APSCF selectează prestator de servicii internațional (România), persoană fizică sau juridică pentru acordarea de asistență tehnică (instruire/mentorat/coaching) în domeniul advocacy bazat pe dovezi



TERMENI DE REFERINŢĂ

pentru selectarea unui prestator de servicii internațional (România), persoană fizică sau juridică pentru acordarea de asistență tehnică (instruire/mentorat/coaching) în domeniul advocacy bazat pe dovezi pentru societatea civilă din Republica Moldova

Context

 

Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF) este o rețea de 68 de organizații neguvernamentale de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv din regiunea Transnistreană. APSCF acționează pentru crearea unui cadru coerent și funcțional de dezvoltare a factorilor de decizie, a mecanismelor și practicilor de implementare, asigurând respectarea și protecția reală a copilului și familiei.

În perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, APSCF implementează proiectul „Societatea civilă pentru dreptul la educație pentru toți copiii din Moldova”, cu suportul financiar oferit de OXFAM Denmark.

Scopul proiectului este de a contribui la realizarea ODD 4 – Asigurarea unei Educații de Calitate Incluzive și Echitabile pentru Copiii din Moldova.

Acest proiect își propune să ofere membrilor APSCF și grupului Educația pentru Toți (EFA) capacitatea și cunoștințele necesare pentru scopurile menționate mai sus. Unul dintre principalele rezultate ale proiectului este de a obține o mai mare incluziune și reprezentare a diferitelor grupuri vulnerabile afectate. În cadrul proiectului, membrii APSCF și membrii grupului EFA vor avea oportunitatea de a contribui și de a învăța din cunoștințele și expertiza comună pentru construirea unui sistem educațional mai incluziv și de mai bună calitate. Prin această intervenție credem în contribuția la o schimbare sistemică reală în sectorul educațional. Acest lucru va fi posibil doar în strânsă colaborare cu Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Educației și Cercetării (MEC), autoritățile publice locale responsabile de educație și comunități.

Serviciile de asistență tehnică (instruire/mentorat/coaching) sunt prevăzute pentru susținerea Organizațiilor Societății Civile (OSC), în special a celor de la nivel local (care sunt mai aproape de beneficiari) de a-și consolida capacitățile și rolul lor în promovarea drepturilor copiilor la o educație de calitate.

Tematica serviciilor de asistență tehnică (instruire/ mentorat/ coaching):

  • Advocacy bazat pe dovezi

Program de instruire va include trei module de formare livrate în perioada noiembrie 2024-martie 2026 (estimativ câte un modul pe an).

Scopul serviciilor de asistență tehnică (instruire/ mentorat/ coaching) este de a oferi cunoștințe, forma competențe și abilități necesare beneficiarilor în realizarea activaților de advocacy bazat pe dovezi, dezvoltarea abilităților de comunicare și argumentare convingătoare utilizând datele colectate, instrumente si canale inovative de advocacy, dezvoltarea capacităților organizațiilor de a monitoriza și evalua impactul inițiativelor de advocacy, etc.

Activitățile de asistență tehnică (instruire/mentorat/ coaching) în domeniul Advocacy bazat pe dovezi, oferite reprezentanților din organizațiile societății civile vor include următoarele aspecte:

  • Dezvoltarea unui program de formare în domeniul “Advocacy bazat pe dovezi”

(instruire/mentorat/ coaching), repartizat pe 3 module de bază, destinat OSC-urilor membre APSCF și grup EFA (Education For All), care să răspundă necesităților acestora de formare.

  • Asistarea în analiza și evaluarea politicilor existente pentru identificarea lacunelor și propunerea de soluții pentru o mai bună includere a copiilor și grupurilor vulnerabile.
  • Realizarea exercițiilor de grup pentru identificarea problemelor și soluțiilor relevante în contextul local.
  • Prezentarea studiilor de caz despre campanii de advocacy de succes bazate pe dovezi.
  • Furnizarea de resurse și ghiduri care explică conceptele-cheie ale acțiunilor de advocacy bazate pe dovezi.
  • Ghidare în identificarea surselor de date relevante și sigure.
  • Identificarea strategiilor eficiente de advocacy. Ghidare în implementarea strategiilor de advocacy pentru influențarea schimbărilor de politică. Prezentarea indicatorilor de succes și a metodelor de evaluare a campaniilor.
  • Asistență în crearea materialelor de advocacy, precum apeluri publice, documente de poziție, rapoarte, briefuri politice, infografice, ș.a.
  • Îndrumarea OSC în utilizarea tehnicilor de comunicare eficientă pentru a transmite clar și convingător problemele și recomandările către factorii de decizie și publicul larg.
  • Oferirea de suport individualizat OSC-lor pentru dezvoltarea de proiecte și inițiative specifice de incluziune.
  • Facilitarea întâlnirilor și colaborărilor între organizații pentru schimbul de bune practici și resurse.
  • Asistarea în dezvoltarea de parteneriate strategice cu instituții educaționale, autorități și alte părți interesate.
  • Oferirea suportului în redactarea de rapoarte și analize care să reflecte eficient observațiile și recomandările privind politicile și procesele de incluziune.

