IRP_Concurs privind selectarea unui/unor Consultat/ți și Prestator de servicii (companie/instituție sociologică) pentru elaborarea Studiului privind problemele juridice ale populației din Moldova în vederea consolidării serviciilor de asistență juridică g



A.O. Institutul de Reforme Penale inițiază elaborarea unui Studiu privind problemele juridice ale populației din Moldova în vederea consolidării serviciilor de asistență juridică garantate de stat.

Studiul va reflecta dinamica problemelor juridice cotidiene, strategiile de soluționare acestora, percepțiile privind accesul la justiție etc., având în vedere că asemenea studiu a fost realizat în 2011. În calitate de bază informativă va constitui lucrarea „Probleme cu caracter juridic ale populației din Republica Moldova cu soluții și fără”. Totodată, vor fi evaluate studii internaționale în vederea acoperirii aspectelor relevante cadrului național.

Astfel, Consultantul/ții va/vor descrie în studiu problemele juridice cu care se confruntă persoanele; frecvența și diversitatea problemelor juridice cu care se confruntă persoanele în ultimii ani; acțiunile/pașii întreprinși spre soluționare; costurile rezolvării problemelor (gratuit/cu plată); rezultatul acestor probleme (problema e soluționată/urmează a fi soluționată/nu este soluționată). La fel, este important ca studiul să reflecte percepțiile persoanelor despre: catalogarea problemelor ca fiind cu caracter juridic; importanța poziționării sociale și economice în facilitarea/împiedicarea soluționării problemei juridice; rolul și promptitudinea implicării instituțiilor publice în soluționarea problemelor; mecanismele alternative de soluționare; rolul tehnologiei informaționale în revindecarea drepturilor încălcate (platformele online de consiliere juridică; chat-uri; grupuri pe tematici juridice formate pe rețelele de socializare etc.). Analiza existenței încrederii în propriile forțe în soluționarea problemelor juridice și cunoașterea existenței serviciilor gratuite de asistență juridică primară și calificată, și procedurilor de solicitare a acestora.


În scopul colectării acestor date, va fi angajat un prestator de servicii care va opera un sondaj de opinii. Ca rezultat, sondajul va avea un eșantion agreat nu mai mic de 2000 respondenți. Totodată, eșantionul va fi randomizat, stratificat după următoarele criterii: geografic (Nord, Sud, Centru; zonele rurale și urbane), gen, grupe de vârstă (tineri, adulți, vârstnici), acoperind principalele grupuri vulnerabile și marginalizate: persoanele cu dizabilități, persoanele în etate, minoritățile etnice, persoanele refugiate, solicitanții de azil etc. Sondajul va acoperi populația adultă pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Adițional, prestatorul de servicii va chestiona avocați care acordă asistență juridică garantată de stat și para-juriștii. Astfel, se vor colecta și analiza datele statistice privind numărul adresărilor pentru solicitarea asistenței juridice garantate de stat primare și calificate; cele mai frecvente problemele juridice cu care se adresează persoanele și gradul de soluționare a acestora. Totodată, vor fi analizate barierele în comunicare cu beneficiarii asistenței juridice garantate de stat; limitările procedurale, legislative și de ordin tehnic în procedura de furnizare a asistenței juridice solicitanților.

Prin urmare, IRP va angaja 2 poziții:

  • 1) Consultat/ți pentru elaborarea Studiului;
  • 2) Prestator de servicii (companie/instituție sociologică) pentru demararea unui Sondaj de opinii.

Termenii de Referință detaliate pentru fiecare poziție sunt plasate în format PDF la acest linkhttps://irp.md/tendere/1409-concurs_elaborarea-unui-studiu-privind-problemele-juridice-ale-populaiei-din-moldova-n-vederea-consolidrii-serviciilor-de-asisten-juridic-garantate-de-stat.html

Termenul limită de expediere a dosarelor pentru ambele poziții este de 27 februarie 2023

Dosarele pentru aplicare va fi depus în mod electronic la adresa iulianaczm@gmail.com cu atașarea setului de documente scanate, cu indicarea în titlul mesajului în dependența de poziția la care aplicați: Studiu_consultant sau Studiu_prestator de servicii

Relații de contact: Iuliana Cozma, Institutul de Reforme Penale, tel. 079 611 974, email: iulianaczm@gmail.com

Această activitate este desfășurată de IRP, în cadrul proiectului „Consolidarea accesului la justiție prin abilitarea refugiaților din Moldova cu cunoștințe juridice” și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.