Concurs de selectare a instituțiilor de învățămînt din 5 raioane pentru participare în cadrul proiectului ,,Facilitarea accesului copiilor refugiați din Ucraina la un mediu sigur de trai și educație, pentru o integrare socială sigură” implementat de CNPAC
Context
Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) este o organizație nonguvernamentală cu 27 ani experiență, care are misiunea de a contribui la diminuarea incidenței și a consecințelor violenței față de copii prin activități de prevenire, pledoarie, dezvoltare de capacitați și servicii specializate. Mai multe detalii aici: www.cnpac.md.
În perioada ianuarie - decembrie 2025, CNPAC în parteneriat cu Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR), implementează proiectul Facilitarea accesului copiilor refugiați din Ucraina la un mediu sigur de trai și educație, pentru o integrare socială sigură.
Unul dintre obiectivele proiectului constă în oferirea sprijinului instituțiilor de învățământ din 5 localități ale țării (Chișinău, UTA Găgăuzia, Ștefan-Vodă, Cahul, Bălți) să devină medii sigure și lipsite de violență pentru toți copiii, inclusiv copiii strămutați din Ucraina.
Astfel, proiectul presupune instruirea a circa 130 facilitatori din rândul psihologilor și pedagogilor din cadrul instituțiilor de învățământ participante la proiect, 20 adolescenți și adolescente încurajați să devină ambasadori ai schimbării. Suplimentar, 200 de specialiști din administrația instituțiilor, cadre didactice, personalul auxiliar și părinți vor primi suport și consultanță în procesul de elaborare sau actualizare a Politicii de Protecție în Instituția sa de învățământ (PPC) după cum urmează:
Denumirea activității |
Destinatar |
Descriere |
|
1. |
Instruirea cadrelor didactice și psihologilor în livrarea Programului de dezvoltare a rezilienței ”12 PLUS” |
Adolescenți și adolescente cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani. |
„12 PLUS” este un program de prevenire a abuzului și exploatării sexuale față de adolescenți, dezvoltat de CNPAC. Programul presupune organizarea mai multor sesiuni tematice pentru grupuri de adolescenți (sexting, sponsoring, exploatare, trafic, cyberbullying, abuz sexual online, bullying) și oferirea resurselor relevante prin intermediul site-ului www.12plus.md Sesiunile tematice cu elevii pot fi integrate în disciplinele din curricula școlară, cum ar fi cursul de dezvoltare personală sau pot fi organizate extrașcolar. Instruirea facilitatorilor presupune un training de 3 zile la Chișinău și 2 supervizări online de grup.
În baza livrării programului pentru 2 grupuri de beneficiari va fi emis Certificatul de facilitator (50 ore). |
2. |
Elaborarea/revizuirea Politicii de Protecție a Copilului în instituție de învățământ |
În cadrul proiectului, instituțiile de învățământ selectate vor beneficia de asistență directă din partea unui grup de consultanți al CNPAC. Aceștia vor asista instituțiile în crearea unui Grup de lucru format din elevi, părinți, cadre didactice și non-didactice (25 persoane), vor analiza împreună Politica de Protecție a Copilului în instituția de învățământ (PPC) și oferi suport consultativ pentru revizuirea sau crearea de noi conținuturi. În proces vor oferi mentorat și supervizare continuă. Procesul se va încheia cu validarea și aprobarea de către instituție a versiunii finale a PPC. Acest demers asigură o abordare participativă și centrată pe nevoile comunității școlare. Toate aceste activități vor fi desfășurate în perioada aprilie-noiembrie 2025. |
|
3. |
Instruirea adolescenților în ”Participarea copiilor în procese decizionale” |
Adolescenți și adolescente cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani. |
Adolescenții vor participa la o instruire dedicată dezvoltării abilităților de comunicare, argumentare și colaborare, pentru a-și exprima opiniile în mod eficient și a influența deciziile luate de adulți. Ulterior, aceștia vor fi implicați activ în Grupul de lucru pentru revizuirea participativă a politicii de protecție din instituția de învățământ din care provin. Această experiență le va permite să contribuie direct la crearea unui mediu educațional mai sigur și incluziv. Activitatea va avea loc la Chișinău, fiecare instituție va delega câte doi elevi, iar instruirile se vor desfășura în 2 sesiuni a câte 2 zile fiecare. |
4. |
Participarea adolescenților la Școala de vară SAFETEEN Ediția III |
Adolescenți și adolescente cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani. |
Adolescenții din Grupul de Lucru pe revizuirea Politicii de protecție a Copilului (PPC) vor participa la Școala de vară Safeteen Ediția III pentru schimb de experiență. Activitatea va avea loc în afara Chișinăului în perioada 23-25 iunie 2025 , fiecare instituție va delega câte doi elevi din grupul de Lucru PPC. |
CONCURS
În cadrul acestui proiect, CNPAC lansează concursul de selectare a 10 instituții de învățământ (cu cel puțin 15 adolescenți strămutați din Ucraina înscriși în instituție), cel puțin câte o instituție din localitățile participante la proiect: Chișinău, Bălți, UTA Gagauzia, Ștefan Vodă, Cahul.
