Experiment de laborator în Moldova Evenimentul nr. 3: „Dezvoltarea cooperativelor, Dialog și Lego - Joc serios"

Distribuie prietenilor:


În ultimul an, proiectul BOND și-a asumat o sarcină esențială, să realizeze un experiment de laborator în Republica Moldova. Experimentul de laborator este un proces de învățare care implică fermieri și grupuri de manageri ai terenurilor care vor participa la activități de consolidare a capacității și la proiectarea planurilor de acțiune care va conduce la semnarea Memorandumurilor de înțelegere dintre diferite sectoare pentru o cooperarea în viitorul apropiat.

La data de 25 februarie 2020, organizația ProEntranse, a organizat primul eveniment cheie, axat pe analiza performanței organizaționale și elaborarea unui Plan de acțiune. Evenimentul nr. 2 și 3 au fost inițial concepute sub un format față în față, pentru a fi implementate în 19 martie și 10 aprilie 2020.

Spre sfârșitul lunii februarie 2020, Republica Moldova, la fel ca multe alte țări, a închis frontierele și a restricționat toate întâlnirile față în față, din cauza pandemiei provocate de COVID 19, care s-a răspândit la nivel mondial. Din cauza crizei COVID 19, în contextul restricțiilor și al îngrădirilor sanitare din Uniunea Europeană, evenimentul a trebuit să își schimbe structura într-un format virtual care a fost re-proiectat pentru a putea implementa această activitate. De menționat că principalele obiective și rezultatele prevăzute au fost păstrate, dar metodologia și formatul au fost complet schimbate.

Ca urmare a situației actuale, prezentările din cadrul instruirilor petrecute în timpul evenimentului nr. 2, exercițiile și schimburile de experiență au fost orientate spre exemple și provocări care apar din cauza COVID 19. Evenimentul nr. 2 a fost promovat de ProEntranse, cu sprijinul FAO și Universitatea din Cordoba (Spania), fiind împărțit în 5 sesiuni online, care au avut loc între lunile Mai și Iunie 2020.

Evenimentul nr. 3 va fi organizat în septembrie 2020 și va fi axat pe dezvoltarea cooperativă, dialogul și jocul serios de Lego. Evenimentul nr. 3 va fi structurat în 3 sesiuni online, cu durata de aproximativ 2 ore fiecare:

  • Sesiunea 1 - Experiențe de success ale cooperativelor și instrumente financiare pentru sprijinul fermierilor;
  • Sesiunea 2 - Gamification, bazat pe dezvoltarea cooperativelor;
  • Sesiunea 3 - Dialogul dintre cooperative și instituțiile guvernamentale

În timpul celui de-al treilea eveniment, participanții vor avea acces la 2 înregistrări video, înregistrate de reprezentanții a 2 cooperative din Franța și Norvegia.

Marie Odile Smets, de la cooperative Panier Vert, Franța, va descrie modul în care este administrată cooperativa, modul în care cooperativa operează pe produse, cum este creat capitalul propriu al cooperativei și alte elemente interesante care fac cooperativa să aibă succes și profit.

Julie Hval va discuta despre experiența de cooperare din Norvegia, despre cum ar trebui să se concentreze cooperativa pe tineret și despre modul în care tinerii pot fi motivați să se alăture sau să înființeze cooperative.

Pentru mai multe detalii referitoare la "Experimentul de Laborator" din Moldova puteți accesa linkul.

Acest proiect a primit finanțare din Programul de Cercetare și Inovare al Uniunii Europene, Orizont 2020, în temeiul Acordului de finanțare nr. 774208.


Distribuie prietenilor:


Articolele publicate din 1 iunie 2020 nu au fost supuse verificarilor

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet