SC. Summit Events

Asociația obștească CCF Moldova - Copil, Comunitate, Familie lansează procesul de selectare a unui expert/ă pentru elaborarea proiectelor didactice/ de activități în cadrul Lunii Educației Incluzive


Termeni de Referință

Expert în elaborarea proiectelor didactice / de activități în contextul implementării Lunii Educației Incluzive în vederea promovării incluziunii pentru a schimba comportamente și practici care favorizează incluziunea persoanelor cu dizabilități.

1. Context

Incluziunea copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) în Moldova a progresat în ultimele două decenii, cu o inversare a tendințelor înrolării copiilor cu CES în școlile comunitare și a celor din instituțiile rezidențiale speciale. În 2023, 94% din cei 9,1 mii de copii identificați ca având CES în anul școlar 2023-2024 erau înscriși în învățământul de masă, iar 6% studiau în instituții de învățământ special (atât școli de zi, cât și instituții rezidențiale). Calitatea educației pentru copiii cu CES rămâne o provocare, deoarece sistemul se confruntă cu provocări legate de incluziunea semnificativă a copiilor cu dizabilități severe, infrastructura fizică inadecvată în școli și comunități și transportul, accesul limitat la tehnologia asistivă, calitatea insuficientă și accesul la servicii de sprijin, precum și atitudinea publicului larg și a comunității educaționale față de incluziunea tuturor copiilor cu CES, așa cum se menționează în Programul de educație incluzivă 2024-2027.

Prejudecățile și stereotipurile societății au fost evaluate de către UNICEF începând din 2012, cu evaluări repetate în 2018 și 2024, utilizând aceeași metodologie.

Raportul din 2024 arată o schimbare pozitivă, dar încă lentă, a atitudinii societății față de incluziunea educațională, astfel încât sunt necesare eforturi suplimentare pentru a continua această tendință și a reduce rezistența rămasă în rândul unor grupuri defavorizate.

Mai mult de jumătate dintre îngrijitori și profesori au fost de acord în totalitate sau parțial cu faptul că copiii cu dizabilități ar trebui să fie educați împreună cu ceilalți copii. În rândul îngrijitorilor, s-a înregistrat, de asemenea, o scădere a numărului celor care au exprimat o poziție incertă – nici de acord, nici în dezacord – în comparație cu sondajele anterioare. Cei care se opun incluziunii copiilor cu dizabilități sunt o minoritate numerică, rămânând la aproximativ 20 %.

Există încă discrepanțe mari în ceea ce privește acceptarea, în funcție de tipul de dizabilitate, ceea ce duce la concluzia că acceptarea declarată în general se aplică numai dizabilităților fizice. Ideea includerii copiilor cu dizabilități mintale este puternic contestată, peste 60 % dintre îngrijitori și aproape 70 % dintre profesori fiind în dezacord.

Printre grupurile cele mai puțin acceptate se numără copiii și adolescenții cu tulburări mintale, comportamentale, emoționale sau alte tulburări patologice (24,3% acceptare), copiii afectați de HIV/SIDA (31,9% acceptare), copiii și adolescenții aflați în conflict cu legea (44,1%), copiii și adolescenții victime ale traficului de persoane (45,7%).

Cercetarea furnizează date importante privind atitudinea îngrijitorilor și a cadrelor didactice față de incluziunea copiilor cu CES, pe baza profilului demografic. Aceste date vor fi utilizate în elaborarea materialelor de sensibilizare și educative.

În cadrul eforturilor de promovare a incluziunii copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES), dizabilități și statut de refugiat în școlile din Republica Moldova, proiectul ,,Împuternicirea copiilor, părinților, profesorilor și comunităților pentru a promova educația incluzivă în Republica Moldova”, finanțat de UNICEF Moldova își propune să consolideze parteneriatele dintre școală și părinți, să promoveze atitudinile și comportamentele incluzive în comunități și să îmbunătățească reprezentarea incluziunii copiilor în mass-media în perioada iulie 2025 – iunie 2026.

Pentru a sprijini realizarea eficientă a acestor obiective, CCF Moldova lansează procesul de selectare a unui expert/ă pentru elaborarea proiectelor didactice / de activități în cadrul Lunii Educației Incluzive. Proiectele didactice vor ține cont de vârsta copiilor și vor fi organizate pentru trei cicluri școlare (primar, gimnazial, liceal).

Proiectele didactice vor fi tematice, vor include activități interactive, cu conținut educațional adaptat, luând în considerare particularitățile de vârstă și dezvoltare a diferitor grupuri de copii, în special copiii cu cerințe educaționale speciale (CES), promovând respectul pentru diversitate și combaterea prejudecăților.

