Licitație pentru achiziționarea serviciilor de producere și promovare a unui spot video nr. LD-3-2025 din 14.01.2025
Tipul achiziției: |
Licitație deschisă |
Data lansării: |
14 ianuarie 2025 |
Termenul limită pentru oferte: |
28 ianuarie 2025, ora 17:00 |
Perioada de prestare a serviciilor: |
Februarie – aprilie 2025 |
Entitatea contractantă |
Centrul CONTACT |
Finanțatori |
USAID |
Proiect |
Sporirea rezilienței societății civile din Moldova |
Scop |
Promovarea mecanismului de desemnare procentuală (mecanismul 2%) |
Locul de desfășurare a activității: |
Republica Moldova |
CONTEXT ȘI SCOP
Centrul CONTACT, implementatorul proiectului „Sporirea rezilienței societății civile din Moldova”, finanțat de USAID Moldova, vă invită să participați la licitația deschisă pentru achiziționarea serviciilor de producere și promovare a unui spot video care să promoveze mecanismului de desemnare procentuală.
Mecanismul de desemnare procentuală a fost introdus în Moldova în 2014 și a devenit funcțional începând cu anul 2017. Acesta permite persoanelor fizice, plătitoare de impozite, să desemneze 2% din suma impozitului pe venit pentru anul fiscal precedent către asociații obștești, fundații și instituții private care desfășoară activități de utilitate publică sau către culte religioase care desfășoară activități sociale, morale, culturale sau de caritate. Astfel, plătitorii de impozite pot decide exact la ce vor fi cheltuiți 2% din banii plătiți statului pentru impozite. Acest spor va avea impact social, deoarece va responsabiliza cetățenii plătitori de impozite să fie ei responsabili și să decidă ei pe ce vor fi cheltuiți banii publici.
În 2024, persoanele fizice (care nu desfășoară activitate de întreprinzător) au depus la Serviciul Fiscal de Stat 196 940 de declarații cu privire la impozitul pe venit. Cu toate acestea doar 38 130 dintre persoanele fizice au ales să-și folosească dreptul de a direcționa 2% din impozitul pe venit către activitatea unei organizații beneficiare a mecanismului 2%.
Conform sondajului „Ce cred moldovenii despre OSC-uri?”, realizat de IData la comanda Centrului CONTACT și cu suportul financiar al USAID, 81,1% dintre respondenți nu au direcționat 2%. Cauzele pentru care respondenții NU au direcționat 2% sunt:
- 44,4% nu știam despre această posibilitate;
- 16,4% nu am avut timp;
- 13,6% nu știu pentru ce OSC;
- 5,6% este o procedură complicată;
- 2,8% îmi este frică de FISC.
Desemnarea procentuală poate fi făcută odată cu depunerea declarației privind impozitul de venit prin două metode:
- pe suport de hârtie la unul dintre oficiile Serviciului Fiscal de Stat,
- electronic dacă dispuneți de semnătură mobilă ori electronică.
Pentru aceasta, persoana fizică trebuie să cunoască codul fiscal al organizației către care vrea să direcționeze 2%, precum și despre dreptul persoanei fizice de a susține un ONG prin direcționarea a 2% din impozitul pe venit achitat către stat. În prezent, sunt înregistrați 1241 beneficiari ai mecanismului 2%, adică organizații către care un plătitor de impozite poate direcționa 2% din impozitul pe venit. Iar codurile lor fiscale sunt indicate în lista beneficiarilor care este plasată pe site-ul Agenției Servicii Publice și este înnoită anual. Lista beneficiarilor și codurilor lor fiscale poate fi găsită AICI.
SERVICII SOLICITATE
Compania selectată va fi responsabilă de următoarele
Compania selectată va fi responsabilă de următoarele:
- Producerea unui spot video pentru promovarea mecanismului de desemnare procentuală în rândul persoanelor fizice care plătesc impozite cu încurajarea acestora să-și folosească dreptul de a dedice la ce vor fi cheltuiți 2% din banii publici, plătiți de contribuabili ca și impozite la stat.
- Compania va fi responsabilă de scenariu, formularea mesajelor, identificarea și contractarea actorilor, identificarea locațiilor, organizarea filmărilor, filmarea și producerea spotului. Mesajul spotului va fi accesibil pentru mase.
