Concurs de proiecte ecologice „Crești durabilitate”



crEȘTI

 

Centrul Național de Mediu în parteneriat cu AO Vitality, în cadrul proiectului „Poduri ecologice peste Nistru” organizează Concursul de proiecte ecologice „Crești Durabilitate”.

Concursul are drept scop promovarea educației ecologice, dezvoltarea atitudinii responsabile în vederea menținerii echilibrului ecologic și mobilizării câtor mai mulți elevi și tineri, și pentru a reabilita și păstra râurile, râulețele și fâșiile de protecție ale râurilor din țară.

În cadrul concursului vor putea participa echipe din instituţiile învățământ din țară, la una din cele 2 secțiuni:

  1. Secțiunea I: Proiect Comunitate Durabilă (elevii claselor a 9 – 12);
  2. Secțiunea II:  Acțiune de salubrizare în comunitate (elevii claselor 1- 12).

Câștigătorii (locul I, II, III) cor fi premiați cu diplome de merit și premii pentru fiecare secțiune. Premiile vor consta în materiale sau echipamente pentru dotarea școlii sau uz didactic în valoare (echivalent în lei la cursul BNM la data anunțării câștigătorilor).

  • Secțiunea I – Comunitate Durabilă

Locul I – 2 premii a cîte 105 USD

Locul II – 2 premii a cîte 95 USD

Locul III – 2 premii a cîte 85 USD

  • Secțiunea II – Acțiune de salubrizare în comunitate

Locul I – 2 premii a cîte 85 USD

Locul II – 2 premii a cîte 70 USD

Locul III – 2 premii a cîte 60 USD.

Fondul total de premiere – 1000 USD.

Participanții trebuie să îndeplinească toate criteriile enumerate:

La concursul ,,Crești Durabilitate’’ pot participa echipe formate din tineri, în frunte cu un lider, care va înscrie echipa în concurs până pe data de 25 martie 2023 la următorul link https://forms.gle/8UrZU6gbDeKRdacv9 sau transmițând Formularul Anexei A la adresa cnm.concurs@environment.md, sub îndrumarea Profesorului Coordonator.

Se recomandă ca fiecare echipă să-și aleagă un lider, care va deveni transmițătorul de informație pentru ceilalți, precum și cel care va dirija în mare parte mersul lucrărilor.

Participanții la Concurs pot concura la una sau la ambele secțiuni:

  1. Secțiunea I: Proiect Comunitate Durabilă
    1. La secțiunea I pot participa elevii claselor 9- 12.
    2. Persoana/grupul va elabora un proiect ecologic implementabil în comunitatea pe care o reprezintă.
    3. Proiectul va include idei de îmbunătățire a mediului comunității din care fac parte.
    4. Structura proiectului: justificare, scop și obiective, activitățile proiectului, partenerii proiectului, bugetul estimativ.
    5. Formatul proiectului: până la 3000 de cuvinte în format Word sau PDF (font Times New Roman, dimensiunea 12 pt, spațiul între rânduri 1,15 intervale).
  2. Secțiunea II: Acțiune de salubrizare în comunitate
    1. La secțiunea II pot participa echipe de elevi ai claselor 1- 12.
    2. Echipa va desfășura o acțiune de salubrizare în comunitate și-i va da un generic. Acțiunea de salubrizare va fi prezentată după următorul algoritm:
  1. Descrierea care va conține argumentarea, motivarea și impactul acesteia asupra comunității și mediului ambiant (format Word sau PDF, fontul Times New Roman, dimensiunea 12 pt, spațiul între rînduri 1,15 intervale);
  2. Poze (5-10 poze) sau film video (durata nu va depăși 2 minute) a stării teritoriului până la începutul acțiunii de salubrizare, în timpul și după finalizarea acesteia, în care va apărea genericul acțiunii.

Procesul de aplicare

Înscrierea se va face prin intermediul platformei de înscriere până la data de 25 martie 2023  https://forms.gle/8UrZU6gbDeKRdacv9 sau transmițând Formularul Anexei A la adresa cnm.concurs@environment.md.

Pentru ca înregistrarea să fie validată trebuie să urmați următorii 3 pași:

  1. Completați formularul de înregistrare și anexați Lista participanților (Anexa B);
  2. Anexați Proiectul (secțiunea I) sau descrierea acțiunii de salubrizare (secțiunea II);
  3. În perioada 26 martie – 1 aprilie dosarul va fi evaluat , iar proiectul sau acțiunea de salubrizare câștigătoare vor putea fi implementate în perioada 5 aprilie – 10 mai.
  4. Ulterior, în perioada 10 – 20 mai veți transmite filmulețul video sau pozele despre implementare la acest link https://forms.gle/FY71GawJzzAu94cVA

NB: Formularul poate fi completat doar de persoanele care dețin poșta pe Gmail.

Formularele completate mai tîrziu de termenul stabilit și proiectele ce nu întrunesc condițiile prezentului regulament nu vor fi acceptate.

Regulamentul Concursului în limba română poate fii consultat aici sau în limba rusă aici.

Pentru întrebări de concretizare, clarificare ne puteți contacta la adresa de e-mail: cnm.concurs@environment.md sau ngovitality@gmail.com.

Proiectul „Poduri ecologice peste Nistru”, implementat de AO Centrul Național de Mediu și de AO Vitality, este finanțat de Uniunea Europeană, prin programul Măsuri de promovare a încrederii, implementat de PNUD Moldova