Termen extins_Concurs: Formatori/oare pentru elaborarea și desfășurarea unui Program de instruire pentru para-juriști



Institutul de Reforme Penale (IRP) extinde termenul de aplicare la concursul de selectarea formatorilor pentru elaborarea și desfășurarea programului de instruire a para-juriștilor în vederea oferirii asistenței juridice primare persoanelor refugiate, solicitanților de azil și comunităților gazdă.

Programul va fi focusat pe oferirea asistenței juridice primare persoanelor refugiate, solicitanților de azil și comunităților gazdă. Adițional, programul va include și subiecte privind egalitatea de gen și dimensiunea de gen în asigurarea accesului la justiție a grupurilor vulnerabile. Este important de menționat că activitatea are ca scop instruirea para-juriștilor înrolați recent în sistemul de asistență juridică garantată de stat, iar programul urmează să corespundă necesităților de capacitare a acestora.

Astfel, programul va include tematici privind inițierea în profesia de para-jurist prevăzute în instruirea inițială și tematica privind drepturile persoanelor refugiate. Tematicile pot fi ajustate la sugestia formatorului/formatoarei selectat/-e în coordonare cu echipa implementatoare.

Aspectele logistice ale programului de instruire:

• Programul de instruire este planificat pentru 10 para-juriști recent încadrați în sistemul de asistență juridică garantată de stat.
• Formatul programului offline/cu participare fizică. Activitatea urmează a fi desfășurată în or. Chișinău sau în perimetrul acestuia până la 50 km distanță.
• Durata programului de instruire: 6 zile de instruire (o zi de instruire include 4 sesiuni de instruire; o sesiune de instruire are durata de 1,5 ore astronomice).

În scopul realizării sarcinilor propuse, vor fi selectați un grup de formatorii/oare care vor colabora în comun pentru elaborarea și realizarea programului de instruire. Activitatea prevede 12 zile pentru realizarea tuturor sarcinilor de către formatori/oare. Astfel, 12 zile vor fi divizate între formatori/oare în mod corespunzător.

Subiecte orientative pentru sesiuni de instruire:

I) Inițierea în profesia de para-jurist

1.Sistemul de asistență juridică garantată de stat (Organizarea sistemului de asistență juridică garantată de stat; Tipurile de asistență juridică garantată de stat și prestatorii de servicii etc.)
2. Activitatea para-juristului (Statutul și funcțiile para-juristului; Selectarea și competențele profesionale ale para-juriștilor etc.)
3. Comunicarea și consultarea beneficiarului (Comunicarea verbală (adaptarea comunicării în dependență de adresarea solicitantului, comunicarea cu beneficiarul dificil etc.);
4. Egalitatea de gen și dimensiunea de gen în acordarea asistenței primare (Conceptele de bază privind sex și gen, roluri de gen și egalitatea de gen.
Acordarea asistenței juridice primare prin respectarea dimensiunii de gen, principiilor abordării bazate pe drepturile omului, nediscriminării etc.)
5. Instruirea juridică a comunității (Formele de abilitare juridică a comunității; Metode eficiente de instruire;Organizarea și desfășurarea instruirii etc.);
6. Inițierea și organizarea activităților interesul comunității (Inițierea și organizarea activităților în folosul comunității etc.)
7. Administrarea activității (administrare și logistică; evidența documentară; raportarea activității etc.)

II) Asigurarea drepturilor persoanelor refugiate

8. Drepturile persoanelor refugiaților (Procedura solicitării de azil; Statutul de refugiat; Protecția temporară; Tipurile de asistență de care pot beneficia refugiații etc.)

Condițiile de aplicare și sarcinile detaliate sunt descrise in temenii de referință anexați aici: https://irp.md/tendere/1417-termen-extins_concurs-formatori-oare-pentru-elaborarea-i-desfurarea-unui-program-de-instruire-pentru-para-juriti.html

Conținutul dosarului de participare la concurs
1. CV-ul candidatului/ei/, cu indicarea link-urilor sau anexarea surselor care demonstrează experiența/studiile în domeniu;
2. Scrisoarea de intenție, maximum 2/3 din pag.;
3. Oferta financiară per zi în MDL. Suma va cuprinde toate taxele și impozitele conform legislației naționale.
4. Indicarea tematicii/tematicilor pentru realizarea instruirii. Formatorul/ea poate indica mai multe teme în care deține expertiză. Temele sunt prevăzute în tabelul de la pag. 4 la compartimentul: Tematicile Programului de Instruire

Dosarul va fi depus în mod electronic la adresa irp.info.md@gmail.com cu atașarea setului de documente scanate, cu indicarea în titlul mesajului: Formator_instruire para-juriști.

Termenul limită pentru depunerea dosarului este 03 mai 2023, ora 18:00.

Relații de contact: Iuliana Cozma, Institutul de Reforme Penale, tel. 079 611 974, email: iulianaczm@gmail.com

Această activitate este desfășurată de IRP, în cadrul proiectului „Consolidarea accesului la justiție prin abilitarea refugiaților din Moldova cu cunoștințe juridice” implementat de PNUD Moldova și finanțat de Suedia.

Articol adaugat de: Iuliana Cozma