Proiectele didactice se vor baza pe conceptele inițial dezvoltate și testate în 2024, în cadrul implementării activităților Lunii Educației Incluzive (LEI), integrând practici pozitive, materiale interactive și sugestii pentru activități de implicare.

Înainte de implementarea la nivel național, proiectele didactice vor fi testate în câteva dintre școlile participante la proiect, la diferite cicluri de învățământ. Acestea vor fi revizuite și îmbunătățite în funcție de feedbackul școlilor. Consultantul va elabora o fișă de feedback (sau alt instrument/metodă) prin care poate fi colectat feedbackul, va analiza și va îmbunătăți proiectele didactice. Aplicarea instrumentului de feedback va fi facilitată de echipa de proiect. Proiectele vor fi implementate la nivel național prin distribuirea în școli prin canalele de comunicare instituționale, iar în 27 de școli participante la proiect, vor fi aplicate cu suportul echipei de proiect.

Pe baza feedback-ului și a rezultatelor, programul de proiecte didactice va fi aprobat de MEC și extins la nivel național, pentru a realiza Luna Educației Incluzive în școli.

2. Obiectivele programului de proiecte didactice

  • Familiarizarea elevilor cu conceptele de incluziune, diversitate și echitate.
  • Creșterea empatiei și a capacității de relaționare pozitivă cu persoane diferite.
  • Combaterea bullying-ului și a discriminării în spațiul școlar și nu doar.
  • Promovarea modelelor pozitive de cooperare și sprijin reciproc.
  • Implicarea cadrelor didactice și a părinților în procesul de incluziune.

3. Sarcini și livrabile

  • Proiectele didactice trebuie să se alinieze cu politicile promovate și aprobate de MEC;
  • Programul trebuie să fie interactiv;
  • Se recomandă integrarea în: ora de dirigenție/consiliere și dezvoltare personală etc.
  • În cadrul activităților extra curriculare organizate în școală (școala altfel, săptămâna verde)
  • Inclus în disciplinele socio-umane (educație civică, psihologie etc.)

Cerințe de conținut

  • Să fie adaptate la nivelul de vârstă și dezvoltare cognitivă a copilului;
  • Să fie integrată dimensiunea interculturală (etnică, religioasă, de gen, dizabilitate, orientare)
  • Să promoveze învățarea și formarea competențelor incluzive (cooperarea, comunicarea, empatia etc.)
  • Să fie corelat cu curriculum național, flexibilitate în abordare: proiecte separate sau module integrate în alte discipline.
  • Proiectele didactice vor integra componenta de reflecție și evaluare a competențelor formate

Adaptarea conținutului în funcție de ciclul de învățământ

  • Învățământ primar: abordare ludica, centrată pe empatie, prietenie, diversitate culturală și incluziune prin povești și jocuri;
  • Învățământ gimnazial: dezvoltarea gândirii critice, a conștiinței sociale, rolul elevului într-o comunitate incluzivă;
  • Învățământ liceal: aprofundarea conceptelor de justiție socială, echitate, drepturi sociale, combaterea discriminării.

5. Durata și perioada estimată

Durata maximă a consultanței este de 15 zile lucrătoare, desfășurată în perioada august - septembrie 2025.

6. Cerințe față de consultant

  1. Studii superioare în științele educației, pedagogie, psihologie, sociologie sau domenii relevante;
  2. Experiență și expertiză teoretică și practică în domeniul educației incluzive
  3. Cunoștințe solide despre educația incluzivă, colaborarea cu familia și participarea comunitară;
  4. Abilități excelente de redactare, analiză și sinteză.
  5. Cunoașterea limbilor română și rusă

7. Modalitatea de aplicare

Persoanele interesate vor trimite:
- CV-ul actualizat;
- Propunere tehnică (max. 2 pagini) privind metodologia de lucru și planul de acțiuni;
- Propunere financiară (onorariu brut per zi de lucru).

Dosarele vor fi transmise până pe data de 1 august 2025 la adresele de email: diana.panainte@ccfmoldova.org, lorina.ghitu@ccfmoldova.org cu subiectul „Consultant în elaborare de proiecte didactice în domeniul educației incluzive”.

Doar persoanele pre-selectate vor fi invitate la interviu.

8. Dispoziții finale

CCF Moldova este semnatară a Politicii de Protecție a Copilului și Politicii de Prevenire a Exploatării și Abuzului Sexual și declară toleranță zero față de orice formă de violență.

Angajații CCF Moldova vor semna ambele politici și își vor asuma angajamentul de respectare a acestora.




Asociația Obșteascǎ Centrul de Instruire și Consultanțǎ Organizaționalǎ

PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la support@portal.civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale, folosiți butonul de mai jos.

Înregistrează-te

Am uitat Login-ul | Am uitat parola