În calitate de participante ale Proiectului Facilitarea accesului copiilor refugiați din Ucraina la un mediu sigur de trai și educație, pentru o integrare socială sigură, instituțiile de învățământ selectate vor beneficia de următoarele:
- circa 30 pedagogi și psihologi din fiecare localitate vor putea fi antrenați în calitate de facilitatori ai programului structurat 12PLUS descris în tabel
- instituțiile vor dobândi experiență de planificare și implementare a activităților de prevenire a violenței față de copii
- elevii și cadrele didactice vor primi materiale informative și educative
- instituțiile vor beneficia de suport în revizuirea în mod participativ a Politicii sale de Protecție a Copilului
- elevii vor dezvolta abilitățile de comunicare, argumentare și colaborare
Costurile de participare la proiect (materialele de lucru, mapa participantului, ghiduri metodologice, cazare, alimentare, transport tur-retur) vor fi asigurate din contul proiectului.
Cine poate să participe la concurs:
În cadrul concursului sunt eligibile instituții de învățământ preuniversitar publice și private din Chișinău, Bălți, UTA Găgăuzia, Ștefan Vodă, Cahul:
- instituții de învățământ secundar (gimnazii și licee);
- instituții de învățământ profesional tehnic (școli profesionale, colegii, centre de excelență).
În cadrul concursului pot candida instituții de învățământ cu predare în limba română și rusă. Cerință minimă: membrii echipelor de implementare a proiectului din partea instituțiilor de învățământ trebuie să posede un nivel mediu de înțelegere a limbii române.
CERINȚE FAȚĂ DE INSTITUȚIILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT PARTICIPANTE LA CONCURS:
- Integrarea în instituția de învățământ a copiilor refugiați din Ucraina cu vârsta cuprinsă între 12-18 ani.
- motivația puternică de a participa în cadrul proiectului și deschiderea instituției de învățământ de a implementa activitățile proiectului în mod eficient;
- disponibilitatea administrației instituției de învățământ de a organiza activități extrașcolare pentru promovarea drepturilor fundamentale ale copiilor ;
- disponibilitatea de a delega câte 2 persoane din cadrul instituției de învățământ care vor fi instruite (martie-aprilie 2025) în calitate de facilitatori în programul structural 12PLUS, iar în perioada aprilie-noiembrie 2025 vor livra programul către adolescenți.
- Disponibilitatea de a delega 2 elevi care să participe la instruiri, dintre care cel puțin unul să fie adolescent/ă strămutat din Ucraina (martie-mai 2025) și Școala de vară Safeteen ediția III (23-25 iunie 2025)
- Desemnarea unui grup de 25 de persoane (administrație, cadre didactice, personal auxiliar, părinți și elevi) pentru a participa activ în Grupul de Lucru privind revizuirea Politicii de Protecție a Copilului.
PROCEDURA DE SELECTARE:
Instituțiile de învățământ interesate să participe în proiect sunt invitate să depună un dosar de participare, care va include:
- Formularul de participare completat online: https://slink.ro/OwPcB
- scrisoarea de intenție (formă liberă), care va conține
(i) expunerea intenției de a participa la toate activitățile proiectului;
(ii) angajamentul de a începe în perioada martie-decembrie 2025;
(iii) confirmarea numărului de copii strămutați din Ucraina cu vârsta cuprinsă între 12-18 ani, care pot fi delegați pentru activitățile proiectului.
Scrisoarea de intenție semnată de către directorul instituției, în formă scanată va fi expediată la adresa de e-mail: concurs@cnpac.md cu titlul : „Concurs de participare – Instituții de învățământ sigure”.
TERMEN DE DEPUNERE:
Termenul-limită de depunere a dosarelor de participare este 28 februarie 2025, ora 18:00.