Beneficiarii: reprezentanți al organizațiilor neguvernamentale membre APSCF și grup EFA

(Education For All) .

Serviciile de instruire/mentorat/ coaching vor include:

  • Facilitarea unei instruiri de 2 zile, în format fizic/modul de formare (evaluarea necesităților de instruire/mentorat, pregătire materiale/program instruire, realizare chestionar pre și post instruire, întocmire raport final pe activitate de instruire)
  • Desfășurarea după caz, conform planului stabilit a ședințelor de mentorat individuale/de grup (activitățile de mentorat se vor desfășura la distanță, pe online sau în format fizic, după caz. Durata unei ședințe și frecvența acestora vor fi stabilite ulterior cu fiecare beneficiar în parte, după necesitate. În total se vor organiza maxim 10 ședințe de mentorat/ per modul de formare.
  • Întocmirea unui raport de mentorat/coaching per beneficiar. Raportul nu va depăși 2 pagini (Times New Roman 12, line spacing 1).

Perioada de prestare a serviciilor de instruire/mentorat[1]

Prestarea serviciilor urmează a fi realizată în perioada octombrie 2024 -  martie 2026

Calificare și experiență.

Expertul trebuie să dea dovadă de:

  • Studii universitare în științe socio-umane sau alte domenii relevante. Studiile suplimentare în advocacy, comunicare strategică sau politici publice constituie un avantaj;
  • Cel puțin 5 ani de experiență relevantă în domeniul advocacy, politici publice și activități de influențare a deciziilor politice la nivel național și/sau european;
  • Experiență demonstrabilă în dezvoltarea și implementarea de campanii de advocacy bazate pe cercetare și date solide, cu exemple de succes în influențarea politicilor publice;
  • Cunoașterea contextului socio-politic și a sistemului educațional din Moldova;
  • Familiaritate cu metodele de colectare, analiză și utilizare a datelor pentru sprijinirea proceselor de advocacy;
  • Familiaritate cu instrumente si metode inovative de advocacy folosite la nivel European și international;
  • Abilitatea de a adapta metodele de advocacy bazat pe dovezi în funcție de specificul contextului local din Moldova, cu o înțelegere profundă a provocărilor și oportunităților din regiune;
  • Capacitate dovedită de a livra traininguri interactive și practice, sesiuni de mentorat și coaching, adaptate la nevoile participanților;
  • Capacitate de evaluare a progreselor/performanțelor beneficiarilor în formarea competențelor și abilităților propuse;
  • Abilități excelente de comunicare, lucru în echipă, relaţionare;
  • Experiență de colaborare cu autoritățile publice centrale și locale, cu organizațiile societății civile și cu partenerii de dezvoltare pe dimensiunile relevante;
  • Capacitate înaltă de analiză și sistematizare;
  • Realizarea în termen și calitativă a sarcinilor;
  • Disponibilitatea de a călători în Moldova, de a livra traininguri în persoană și/sau online și de a oferi suport continuu în cadrul programelor de mentorat și coaching pe durata contractului;
  • Cunoașterea limbilor: Română (excelent); Engleză (fluent).

Condiții de depunere a dosarului

  • CV-ul însoțit de scrisoarea de intenție
  • Oferta financiară - suma NETĂ* în USD/ zi de asistență tehnică (instruire/mentorat/ coaching);
  • Numele şi datele de contact pentru două persoane de referinţă;

*suma NETĂ este acea sumă pe care o primește expertul/trainerul în contul său bancar și nu conține nici o taxă sau impozit. Toate taxele și impozitele aferente serviciilor prestate vor fi calculate și transferate de către APSCF în conformitate cu legislația în vigoare. APSCF va calcula costul final al ofertei financiare (valoarea ofertei) aplicând toate taxele și impozitele conform legislației în vigoare.

Termen limită pentru depunerea dosarelor – 6 octombrie 2024, ora 23:59.

Dosarele vor fi trimise prin e-mail la adresa office@aliantacf.md cu indicare la tema mesajului:

"Ofertă servicii de asistență tehnică_Advocacy bazat pe dovezi"

Vor fi considerate pentru evaluare doar dosarele complete depuse în termenul stabilit.

APSCF își rezervă dreptul de a solicita referințe și documente suplimentare, de a negocia oferta financiară propusă, de a anula, prelungi sau relansa concursul.

 

APSCF nu tolerează exploatarea sexuală, nicio formă de violență și abuz, hărțuirea de orice fel, inclusiv hărțuirea sexuală, și discriminarea. Candidatul selectat va fi obligat să semneze o politică privind protecția copilului înainte de încheierea contractului de prestări servicii.

 

[1] Termenele limită vor fi concretizate și definitivate la semnarea Contractului de prestări servicii