Cum să-ți găsești un loc de muncă? Urmează aceste recomandări



Vrei să-ți găsești un loc de muncă, dar nu știi de unde să începi?

În acest material te vom ajuta să-ți structurezi acțiunile și îți vom oferi câteva sugestii utile pentru a găsi ușor jobul ce ți se potrivește.

Identifică domeniul de activitate care te pasionează. Primul pas spre încadrarea ta în câmpul muncii este să înțelegi care este domeniul de activitate ce ți se potrivește cel mai bine, în funcție de abilitățile, formarea și experiența ta profesională. Astfel, vei face ce îți place, iar entuziasmul și cunoștințele pe care le deții te vor ajuta să îți construiești o carieră prosperă.

Accesează platformele online de recrutare și verifică anunțurile de angajare publicate pe aceste platforme. Iată câteva pagini web din Republica Moldova care afișează anunțuri de angajare: www.delucru.mdwww.rabota.mdwww.angajare.mdwww.joblist.mdwww.angajat.md. Totodată, poți găsi anunțuri atractive de angajare pe rețelele sociale (Facebook, LinkedIn, Twitter). În plus, poți verifica periodic paginile web ale companiilor în care ți-ai dori să activezi, rubrica „Funcții vacante”, pentru informații actualizate despre posturile vacante disponibile în companie. 

Elaborează-ți un CV bun. Un pas extrem de important spre jobul tău de vis este un CV bine structurat, personalizat pentru jobul la care aspiri, cu informații relevante. Include în acest document detalii despre formarea, experiența, calificările și abilitățile pe care le ai într-un format clar, succint, ușor de citit. Un CV bine structurat, modern și cu informații relevante îți va crește, incontestabil, șansele să fii invitat la interviu. Poți opta, în acest sens, pentru CV-ul de tip Europass. Acesta poate fi structurat ușor și este bine cunoscut de către angajatori. 

Verifică atent CV-ul și convinge-te că acesta nu conține greșeli de ortografie, gramatică și punctuație. Optează pentru un font care este ușor de citit, cum ar fi Arial sau Helvetica, cu dimensiunea între 10 și 12; evită fonturile stilizate. 

Pregătește o scrisoare de intenție personalizată pentru jobul la care candidezi. Ai grijă ca scrisoarea să nu includă greșeli de ortografie, gramaticale sau de punctuație. Utilizează în textul scrisorii expresii pozitive și include verbe de acțiune: pot, intenționez să, vreau, știu să etc. Folosește propoziții scurte. Încearcă să incluzi în scrisoarea de intenție cuvinte și abilități-cheie enunțate în anunțul de angajare. De asemenea, îți recomandăm să răspunzi în textul scrisorii de ce îți dorești să lucrezi în compania respectivă, cum poți contribui la dezvoltarea ei și ce abilități te fac potrivit pentru acest job, cu exemple relevante.

Expediază CV-ul de la o adresă de e-mail profesională. Înainte de a expedia CV-ul, asigură-te că ai o adresă de e-mail realizată în mod profesionist. Optează pentru o formulă constituită din prenume și nume sau invers. Dacă adresa nu este disponibilă în formula propusă, poți adăuga o cifră, însă ar fi bine ca aceasta să nu reprezinte anul tău de naștere. Îți sugerăm să nu incluzi o adresă de e-mail cu diminutive sau cu multe cifre și simboluri. 

Alege un furnizor de e-mail profesionist, cum ar fi Gmail, Yahoo sau Outlook, pentru a inspira încredere și seriozitate. Exemple de adrese de e-mail potrivite pentru utilizare: ana.ciobanu@gmail.com sau ciobanu.ana@gmail.com

Revizuiește-ți conținutul postat pe profilurile tale de pe rețelele de socializare. Să știi că paginile tale de pe Social Media sunt o resursă suplimentară pentru angajatori de a te cunoaște și reprezintă anexe ale CV-ului tău. Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, trebuie să iei în considerare prezența ta online și modul în care aceasta ar putea afecta prima impresie a potențialului angajator despre tine. Revizuiește ce ai postat pe profilul tău în ultima perioadă. Elimină postările ce nu te plasează într-o lumină bună în fața potențialului angajator și care ți-ar putea afecta șansele de a obține jobul pe care ți-l dorești. 

Este la fel de important să verifici ortografia din postările tale și să te asiguri că ele nu conțin greșeli gramaticale, astfel încât atenția la detalii și cunoașterea rigorilor gramaticale sunt abilități extrem de apreciate la angajați.

De asemenea, ține cont de fotografia de profil pe care o alegi – aceasta este unul dintre primele lucruri pe care le vede angajatorul atunci când îți vizitează profilul. Deci, alege-o cu grijă.

Pregătește-te minuțios pentru interviul de angajare. Odată ce ai fost telefonat și invitat la interviu, pregătește-te bine de acesta, așa încât să creezi o impresie bună viitorului angajator și să obții funcția pentru care ai candidat. Aici ai câteva sugestii utile care te vor ajuta să ai un interviu de angajare reușit.

Îți dorim mult succes!

Acest material este realizat în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă”, implementat de Asociația Obștească „Făclia”, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women din cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova!