Crearea Rețelei Educatorilor de la Egal la Egal ce va promova un mod sănătos de viață în rândul tinerilor

Distribuie prietenilor:Dragă tânără / drag tânăr, echipa Terre des hommes Moldova (Tdh Moldova) te invită să aplici pentru a face parte din Rețeaua Educatorilor de la Egal la Egal (R-EEE), ce va implementa programul de dezvoltare a abilităților de viață în cadrul instituției în care înveți.

R-EEE va fi creată și promovată de către Tdh Moldova în cadrul proiectului „Dezvoltarea abilităților de viață și a comportamentelor sănătoase în rândul elevilor din învățământul profesional tehnic pentru o mai bună pregătire de angajare în câmpul muncii", implementat de UNFPA Moldova și finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare din fondurile programului Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova (MECC) în perioada august 2020 - 2022.

Mai multă informație despre proiect găsiți aici: https://moldova.unfpa.org/ro/news/elevii-din-%C3%AEnv%C4%83%C8%9B%C4%83m%C3%A2ntul-profesional-tehnic-vor-fi-mai-bine-preg%C4%83ti%C8%9Bi-pentru-pia%C8%9Ba-muncii-prin

Ce este Educația de la Egal la Egal (EEE)?

Educația de la Egal la Egal este un proces, în cadrul căruia tineri motivați și bine instruiți desfășoară activități educative cu semenii lor (persoane de aceeași vârstă, cu experiență și interese similare) de-a lungul unei perioade de timp, având ca scop cultivarea cunoștințelor acestora, formarea atitudinilor, convingerilor, deprinderilor de viață și determinându-i să fie mai responsabili și mai activi. 

Cine este Educatorul de la Egal la Egal?

Educatorii de la egal la egal sunt tinere și tineri dornici de a face o schimbare, care  îi ajută, în mod activ, pe alți tineri să-și definească preocupările și să caute soluții eficiente prin schimbul reciproc de informații și experiențe și care pot demonstra, prin exemplul propriu, o atitudine ce promovează comportamente prosociale. Educatorii de la egal la egal împărtășesc aceleași experiențe, au aceleași puncte forte și trăiri comune cu grupul cu care interacționează.

Ce vom face?

 1. Vom selecta 48 de tinere și tineri, câte 4 persoane din fiecare instituție parteneră din proiect:

 • CE în Industria Ușoară, Chișinău;
 • Școala profesională din Nisporeni;
 • Școala profesională din Rezina;
 • CE în Informatică și Tehnologii Informaționale, Chișinău;
 • Colegiul Politehnic din Bălți;
 • Școala Profesională din Cupcini, r. Edineț;
 • Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici”, Chișinău;
 • Colegiul “Iulia Hașdeu” din Cahul;
 • Colegiul “Vasile Lupu” din Orhei;
 • CE în Servicii și Prelucrarea Alimentelor, Bălți;
 • Școala profesională nr. 2 din Chișinău;
 • Colegiul agro-industrial din Rîșcani.

2. Vom crea un spațiu sigur pentru constituirea R-EEE prin organizarea atelierelor:

 • un atelier de constituire și de formare a identității rețelei Educatorilor de la Egal la Egal din instituțiile de învățământ profesional tehnic din Moldova. Perioada: Septembrie 2020.
 • 2 ateliere de instruire pentru tineri (3 zile per atelier) pentru a consolida competențele acestora de a fi Educatori de la Egal la Egal. Programul de instruire va include activități non-formale despre drepturile omului, stereotipuri, prevenirea violenței, educația de la egal la egal, egalitatea de gen, liderism și altele.
  Perioada (datele exacte le vom anunța ulterior):
  atelier 1 - octombrie 2020;
  atelier 2 - noiembrie 2020.

3. Vom oferi suport Educatorilor de la Egal la Egal pentru:

 • realizarea atelierelor cu un grup de semeni (12-15 tineri).

*După formare, fiecare echipă de Educatori de la Egal la Egal (echipa este constituită din 2 educatori) va realiza pe tot parcursul implementării proiectului, în cadrul instituției de învățământ, activități cu un grup de semeni (12 - 15 elevi), cu scopul de a-i ajuta să își formeze deprinderi sănătoase de viață.

Cine poate face parte din R-EEE?

Tinere și tineri care:

 • învață în una dintre instituțiile sus-menționate;
 • sunt interesați să se dezvolte și să învețe mereu;
 • sunt interesați să afle mai multe despre ce este Educația de la Egal și să își dezvolte competențe de Educator de Egal la Egal;
 • sunt preocupați de un mod sănătos de viață și sunt gata să promoveze comportamente sănătoase în rândul semenilor;
 • sunt activi și deschiși să învețe lucruri noi, să devină lideri de opinie în instituția și comunitatea lor.

Ești gata pentru o nouă provocare? Aplică la concurs!!!

Pentru a te înscrie la concursul de selectare a celor 48 de participanți la Programul Educație de la Egal la Egal (câte 4 elevi/studenți din fiecare instituție de învățământ parteneră), e nevoie să completezi formularul de aplicare de aici și să îl expediezi până la data de 10 septembrie 2020, ora 24:00

Comisia de selectare va examina formularele depuse, iar participanții selectați vor fi anunțați, printr-un e-mail, până la data de 15 septembrie 2020.

Criteriile de selectare vor fi:

 • motivația ta de a fi agent al schimbării în școala ta;
 • experiența de a realiza activități cu semenii;
 • originalitatea răspunsurilor.

Dacă ai întrebări, te rugăm să ne contactezi la: teodora.rebeja@tdh.ch (persoană de contact: Teodora Rebeja) sau la tel: 069360906

Pentru a afla mai multe despre activitatea Tdh Moldova accesează www.tdh-moldova.md sau pagina de Facebook: facebook.com/tdhmoldova.

Implicarea ta contează! Te așteptăm cu drag în echipa R-EEE creată de Tdh Moldova!


Distribuie prietenilor:


Articolele publicate din 1 iunie 2020 nu au fost supuse verificarilor

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet

Logati-va cu una din retelele sociale pentru a crea un cont nou. Puteti modifica datele de acces si alege o parola dupa crearea contului.