile noastre preferate. Pe lângă mâncare, ne vom mai împărtăși cu uneltele și abilitățile noastre culinare, astfel încât să profităm la maxim de produsele noastre salvate, reducând consumerismul la minim.

Doritorii de a se înscrie la atelier sunt rugați să completeze acest formular până la data de 16 octombrie 2020. Participanții selectați vor primi instrucțiuni prin email pe 18 octombrie.

Despre traineri

Clara Abdullah [MD/RO] (1990) – originară din România, adoptată de Chișinău în 2018, unde trăiește ca artistă captivă într-un corp de oengistă. A studiat jurnalism, politici de gen și alte câteva chestii de o avertizase mama ei că nu aduc un rost în viață. Înainte să vină la Chișinău, a lucrat în Lisabona la un centru de reducere a riscurilor pentru consumatori de droguri, apoi în Vilnius la Institutul European pentru Egalitate de Gen. A făcut și un internship la VICE pe când era studentă, lucru de care toți prietenii îi spun că ”are sens”. Interesele ei actuale sunt în zona ecologiei și a activismului în comunitate. Nu a văzut niciodată Lion King.

Bermet Borubaeva [KG] este cercetătoare, curatoare și artistă, născută în Bișkek, Kârgâzstan. În practica sa diversă, lucrează cu problemele de producere politico-economice a hranei, a muncitorilor, mediului urban, emancipării de gen. Este licențiată și a făcut master în Arte în Științele Politice și Analiză Politică și Politici Publice. În 2009, a absolvit Școala de Artă Contemporană ArtEast și a studiat la Prima Școală Curatorială de Vară din Moscova. A contribuit la mai multe publicații în domeniile artei, științelor politice, mediului urban, la proiecte locale și internaționale din Asia Centrală, Rusia, Slovenia, Serbia, Elveția, Polonia, Mexic, SUA și altele. În 2009, a fondat Cooperativa PreobraZHenskiy și a pornit jocul „Școala Migrantului” și comicsul activist „I. Food” („Eu. Mâncare”).

Taxa de participare
Participarea la atelier este GRATUITĂ, pentru că credem că accesul la educație trebuie asigurat tuturor doritorilor, indiferent de statutul lor economic sau social. Participanții ar trebui să-și acopere singuri costurile aferente călătoriei internaționale, cazării la Chișinău și alte costuri legate de participarea lor.

Mai multe detalii despre proiectul Edu-Art 2020 găsiți la acest link: https://arteduct.wordpress.com/edu-art-2020/
Informații suplimentare despre Cursul de artă contemporană și curatoriat: https://arteduct.wordpress.com/edu-art-2020/curs/

Aviz COVID-19
Rugăm toți participanții să își asigure măști și mănuși pentru zilele de lucru în atelier. La rândul nostru, vom asigura dezinfectant pentru mâini și suprafețe, și instrumente de lucru, spații de lucru mai largi și posibilitatea de a lucra în aer liber pentru a asigura respectarea distanțării fizice de 1,5 m. În caz că manifestați simptomele virusului Covid-19, vă rugăm să optați doar pentru componentele online propuse în cadrul activității.

Informații de contact
Oberliht: tel. + 373 22 286317, + 373 79910102, email: info@oberliht.org
Clara Abdullah (EcoVisio): tel. +373 60790514, email: clara@ecovisio.org

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional din România (AFCN), Centrul Cultural Ceh din București și Ambasada Republicii Cehe din Chișinău. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. Acest program nu a fost susținut de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al RM

 


Distribuie prietenilor:


Articolele publicate din 1 iunie 2020 nu au fost supuse verificarilor

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet

Logati-va cu una din retelele sociale pentru a crea un cont nou. Puteti modifica datele de acces si alege o parola dupa crearea contului.