- Scenariul va fi consultat și aprobat cu Centrul CONTACT.
- Spotul video va avea 35 secunde, va fi realizat în limba română și va fi dublat în rusă, precum și va avea subtitrare.
- Spotul video va fi finalizat în ambele versiuni (română și dublat în rusă) cu includerea modificărilor și obținerea aprobărilor de la CONTACT până pe 28 februarie 2025.
- Spotul final va fi transmis către Centrul CONTACT în formatele potrivite pentru difuzare la TV, precum și pentru utilizare pe social media.
- Difuzarea spotului de 35 secunde în limbile română și rusă la 4 posturi TV din Moldova cu acoperire națională și cele mai bune ratinguri în grupul țintă - populația adultă a R. Moldova, plătitoare de impozite și vorbitoare a limbilor română și rusă.
- Spotul în limba română va fi va fi difuzat zilnic, în perioada 10.03.2025 – 29.04.2025, a câte 2 ori de către cele 4 posturi TV, exclusiv în prime-time.
- Spotul în limba rusă va fi va fi difuzat zilnic, în perioada 10.03.2025 – 29.04.2025, a câte 2 ori de către cele 4 posturi TV, exclusiv în prime-time.
- Media planurile lunare pentru fiecare televiziune vor fi aprobate de Centrul CONTACT până la semnarea contractului. În cazul unor modificări în grilă, compania va informa Centrul CONTACT în scris, cu cel puțin 3 zile înainte, despre modificări și va asigura difuzarea spotului într-un alt interval prime-time din perioada 10.03.2025 – 29.04.2025.
- La finalul fiecărei luni de difuzare, compania va prezenta media planurile executate pentru fiecare dintre cele 4 posturi TV, însoțite de rapoarte de audiență care vor demonstra impactul difuzării la fiecare dintre posturile TV. Centrul CONTACT va monitoriza aleatoriu difuzarea spoturilor, conform media planurilor aprobate și incluse în contract.
- Promovarea spotului și a mesajelor conexe în limbile română și rusă printr-o campanie online:
- Compania va propune o strategie optimă pentru acoperirea publicul țintit și realizarea scopului campaniei de promovare a spotului video (în română și rusă) pe YouTube. Compania va asigura promovarea spoturilor în română și rusă prin ads în perioada 10.03.2025 – 29.04.2025. Compania va ajusta, la necesitate, lungimea spoturilor pentru a corespunde formatelor de promovare pe YouTube propuse în strategie. Compania va livra un raport de impact a promovării video la final de campanie.
- Compania va propune o strategie optimă de promovare a mecanismului 2% pe 4 portaluri web cele mai vizitate din Moldova pentru categoria de public țintă vizată: persoane fizice angajate care plătesc oficial impozite în Moldova. Compania va produce 2 seturi de bannere (1 română, 1 rusă) cu mesajele principale din video, precum va negocia, plasa și plăti pentru publicitatea pe acele 4 site-uri propuse în perioada 10.03.2025 – 29.04.2025. Dimensiunea bannerelor va fi optimă pentru a fi plasate pe cele 4 site-uri propuse. Bannerele promovate vor fi conectate (link) la platformele social media ale Centrului CONTACT. Compania va prezenta și un raport de audiență, profil sociodemografic și trafic internet care demonstrează impactul plasării publicității la finalul campaniei.
DEPUNEREA OFERTELOR
Ofertele vor fi transmise în format electronic la adresă de email: achizitii@contact.md până pe data de 28 ianuarie, ora 17:00, cu mențiunea Ofertă pentru producerea și promovarea unui spot video în subiectul emailului.
Întrebări de clarificare
Întrebările cu privire la condițiile de desfășurare a concursului adresați-le în scris la: achizitii@contact.md până la data de 24 ianuarie cu mențiunea Clarificări servicii de producere și promovare a unui spot video în subiectul emailului. Doar răspunsurile scrise emise de CONTACT vor fi considerate oficiale. Orice informație verbală primită de la angajații CONTACT sau ai oricărei alte entități nu poate fi considerată un răspuns oficial la orice întrebări referitoare la această achiziție.
Ofertele vor include următoarele documente:
- CV-ul companiei în care va fi prezentată experiența anterioară, de minim 3 ani, pe piața din R. Moldova, în domeniul producerii și promovării spoturilor video, publicității, inclusiv în mediul online. CV-ul va include obligatoriu capacitatea tehnică și resursele umane ale companiei. Doar companiile cu o experiență de minim 3 ani vor fi acceptate în concurs.
