frule

Programul de suport pentru comunități în elaborarea și implementarea planurilor sustenabile pentru climă și energie (PNUD).

Suedia, Norvegia și PNUD lansează un program de suport destinat autorităților publice locale (APL) și femeilor antreprenoare de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv pentru comunitățile de pe malul stâng al râului Nistru. Concursurile sunt organizate de proiectul PNUD „Comunități reziliente prin abilitarea femeilor”, faza a II-a, finanțat de Suedia și Norvegia. 

Programul urmărește integrarea măsurilor sensibile la gen de adaptare la schimbările climatice în planificarea dezvoltării la toate nivelurile și sectoarele prioritare, pentru a asigura reziliența climatică pe termen mediu și lung a sistemelor economice, sociale și ecologice. Totodată, acesta vizează dezvoltarea și implementarea măsurilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) și de mitigare a efectelor schimbărilor climatice. Un alt obiectiv este crearea de parteneriate publice-private pentru protecția mediului și reziliența climatică la nivel local. 

În perioada 2025-2026, cele 20 de localități selectate vor primi sprijin pentru elaborarea sau actualizarea Planurilor de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă. După finalizarea acestui proces, comunitățile vor putea accesa trei tipuri de asistență. Primul tip de asistență, cu o valoare de până la 40.000 de dolari SUA, este destinată comunităților locale (APL) și necesită o co-finanțare de 10%. Al doilea tip de asistență, pentru femeile agri-producătoare, oferă bunuri și servicii până la 20.000 de dolari SUA, cu o contribuție de minim 10% din partea beneficiarelor. Al treilea tip de asistență este destinat femeilor care desfășoară activități economice la nivel de gospodărie, fiind servicii și bunuri în valoare de până la 6.000 de dolari SUA și necesită o co-finanțare de minim 5%. Expresiile de interes pentru a beneficia de suport în cadrul acestui program pot fi depuse atât din comunitățile rurale, cât și de cele urbane de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv din stânga Nistrului. Termenul-limită pentru depunerea propunerilor de proiect este 30 noiembrie 2024, ora 18:00. 

Competiția vizează comunitățile, care și-au creat deja Planuri de Acțiune pentru Energie Durabila și Climă (PAEDC), dar necesită actualizări pentru a încorpora noul context cu elemente de energie durabilă, climă, sărăcia energetică, aspecte sau de gen. De asemenea, sunt invitate și comunitățile care au elaborat Planuri de Acțiune pentru Energie Durabilă până în anul 2020, dar care au nevoie de adaptări pentru a reflecta contextul actual. Sunt încurajate să aplice și comunitățile care în prezent nu au PAEDC-uri, dar sunt interesate să inițieze procesul de dezvoltare al acestora.  

În perioada 7-23 noiembrie, experții proiectului PNUD vor organiza sesiuni de informare cu privire la condițiile și modul de desfășurare a concursurilor. Toate activitățile vor fi organizate gratuit. 

Calendarul evenimentelor de informare:

Luni, 11 noiembrie 2024, ora 11:00, Chișinău, Mercure Jazz Hotel, str. Vlaicu Pârcălab 72

Marți, 12 noiembrie 2024, ora 11:00, Cahul, restaurantul „Balcan”, str. Seliviorstov 9j

Marți, 19 noiembrie 2024, ora 11:00, Soroca, restaurantul „Soroca”, Ștefan cel Mare 113/1

Marți, 26 noiembrie 2024, ora 11.00, sesiune online, cu traducere română-rusă

Proiectul ”Comunități reziliente prin abilitarea femeilor” etapa II-a,  își propune să continue să îmbunătățească reziliența climatică sensibilă la gen în Moldova prin integrarea aspectelor de gen în politicile climatice, abilitarea femeilor lidere ca agenți ai acțiunilor climatice și promovarea soluțiilor inteligente, sensibile la gen din punct de vedere climatic. Proiectul este implementat de PNUD în perioada 2024 – 2028, cu asistența financiară a Suediei și Norvegiei. 

Contacts:
Ms. Victoria Ivancioglo, e-mail: victoria.ivancioglo@undp.org

Detalii privind criteriile de eligibilitate și condițiile de participare pot fi accesate aici.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola