Contractare companie/grup de experți pentru desfășurarea unui studiu privind participarea pacienților la luarea deciziilor în sănătate



Asociația Obștească „CASMED” contractează o companie sau un grup de experți (în continuare Prestator) pentru realizarea unui studiu național cu scopul de a evalua cunoștințele, atitudinile și practicile pacienților referitoare la implicarea acestora în procesul decizional în sănătate.

Obiective specifice ale studiului:

  • Evaluarea gradului de conștientizare a pacienților privind drepturile lor în domeniul sănătății.
  • Identificarea barierelor care împiedică pacienții să participe activ în luarea deciziilor legate de sănătate.
  • Analizarea percepțiilor pacienților cu privire la calitatea comunicării cu furnizorii de servicii medicale.
  • Explorarea influenței factorilor sociali și culturali asupra participării pacienților în procesul decizional legat de sănătate.

În vederea elaborării studiului, Prestatorul selectat se va focusa pe analiza următoarelor aspecte:

  1. Analiza cadrului normativ și legislativ al Republicii Moldova și evaluarea modului în care acestea facilitează sau limitează implicarea activă a pacienților în procesul decizional privind sănătatea.
  2. Evaluarea nivelului actual de participare a pacienților în deciziile legate de sănătate, prin prisma cunoștințelor despre drepturile și responsabilitățile ca pacient, utilizarea acestora în interacțiunile cu furnizorii de servicii medicale.
  3. Factori și bariere care sprijină sau împiedică pacienții să se angajeze activ în luarea deciziilor legate de sănătate.
  4. Interesul pacienților pentru aderarea la grupuri sau asociații de pacienți.

 

Colectarea datelor va fi realizată atât cantitativ cât și calitativ, asigurând includerea obligatorie a următoarelor categorii de respondenți:

 - membri ai grupurilor și asociațiilor de pacienți din Republica Moldova, inclusiv grupurile de pacienți sprijiniți de proiect din 5 raioane din Nordul țării.

 - reprezentanți ai instituțiilor medicale (spitale, Centre de Sănătate/Centre ale Medicilor de Familie) din regiunile Nord, Centru și Sud ale țării.

 - reprezentanți ai societății civile, inclusiv ONG-uri, instituții și asociații specializate în sănătate, drepturi, egalitate și reprezentanți ai etniilor.

 

Livrabilele așteptate de la Prestator:

 - Metodologia de realizarea a studiului.

 - Instrumentele cantitative și calitative de colectare a datelor.

 - Raportul final și sumarul acestuia în română și engleză

 

Mai multe detalii despre sarcină, experiența solicitată, plăți și termeni accesați Termenii de Referință

Persoanele și companiile interesate pot depune dosarul pentru concurs la adresa de e-mail: casmed.SAccproject@gmail.com cu subiectul„Studiu despre participarea pacienților”.

Termenul – limită de prezentare a ofertei: 1 septembrie 2024, ora 23.00.

Pentru informații suplimentare contactați: Livia Golovatîi, coordonator de proiect: tel. 069834207.