- Portofoliul companiei cu mostre de spoturi publicitare, realizate în ultimii 3 ani.
- Media planurile de difuzare a spoturilor la 4 posturi TV naționale în perioada 10.03.2025 – 29.04.2025, cu 4 difuzări zilnice (2 română, 2 rusă) la fiecare dintre cele 4 posturi TV, exclusiv în prime-time.
- Raport/rapoarte de audiențe care demonstrează cotele de audiență a celor 4 posturi TV propuse pentru difuzarea spotului, însoțit de o scurtă informație care demonstrează actualitatea posturilor TV propuse și acoperirea lor a populației țintite de mesajul spotului. Raportul de audiențe va fi datat cu lunile noiembrie-decembrie 2024.
- Lista propusă de 4 portaluri web cele mai vizitate din Moldova pentru categoria de public țintă vizată: persoane fizice angajate care plătesc oficial impozite în Moldova, profilele sociodemografice și traficul site-urilor web propuse, precum și locul de plasare a bannerelor.
- Extras din Registrul de stat al persoanelor juridice. Doar companiile înregistrate oficial în R. Moldova pot depune ofertele în acest concurs.
- Oferta financiară a companiei, conform specificațiilor din capitolul SERVICII SOLICITATE și în formatul Tabelului 1 – Formular pentru depunerea ofertei financiare. Oferta va fi prezentată pe foaia cu antet a companiei ori va fi însoțită de datele de contact complete ale companiei (denumirea oficială, adresa, mail, rechizitele bancare, persoană de contact, telefon) și va fi semnată de persoana autorizată. Prețurile vor fi exprimate în lei moldovenești cu TVA 0.
- Minim 3 referințe ori scrisori de recomandare din partea beneficiarilor serviciilor ofertantului din ultimii 3 ani. Referințele vor include: denumirea entității; persoana de contact, telefon și adresa de email, o scurtă descriere a serviciilor și sarcinilor realizate.
- Numele, prenumele persoanei de contact din cadrul companiei pentru întrebări suplimentare și negocieri.
EVALUAREA OFERTELOR ȘI CRITERIILE DE SELECȚIE:
Evaluarea ofertelor se va face după următoarele criterii de evaluare:
Criteriu |
Detalii |
Scor maxim |
Oferta tehnică |
● Cel puțin 3 ani de experiență pe piața din R. Moldova în domeniul producerii și promovării spoturilor video și publicității, inclusiv în mediul online. |
5 |
● Portofoliul companiei cu mostre de spoturi video, realizate în ultimii 3 ani. |
20 |
|
● Buna reputație a companiei demonstrată de 3 referințe și recomandări de la clienții companiei din ultimii 3 ani. |
5 |
|
● Media planurile de difuzare a spoturilor la 4 posturi TV naționale în perioada 10.03.2025 – 29.04.2025, cu 4 difuzări zilnice (2 română, 2 rusă) la fiecare dintre cele 4 posturi TV, exclusiv în prime-time. ● Raport/rapoarte de audiențe care demonstrează cotele de audiență a celor 4 posturi TV propuse pentru difuzarea spotului, însoțit de o scurtă informație care demonstrează actualitatea posturilor TV propuse și acoperirea lor a populației țintite de mesajul spotului. Raportul de audiențe va fi datat cu lunile noiembrie-decembrie 2024. |
10 |
|
● Lista de 4 portaluri web cele mai vizitate din Moldova pentru categoria de public țintă vizată: persoane fizice angajate care plătesc oficial impozite în Moldova, profilele sociodemografice și traficul site-urilor web propuse, precum și locul de plasare a bannerelor. |
10 |
|
Oferta financiară |
● Oferta prezentată pe antetul oficial al companiei în MDL, cu TVA 0% și în formatul indicat în Tabelul 1. |
50 |
TOTAL |
100 |
ATENȚIE!
Vor fi acceptate în concurs:
- Doar companiile înregistrate oficial în R. Moldova.
- Doar companiile cu o experiență de minim 3 ani pe piața din Moldova în domeniul producerii și promovării spoturilor video și publicității, inclusiv în mediul online.
- Doar ofertele complete.