Agenția Națională pentru Tineret a dat start concursului ,,Capitala Tineretului 2025”



Capitala Tineretului25 landscape final

 

 

 

Începând cu ziua de astăzi, autoritățile publice locale se pot înscrie la concursul de selectare a localității ce va deține titlul de ,,Capitala Tineretului 2025”. Timp de un an, localitatea selectată va beneficia de sprijin în dezvoltarea politicilor de tineret eficiente la nivel local, inclusiv de suport metodologic și logistic în cadrul activităților cu implicare a tinerilor. 

Începând cu anul 2011, de când s-a lansat programul, 9 localități au deținut acest titlu, reușind să-și îmbunătățească politicile locale pentru tineret, să crească bugetul pentru domeniul de tineret, prin stabilirea parteneriatelor cu structuri naționale și internaționale, deasemenea să implice cât mai mulți tineri în procesul de luare a deciziilor și în realizarea diferitor activități cu caracter comunitar.

Pe parcursul anului 2025, în localitatea câștigătoare, urmează să se desfășoare mai multe activități și evenimente dedicate tinerilor, printre care: Ziua Internațională a Tineretului, programul de granturi mici pentru susținerea inițiativelor civice ale tinerilor, diverse evenimente de promovare a modului sănătos de viață, activităţi de promovare a oportunităţilor de dezvoltare personală şi profesională etc.

Autoritățile publice locale pot depune dosarul până pe data de 28 octombrie 2024. Mai multe detalii despre condițiile de aplicare pot fi accesate pe pagina: https://tineret.gov.md/programe/programul-capitala-tineretului/

 

„Capitala Tineretului” este un program național, elaborat de către Ministerul Educației și Cercetării și implementat de către Agenția Națională pentru Tineret.  Programul reprezintă o iniţiativă inspirată din experienţa Forumului European de Tineret şi presupune selectarea unei localităţi din Republica Moldova, în cadrul căreia, pe parcursul unui an, sunt concentrate activităţi și proiecte de tineret. Orice localitate din Republica Moldova (cu excepția mun. Chișinău și localitățile deținătoarele ale titlului ,,Capitala Tineretului” în ultimii 3 ani de la ediția pentru care se aplică) ce se distinge într-un mod pozitiv şi prezintă un program ambiţios pentru implicarea și dezvoltarea tinerilor, poate deveni Capitala Tineretului, devenind ulterior un model de dezvoltare pentru alte localități din țară. Pentru implementarea acestui program, din bugetul de stat vor fi alocați peste un milion de lei.