Apel de selectare a organizațiilor societății civile din Moldova pentru participare la programul de capacitare în domeniul dezvoltării organizaționale - MYCS



Fundația Terre des hommes în Moldova, alături de partenerii săi - Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, România (FDSC) și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Moldova (CPD) - anunță un nou apel privind selectarea Organizațiilor Societății Civile (OSC-uri) de/pentru tineret (nivel local, regional și național), ce urmează a fi implicate, alături de alte organizații de/pentru tineret din țară, într-un program de capacitare în domeniul dezvoltării organizaționale. 

Scopul programului este de a spori capacitățile OSC-urilor din domeniul de/pentru tineret de a adresa provocări existente și de a gestiona eficient schimbări și tendințe viitoare, astfel încât activitatea acestora să fie #maibine axată pe identificarea necesităților și pe proiectarea de servicii și programe inovatoare și incluzive pentru tineri.

Programul de dezvoltare implică un proces de lungă durată care se va desfășura online și offline (în funcție de restricțiile cauzate de situația declarării stării de urgență în Moldova) și va presupune următoarele etape de implicare pentru organizațiile selectate:

  1. Analiză organizațională – vom realiza o analiză aprofundată a organizațiilor din punct de vedere al dezvoltării lor și vom avea conversații cu fiecare organizație în parte despre situația actuală și posibile provocări care interferează cu eficacitatea/eficiența activităților.
  2. Planificarea acțiunilor de dezvoltare – vom realiza o planificare particularizată pentru fiecare organizație în parte, care să integreze diferite strategii și procese de transformare care duc spre acțiuni concrete de dezvoltare, planificare particularizată în funcție de analiza organizațională realizată și concluziile acesteia.
  3. Participarea la programul nemijlocit de capacitare ajustat la necesitățile lor în cadrul căruia vor fi instruiți cu privire la dezvoltarea programatică și instituțională: cum să identifice mai bine necesitățile tinerilor, folosind metode informale, cum să planifice servicii inovatoare de outreach, cum să elaboreze intervenții incluzive și sensibile la gen, cum să digitalizeze serviciile; cum să evalueze capacitățile organizației/grupului lor, cum să gândească și să acționeze strategic, cum să asigure un management eficient al organizației, resurselor și oamenilor, cum să comunice în interiorul și exteriorul organizației, etc.
  4. Îmbunătățirea mediului de participare, colaborare și învățare între OSC-urile de/pentru tineret, autoritățile locale și tineri. Ne propunem să conectăm OSC-urile și grupurile informale de/pentru tineret, să le inspirăm să lucreze în parteneriate, să-și împărtășească cunoștințele, precum și provocările, să-i încurajăm să se implice cu autoritățile locale și cu alți actori relevanți din comunitate, să formeze coaliții și să-și facă mai puternică vocea lor comună. Va fi susținută o rețea informală de OSC-uri și grupuri informale care vor face schimburi între ei, precum și cu organizații similare din România.

ORGANIZAȚIILE PARTICIPANTE ÎN CADRUL PROGRAMULUI DE CAPACITARE VOR AVEA POSIBILITATEA SĂ APLICE ULTERIOR LA UN PROGRAM DE GRANTURI OFERIT ÎN BAZĂ DE CONCURS ȘI ORIENTAT SPRE PRESTAREA DE SERVICII, PROMOVAREA PARTICIPĂRII DURABILE ȘI SPRE MOBILIZAREA COMUNITĂȚILOR, CU VALOAREA PER GRANT DE PÂNĂ LA 60.000 EURO.

Profilul organizațiilor societății civile din domeniul de tineret care pot participa la Apel. 
Pentru acest apel urmează să selectăm organizații ale societății civile (OSC-uri) din domeniul de/pentru tineret, cu acțiune națională, regională sau locală în Moldova, cum ar fi OSC-uri de tineret, Centre de tineret, OSC-uri interesate de promovarea participării tinerilor, Consilii de Tineret, Consilii ale Studenților, etc.

Aceste organizații pot fi: 

  • Organizații care nu au mai avut oportunitatea de a dezvolta un astfel de proces singure sau care nu au mai trecut prin procese de dezvoltare ale organizației, dar sunt dispuse să își conștientizeze nevoile specifice de dezvoltare și să lucreze asumat pentru a le îmbunătăți.
  • Organizații care au mai trecut prin diverse procese de dezvoltare și au nevoie de intervenții specifice pe anumite zone de interes. 

Criterii cheie de selectare: 

  • Organizații ale societății civile care desfășoară proiecte şi programe direcționate specific către și pentru tineri
  • Organizații ale societății civile care au statut juridic de organizații necomerciale
  • Organizații care sunt motivate și pregătite pentru un proces de transformare organizațională asumat la nivel organizațional
  • Organizații care sunt dispuse să participe activ în cadrul programului și care se pot angaja în acest proces pe termen mediu 
  • Organizații interesate și suficient de motivate pentru a realiza activități cu și pentru tineri. 

Dosarul de aplicare va conține: 

  • Formularul de aplicare, care poate fi descărcat AICI.  
  • CV-ul organizației
  • Scrisoare de angajament din partea organizației prin care asigură participarea pe toată perioada de implementare a programului

Dosarul complet urmează a fi expediat până la data de 20 iulie 2022, la adresa de email: veronica.pelivan@tdh.ch cu mențiunea „Program de capacitare OSC-uri tineret/MYCS”.


Pentru întrebări sau informații suplimentare, doritorii de a participa la concurs ne pot contacta la adresa de email: veronica.pelivan@tdh.ch.

Concursul este realizat în cadrul proiectului „Moldova Youth Civil Society (MYCS): pentru o societate civilă de tineret mai puternică”, implementat de Fundația Terre des hommes Moldova în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, România (FDSC), Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Moldova (CPD) și finanțat de Uniunea Europeană.

Articol adaugat de: Veronica Pelivan